Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η αύξηση στην τιμή του πυρηνόξυλου ανησυχεί τους Ιδιοκτήτες θερμοκηπίων



Στους Γαργαλιάνους και πιο πολύ στα Φιλιατρά, στη δυτική Μεσσηνία, είναι πολύ ανεπτυγμένη η καλλιέργεια κηπευτικών σε θερμοκήπια. Προκειμένου να τα ζεστάνουν το χειμώνα, οι καλλιεργητές καίνε πυρηνόξυλο, έως πρότινος φτηνή καύσιμη ύλη προερχόμενη από τη γενναιόδωρη ελιά. Πρόκειται μάλιστα και για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που με την καύση της αποφεύγεται η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η τιμή του πυρηνόξυλου, όμως, ανεβαίνει επειδή υπάρχει ζήτηση και για τη χρήση του σε σπίτια, καθώς όλο και περισσότεροι εγκαθιστούν καυστήρες κατάλληλους για το καύσιμο αυτό, ώστε να αποφύγουν το πανάκριβο πετρέλαιο. Κι ας μυρίζει λίγο το πυρηνόξυλο όταν καίγεται…
Για το λόγο αυτό, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά επισκέφθηκαν την Τρίτη 30 Οκτωβρίου τα μέλη του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ηλίας Μπουντουβάς και Τάκης Τσεκούρας. Αναφερθέντες στον προγραμματισμό των νέων φυτεύσεων πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη οι οποίες στην περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας ξεκινούν συνήθως στις αρχές Ιανουαρίου, επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της θέρμανσης των θερμοκηπίων που παραδοσιακά γίνεται με τη χρήση πυρηνόξυλου που προμηθεύονται από τα πυρηνελαιουργεία του νομού Μεσσηνίας.
Όπως τόνισαν, η τιμή αγοράς πυρηνόξυλου από τα πυρηνελαιουργεία, από τα 30 € /τόνο το 2010, ανέβηκε πέρυσι στα 50 €/τόνο. Μετέφεραν λοιπόν στον αντιπεριφερειάρχη την ανησυχία των μελών του Συλλόγου που έχουν προκαλέσει πληροφορίες για εκτίναξη της τιμής του πυρηνόξυλου στα 90 €/τόνο, παρότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου και επομένως και πυρηνόξυλου, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από την περυσινή.

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει μια αύξηση του κόστους παραγωγής ανά στρέμμα/θερμοκηπίου, δυσβάσταχτη για το μέσο παραγωγό της περιοχής, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των παραγωγών να επιλέξει τη μετάθεση του χρόνου φύτευσης για πολύ αργότερα. Αυτό σημαίνει απώλεια του πλεονεκτήματος της πρώιμης παραγωγής που χαρακτηρίζει την περιοχή και την έχει καταστήσει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής πρώιμων κηπευτικών στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό θα γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις ή παρεμβάσεις προς όσους εμπλέκονται με το ζήτημα αυτό, συσχετίζοντας όχι μόνο την οικονομική αλλά και την κοινωνική του διάσταση.

Πηγή: olivenews.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :e-geoponoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου