Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Α. Τσαυτάρης: Στις 22 και 23 Νοεμβρίου κρίνεται το μέλλον της ΚΑΠ Α. Τσαυτάρης: Στις 22 και 23 Νοεμβρίου κρίνεται το μέλλον της ΚΑΠ



Α. Τσαυτάρης: Στις 22 και 23 Νοεμβρίου κρίνεται το μέλλον της ΚΑΠ

Δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα πριν τις 22 και 23 Νοεμβρίου για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα εφαρμοστεί από το 2014, καθώς τότε θα συνεδριάσουν οι αρχηγοί των κρατών μελών προκειμένου να αποφασίσουν το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε., στο οποίο περιλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ.
Όπως ανέφερε στις 2 Νοεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α. Τσαυτάρης, κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης στην βουλή, θα πρέπει να καθοριστεί ο συνολικός προϋπολογισμός για να καταλάβουμε το ποσό που θα διοχετευθεί στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Επίσης, ο υπουργός συμπλήρωσε πως σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. έχουν κατατεθεί τρεις διαφορετικές προτάσεις, μία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (κυβερνήσεις κρατών μελών), μια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μια από το Ευρωκοινοβούλιο (το οποίο πλέον συναποφασίζει επί του εν λόγω θέματος). Η πρόταση του Συμβουλίου προτείνει και τις μεγαλύτερες περικοπές για την ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, της τάξης του 1,2% για τον πρώτο πυλώνα της (άμεσες ενισχύσεις) και από το δεύτερο πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη) χρήματα της τάξεως του 1,4%. Συνολικά, χάνονται σε μέσο όρο κονδύλια 1,5% από τους δύο πυλώνες, ενώ δεν περιλαμβάνονται τα χρήματα του αναπτυξιακού τομέα σε ότι αφορά στο κομμάτι της έρευνας, της τεχνολογίας, με τα οποία τετραπλασιάζεται το ποσό της μείωσης.
Η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου προτείνει αυξήσεις κονδυλίων ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να μείνουν τα χρήματα στο ίδιο επίπεδο.
Ο υπουργός πάντως αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές στις μειώσεις των χρημάτων σε ότι αφορά στη νέα προγραμματική περίοδο, ευελπιστώντας σε ένα μέσο όρο μεταξύ των τριών προτάσεων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Ενώ τόνισε ότι «Η πρόκληση πέντε πάνω, πέντε κάτω δεν πρέπει να μας απασχολεί. Αυτό που πρέπει είναι να δούμε πώς θα ετοιμαστούμε να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια αυτά προς την εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων που θέτουμε».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου