Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Πολλά «αγκάθια» στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης

ή
Πολλά «αγκάθια» στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης επισημαίνει με ερώτηση του, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής ζητώντας την άμεση επίλυση τους.
Ο κ. Τζαμτζής, στην ερώτηση του προς τον αρμόδιο υπουργό, τόνισε τα «αγκάθια» υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης και τις επιπτώσεις που υφίσταται ο πρωτογενής τομέας από αυτά αναφέροντας τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας, ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη.

Τα Σχέδια Βελτίωσης, και συγκεκριμένα το Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου γεωργικού τομέα.

Παρότι έχουν παρέλθει 2 χρόνια από την προκήρυξη του προγράμματος και γίνεται από μέρους σας σημαντική προσπάθεια να αξιολογηθούν κατά προτεραιότητα κάποιες αιτήσεις ενίσχυσης – κτηνοτροφία, καπνοπαραγωγοί νέοι αγρότες- η διαδικασία αξιολόγησης και οι εγκρίσεις των αιτήσεων ενίσχυσης των Σχεδίων Βελτίωσης συνεχίζουν με αργούς ρυθμούς, με συνέπεια τον μη εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα και την οπισθοδρόμηση της τοπικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο αγροτικός κόσμος που πλήττεται οικονομικά έχει ήδη υποβληθεί σε όλα τα έξοδα σύνταξης και υποβολής του φακέλου, ενώ κάποιοι παραγωγοί ήδη πραγματοποίησαν διάφορες δαπάνες π.χ. αγορές μηχανημάτων και τώρα βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ακόμη, «αγκάθι» στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, εφόσον έχουν λάβει την έγκριση οι ενδιαφερόμενοι και μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, είναι ότι για την επιδότηση των επενδύσεων απαραίτητος όρος είναι η τραπεζική συναλλαγή.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

α) Σε πόσο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των 7700 φακέλων που αφορούν τα Σχέδια Βελτίωσης;

β) Τι προτίθεσθε να πράξατε για τις επενδύσεις που έχουν κοπεί ήδη τιμολόγια και που έχουν εξοφληθεί με γραμμάτια ή μετρητοίς και δεν υπάρχει παραστατικό τραπεζικής συναλλαγής;

γ) Προτίθεσθε να τροποποιήσετε τον όρο της επιδότησης των επενδύσεων ώστε η επιδότηση να γίνεται μόνο με το τιμολόγιο – δελτίο αποστολής και την απλή απόδειξη εξόφλησης της εταιρείας, όπως ίσχυε παλαιότερα;»

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου