Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Πεθαίνουν τα ζώα στην Ήπειρο. Σε κραχ η κτηνοτροφία


Πεθαίνουν τα ζώα στην Ήπειρο. Σε κραχ η κτηνοτροφία








Σαν να μην έφθαναν οι εξελίξεις με τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», που έχουν προκαλέσει απογοήτευση στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, τα πλήγματα στον κλάδο είναι συνεχή και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος, ότι διανύει τις δυσκολότερες ημέρες των τελευταίων ετών.

Οι Ηπειρώτες αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να επιβιώσουν, την ώρα που το κόστος παραγωγής, εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές ζωοτροφών, έχει φθάσει σε δυσθεώρατα ύψη. Ως αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης δυσκολίας που έχουν οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν ζωοτροφές είναι πολλά ζώα, κυρίως αγελάδες, αλλά και αιγοπρόβατα να υποσιτίζονται και ως εκ τούτου, το γάλα που παράγουν να είναι πολύ λίγο σε ποσότητα.

Πεθαίνουν…
Σε άλλες περιπτώσεις, δυστυχώς, πολλά ζώα πεθαίνουν, εξαιτίας της ασιτίας (!), κυρίως σε περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας, φέρνοντας σε απόγνωση κτηνοτρόφους, αλλά και πτηνοτρόφους, που ζητούν εδώ και τώρα λύσεις από την Πολιτεία.Μάλιστα, όπως εξηγούν πηγές, που γνωρίζουν καλά την κατάσταση στην Ηπειρωτική κτηνοτροφία, «αν άμεσα δεν γίνει κάτι, ώστε να μειωθούν οι τιμές των ζωοτροφών, τότε πολλά περισσότερα ζώα θα πεθάνουν και ως εκ τούτου η παραγωγή, είτε γάλακτος, είτε αυγών θα μειωθεί δραματικά…».

Οι τιμές…

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, η τιμή του αραβοσίτου έχει φτάσει από 17 λεπτά το κιλό στα 26 λεπτά και του κριθαριού από 18 λεπτά στα 30 λεπτά το κιλό! «Με τέτοιες τιμές, δεν είναι δυνατόν να γίνει παραγωγή» εξηγούν κτηνοτρόφοι, που βεβαίως, ως γνωστόν, παραμένουν απλήρωτοι και από τη «Δωδώνη». «Πώς θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας;» διερωτώνται.Δικαιολογημένα, λοιπόν, ζητούν άμεση χρηματοδότηση για αγορά ζωοτροφών αλλά και ρύθμιση των δανείων τους προς τις Τράπεζες, καθώς αδυνατούν να τα αποπληρώσουν. Σήμερα στις 11 το πρωί, οι φορείς των κτηνοτρόφων προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης, που συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στην Κύπρο, υπέβαλλε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.

Τα δάνεια…
Παράλληλα, ως θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός, ότι «ξεπαγώνει» η διαδικασία δανειοδότησης των αγροτών που είχε «μπλοκάρει», λόγω της μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Τράπεζα Πειραιώς.Όπως εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε συνεννόηση με την Τράπεζα Πειραιώς, έχει αποφασιστεί να ανοιχτούν τα δάνεια, για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα. Η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί από χθες.Όπως σημειώνουν όμως, αγροτοκτηνοτρόφοι, «ακόμη άπαντες θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι, καθώς ο τρόπος και το ύψος των δανειοδοτήσεων θα είναι ανάλογος της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και στον κλάδο γενικότερα».

ΠΗΓΗ : ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ      :  e-geoponoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου