Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Καλαμπόκι: Οι παραγωγοί προτιμούν να δίνουν το προϊόν σε χαμηλότερη τιμή αρκεί να πληρωθούν μετρητοίς

Καλαμπόκι: Οι παραγωγοί προτιμούν να δίνουν το προϊόν σε χαμηλότερη τιμή αρκεί να πληρωθούν μετρητοίς 

Καλαμπόκι: Οι παραγωγοί προτιμούν να δίνουν το προϊόν σε χαμηλότερη τιμή αρκεί να πληρωθούν μετρητοίς Οι βροχές των προηγούμενων ημερών, σε πολλές περιοχές της χώρας, διέκοψαν τη συγκομιδή καλαμποκιού. Οι τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί το καλαμπόκι κυμαίνονται από 21 μέχρι 24,5 λεπτά το κιλό. Φέτος οι αγρότες, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, προτίμησαν σε μεγάλο ποσοστό να πουλήσουν την παραγωγή τους σε εμπόρους ακόμη και σε χαμηλότερες τιμές αρκεί να εισπράξουν τα χρήματα μετρητοίς. Οι έμποροι με τη σειρά τους προσπαθούν να εξάγουν το προϊόν. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για καλαμπόκι κυρίως από τις βαλκανικές χώρες. Αυτό προβληματίζει συνεταιρισμούς αλλά και κτηνοτρόφους, που φοβούνται ότι θα υπάρξει έλλειψη του προϊόντος μετά τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανέβουν σε υψηλά επίπεδα.
Ο Διευθυντής της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Όθωνας Σιάγκας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «το περασμένο Σαββατοκύριακο έπεσαν βροχές και σταμάτησε η συγκομιδή καλαμποκιού. Τώρα περιμένουμε να στεγνώσουν τα χωράφια για να ξαναρχίσει η συγκομιδή. Η Ένωση έδινε τιμή στους παραγωγούς στα 21 λεπτά το κιλό, ενώ τώρα αυξήθηκε και πήγε στα 22 λεπτά. Είχαμε φέτος αύξηση εκτάσεων καλλιέργειας αλλά παράλληλα υπήρξαν απώλειες στην παραγωγή λόγω μειωμένων στρεμματικών αποδόσεων. Εκτιμούμε ότι η παραγωγή κυμαίνεται στους 85.000 τόνους. Η ΕΑΣ έχει δυνατότητες αποθήκευσης 15.000 τόνων. Στην περιοχή μας μεγάλο μέρος της παραγωγής το αγόρασαν οι έμποροι που πλήρωναν μετρητοίς και είχαν μια ανοχή στην υγρασία. Όμως καλαμπόκι με υγρασία είναι δύσκολο να αποθηκευτεί. Ακόμη παρατηρήθηκε μια αύξηση των εξαγωγών προς Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες. Αυτή η εικόνα δημιουργεί ανησυχία ότι ίσως να υπάρξει έλλειψη σε λίγους μήνες. Βέβαια δεν έχει έρθει ακόμη το ουκρανικό και το ρώσικο καλαμπόκι, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της κτηνοτροφίας. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι μπορεί αυτή την εποχή που μαζεύεται ο κύριος όγκος παραγωγής στο βόρειο ημισφαίριο, μπορεί να έχουμε μια μείωση της τιμής αλλά ενδεχομένως μετά τον Ιανουάριο θα έχουμε πάλι ανοδική πορεία. Πάντως επισημαίνουμε στους παραγωγούς να προσέχουν που παραδίνουν το καλαμπόκι τους. Πρέπει να συναλλάσσονται οι αγρότες με σωστές επιχειρήσεις. Πέρα από τα εικονικά τιμολόγια, η εξόφληση παραγωγού που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ γίνεται με κατάθεση στην τράπεζα ή με επιταγή. Αν ένας παραγωγός πληρώνεται μετρητοίς, μπορεί να έχει πρόβλημα στην επιστροφή ΦΠΑ. Πέρσι υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις. Ακόμη λογικές που λένε ότι αγοράζουμε με υγρασία και το στέλνουμε στο εξωτερικό, μπορεί να κερδίσουν κάποια χρήματα παραπάνω φέτος, αλλά χαλάει η φήμη του ελληνικού καλαμποκιού. Πρέπει να έχουμε μακροπρόθεσμες λογικές για να διατηρήσουμε μια συνέχεια στην αγορά».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, Παύλος Αραμπατζής, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι η Ένωση μαζεύει καλαμπόκι για λογαριασμό των παραγωγών. «Είμαστε περίπου στο 50% της συγκομιδής. Την Κυριακή είχαμε υπερβολική βροχόπτωση και δεν μπορούν ακόμη οι παραγωγοί να μπούνε στα χωράφια για να αλωνίσουν. Ελπίζουμε από την ερχόμενη Τρίτη να ξεκινήσουμε ξανά τον αλωνισμό. Οι τιμές που δίνουν οι έμποροι κυμαίνονται στα 21 – 21,5 λεπτά το κιλό. Εμείς, με το που θα τελειώσει η αλωνιστική περίοδος, ανακοινώνουμε την τιμή που θα πάρουν οι παραγωγοί ή ενδιάμεσα αν κάποιοι ενδιαφέρονται να πωλήσουν βρίσκουμε κτηνοτρόφους ή εταιρίες και πουλάμε το προϊόν τους. Στους χώρους που διαθέτει η Ένωση μπορούμε να αποθηκεύσουμε ποσότητα 30.000 τόνων. Φέτος μπορεί στην περιοχή μας να είχαμε αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας αλλά λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που είχαμε τον Μάιο, είχαμε χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Εκτιμώ ότι η μείωση της παραγωγής θα φτάσει το 20%. Μια μεγάλη ποσότητα την πουλάμε απευθείας στις μονάδες αγελαδοτροφίας που υπάρχουν στην περιοχή μας και στη Βόρεια Θεσσαλονίκη. Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι σήμερα κάποιοι κάνουν εξαγωγές καλαμποκιού. Αυτό θα σημάνει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο είναι πιθανόν να μην έχουμε καλαμπόκι να πουλήσουμε.

Ο κ. Χατζής, υπεύθυνος πωλήσεων της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η Ένωση συνεχίζει να αγοράζει ποσότητες αραβόσιτου. Σήμερα η τιμή που αγοράζει έφτασε στα 24,5 λεπτά το κιλό. Τις προηγούμενες ημέρες η τιμή που αγόραζε από τους παραγωγούς ήταν στα 23,5 λεπτά το κιλό δίνοντας μια προκαταβολή 5% της αξίας. Το καλαμπόκι η Ένωση το πουλάει κατευθείαν στους κτηνοτρόφους της Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, γι’ αυτό και το αγοράζει σε υψηλότερη τιμή. Οι έμποροι στην περιοχή αγοράζουν στα 21 λεπτά το κιλό, αλλά πληρώνουν μετρητοίς. Πέρσι η Ένωση αγόρασε 10.000 τόνους αλλά φέτος η ποσότητα θα είναι μειωμένη. Η ΕΑΣ θα συγκεντρώνει καλαμπόκι για τις επόμενες είκοσι ημέρες.

Στα 23 λεπτά έχει αποφασιστεί η τιμή για το καλαμπόκι στην ΕΑΣ Αγρινίου. Ο παραγωγός παράλληλα έχει την δυνατότητα να αφήσει το καλαμπόκι του στις αποθήκες της ΕΑΣ Αγρινίου και να τις τιμολογήσει στο μέλλον με 22 λεπτά, είτε να τις τιμολογήσει άμεσα στα 23 λεπτά. Αν επιλέξει να κρατήσει την ποσότητά του στις αποθήκες δεν θα χρεωθεί για αυτό. Η τιμολόγηση στο μέλλον του καλαμποκιού είναι κατά το δοκούν, αλλά πιθανό είναι τα 22 λεπτά, χωρίς αυτό να έχει «κλειδώσει» ή να μπορεί να «κλειδώσει». Η ίδια τιμή ισχύει και για την περιοχή του Ξηρομέρου που πλέον διαχειρίζεται η ΕΑΣ Αγρινίου.

Στην ΕΑΣ Μεσολογγίου – Ναυπάκτου μας ανέφεραν ότι αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή στην περιοχή Λεσινίου ενώ όλες οι υπόλοιπες περιοχές ήδη έχουν τελειώσει. Η τιμή του καλαμποκιού είναι στα 21 λεπτά. Η ΕΑΣ ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες να αγοράζει. Πάντως φέτος λόγω της ανομβρίας και της ξηρασίας υπήρξε μείωση της παραγωγής. Συνολικά η ΕΑΣ Μεσολογγίου – Ναυπάκτου έχει ως τώρα συγκεντρώσει 1.500 τόνους, ενώ για δύο εβδομάδες ακόμη θα συγκεντρώνει καλαμπόκι, εκτός αν υπάρξει βροχόπτωση, οπότε θα παραταθεί η προθεσμία αυτή.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

ΠΗΓΗ : agrotypos.gr