Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας στο Αστροχώρι



Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ



ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28-6-2012

Η ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας στο Αστροχώρι

Την Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012, στις 19.00, στο Αστροχώρι Άρτας οργανώνεται συζήτηση με θέμα: «Ανάπτυξη της Υπαίθρου-Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα» στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας με τίτλο ΑΓΡΟΤΙΚΗ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Τα θέματα που θα συζητηθούν καλύπτουν τους παρακάτω προβληματισμούς:
Η γεωργία, γενικά, είναι μια παραγωγική δραστηριότητα υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, η οποία επιτείνεται τώρα τελευταία από την Κλιματική Αλλαγή και στις επιλογές της ΕΕ για την εξωτερική της πολιτική. Η επιχειρηματικότητα είναι η τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι και οι αγρότες είναι επιχειρηματίες με την παραπάνω έννοια. Για να αναπτυχθεί κάποιας μορφής επιχειρηματικότητα απαιτούνται τουλάχιστον τρία βασικά στοιχεία, Έρευνα & ανάπτυξη-εφαρμογές, Εκπαίδευση & κατάρτιση και Υποστήριξη. Οι σημερινοί Νέοι Αγρότες είναι αγρότες εξ επιλογής και αντιλαμβάνονται ότι είναι οι «εξ επαγγέλματος» ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.  (Δ. Μιχαηλίδης)
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος υποστήριξαν την έκθεση «Η Ελλάδα δέκα χρόνια μετά», όπου παρουσιάζονται ως «ατμομηχανές» της ελληνικής ανάπτυξης η ΓΕΩΡΓΙΑ, η Βιομηχανία ΤΡΟΦΙΜΩΝ και ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Η επεξεργασία τροφίμων για τη Ελλάδα είναι πολύ σημαντική δραστηριότητα και έχει όλες τις προϋποθέσεις για καλύτερο μέλλον για τους νέους επιχειρηματίες. Οι πρόσφατες εμπειρίες των επιτυχημένων επιχειρηματιών προσφέρουν πολύ καλά παραδείγματα (Δ. Τσίγγος)
Η καθετοποίηση των αγροτικών προϊόντων και η δυνατότητα, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, οικογενειακής τυροκόμησης κυρίως παραδοσιακών τυριών για την τοπική αγορά, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική. Εάν υπάρχει τοπική αγορά, ή μπορεί να δημιουργηθεί, τότε η επεξεργασία του γάλακτος του κτηνοτρόφου, για την δικιά του αποκλειστικά παραγωγή, με δυνατότητα διάθεσης της από το τυροκομείο, ή αποστολής για πώληση σε τοπικό παντοπωλείο και, αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο, από την Αγροτική Αγορά ή (αν δεν υπάρχει τέτοια) από την Λαϊκή Αγορά, είναι μια νέα προοπτική. (Δ. Ρουκάς).
Η Ελληνική Γεωργία έχει συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα που την οδηγούν σε επιλογές προς την Δενδροκομία (φρούτα), την Λαχανοκομία (λαχανικά-κηπευτικά) και την Ανθοκομία (άνθη-φαρμακευτικά-αρωματικά) και συμπληρωματικά για την αμειψισπορά κυρίως με φυτά μεγάλης καλλιέργειας (σιτηρά, καλαμπόκια κλπ). Επίσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα (ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης) και ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ. Ο Αγροτουρισμός είναι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αγρότες συμπληρωματικά προς τα κύριες αγροτικές δραστηριότητές τους. (Ι. Γκλαβάκης)
Την Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012, στις 19.00, στο Αστροχώρι, στην κοιλάδα του Αχελώου, του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, στην Άρτα η συζήτηση θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα για την «Ανάπτυξη της Υπαίθρου & Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα».


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου