Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

«Μοχλός ανάπτυξης ο βιοτουρισμός για Άρτα και Πρέβεζα»


Σε σημαντικό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης μπορεί να εξελιχθεί ο βιοτουρισμός για την ευρύτερη περιοχή της Άρτας και της Πρέβεζας, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής.
«Ο βιοτουρισμός δημιουργεί ένα υγιές σύστημα τουρισμού, το οποίο εξασφαλίζει τη διαφύλαξη και βελτίωση της τοπικής διαβίωσης, προστατεύοντας και προάγοντας διαχρονικές αξίες όπως το περιβάλλον και τον πολιτισμό», ανέφερε σε δημοσιογράφους η Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, ιδρύτρια και πρόεδρος της Οργάνωσης.

Οι βιοτουριστικές πρακτικές, σύμφωνα με την κ. Αρβανίτη, προάγουν το τοπικό οικοσύστημα, τις τοπικές παραδόσεις και πολιτιστικές ρίζες προσφέροντας ψυχαγωγία και παραγωγικές σχέσεις μεταξύ ταξιδιωτών, προορισμών και τοπικών παραγόντων.

Όπως μάλιστα τόνισε η ίδια, πρόσφατα, ενώπιον αξιωματούχων και αρχηγών κρατών στο Οικονομικό Φόρουμ της Βιέννης, «απαραίτητη προϋπόθεση για προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, είναι η ευρύτερες συνεργασίες και η κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας, καθώς όλα μπορούν να ανατραπούν εξαιτίας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».

Ο βιοτουρισμός, σύμφωνα με την κ. Αρβανίτη, είναι ένα από τα βασικά πεδία στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί μία υγιής οικονομική ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον άνθρωπο, «με απώτερο στόχο τη διάσωση του Βίου στον πλανήτη».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ. Αρβανίτη, η ευρύτερη περιοχή Άρτας- Πρέβεζας, ήδη διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως παρθένους φυσικούς βιότοπους και διαλεκτά πολιτιστικά στοιχεία τα οποία είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν στο κέντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής για τον τουρισμό και όχι μόνο, σύμφωνα με την Οργάνωση Βιοπολιτικής.

Από τους περίτρανους Κομνηνοδουκάκες και τη Μονή Βλαχέρνας, τα χωριά της δαντελωτής ακτής του Φαναρίου, τον Άραχθο, τον μυθικό Αχέροντα και το Νεκρομαντείο, ως τις λίμνες, τις παραδοσιακές πλακόστρωτες πλατείες, τους ναούς με την περήφανη ιστορία και τα περίτεχνα τέμπλα και κωδωνοστάσια η γωνιά αυτή της Ελλάδας, της ιστορικής Ηπείρου παραμένει ένα ανεξερεύνητο μυστικό.

Η αρχαία γη των Αθαμανών, των Αμβρακιωτών και του βασιλιά Πύρρου με τις πλατανοσκέπαστες όχθες των ποταμών, τα άγρια βουνά και τις ακρογιαλιές όχι μόνο θα εντυπωσιάσουν με τις αντιθέσεις τους αλλά θα προσφέρουν μια βαθιά βιωματική εμπειρία στον περιπλανώμενο ταξιδιώτη που αναζητά συγκινήσεις και επαφή με τις ρίζες του ανθρώπου.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου