Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Οι τράπεζες είναι έτοιμες για ρυθμίσεις «κόκκινων δανείων»



«Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες ώστε πολύ γρήγορα» να εφαρμοστεί η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, μετά την ψήφισή της από τη Βουλή, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά τα stress test, η οποία είναι καλή, το θέμα της ρευστότητας στην αγορά και των λεγόμενων κόκκινων δανείων, για το οποίο οι τραπεζίτες φέρεται να δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις εφόσον τεθεί σε ισχύ το νομοθετικό πλαίσιο.


Δεν υπάρχει θέμα ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, τονίζοντας επίσης ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σάλλας τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.


Ο κ. Σάλλας τόνισε επίσης ότι συζητήθηκε η πορεία μετά τα stress test των τραπεζών «που ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της οικονομίας». Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2% έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.


Στη σύσκεψη μετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Ματζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).


Συμφωνία «σίγουρα πριν από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου»

«Ο στόχος είναι όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Θα προλάβουμε. Αλλά και εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία- όπως σας είπα- σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους εκπροσώπους από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.


Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα να μην έχει βρεθεί λύση με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά: «Όχι. Θα έχει βρεθεί λύση σε όλα αλλά βεβαίως αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο να έχουμε μια λύση με την τρόικα αλλά να έχουμε κι ένα κλίμα εσωτερικό συναίνεσης και σταθερότητας, που στηρίζει την οικονομία και προστατεύει τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα επιτεύγματά μας, τα δημοσιονομικά».


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η τρόικα θα επανέλθει «το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα» ενώ είπε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν διατυπώνουν ενστάσεις. «Έχουν ορισμένες απόψεις κι εμείς έχουμε τις δικές μας με βάση τις προτεραιότητες της χώρας, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από κάποια πράγματα. Η δική τους εντύπωση μπορεί να είναι διαφορετική για κάποια άλλα πράγματα, αλλά εμείς προτάσσουμε πάντα το δικό μας συμφέρον, τη δική μας οπτική γωνία, την εθνική, την αναπτυξιακή, την κοινωνική» δήλωσε.


Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι «το ασφαλιστικό είναι στη συζήτηση μόνο για διοικητικού χαρακτήρα θέματα. Δεν είναι για ζητήματα που αφορούν την ουσία που απασχολεί κάθε συνταξιούχο, δηλαδή το πόση σύνταξη παίρνει. Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις».


Ως προς τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών, τη χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα. «Κάναμε συνάντηση με τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας, όχι με τους τραπεζίτες. Και κάναμε συνάντηση με στόχο τα οφέλη από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος να περάσουν στην οικονομία και την κοινωνία, στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία, στα νοικοκυριά», είπε.


«Άρα, τώρα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο βέβαιοι ότι θα λυθούν προβλήματα, προβλήματα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, προβλήματα επενδύσεων, προβλήματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και προβλήματα κοινωνικά που αφορούν την κάθε απλή οικογένεια, η οποία έχει άγχος και αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


«Είναι προφανές και δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε αυτό, ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται να κάνει πλειστηριασμούς των μικρών και μεσαίων ακινήτων πρώτης κατοικίας, για τα νοικοκυριά τα οποία είναι φτωχά ή μεσαία. Λοιπόν, αυτά είναι θέματα που τα λύνουμε με ευκολία τώρα, επειδή κρατήσαμε όρθια την ελληνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου