Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Ανέβηκε η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των οφειλών


Ανέβηκε στη «Διαύγεια» η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Μιλώντας το Σάββατο στο Mega, ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι θεσπίστηκε ένα «ευνοϊκό, δίκαιο, ευέλικτο πλαίσιο για την ένταξη όλων όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία με πολύ σημαντικές εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις που φθάνουν μέχρι και την πλήρη απαλλαγή τους».


Η αποστολή της εγκυκλίου στους Οργανισμούς θα βάλει τέλος στην εκκρεμμότητα μηνών και η κυβέρνηση ελπίζει να δει να εισρέει στα δημόσια ταμεία μέρος των χρεών που έχει ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ.


Η ρύθμιση παρέχει σημαντικές εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, όπως και τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών ώς και σε 100 δόσεις.


Ταυτοχρόνως η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος με οφειλές προς τα Ταμεία για μέρος της οφειλής.


Πάντως, το Σάββατο το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαιώνει ότι η ρύθμιση είναι νόμος και θα εφαρμοστεί, απαντώντας σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η τρόικα έχειζητήσει την απόσυρση της ρύθμισης εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθεί τρύπα 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015.


Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της ρύθμισης, ωστόσο παραδέχονται ότι υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών με την τρόικα και εφόσον υπάρξουν κάποιες παρατηρήσεις, τις οποίες αποδέχεται η κυβέρνηση, αυτές θα ενσωματωθούν στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή.


Ποσα είναι τα χρέη προς τα Ταμεία

Στα 11,318 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), για το μήνα Σεπτέμβριο, έναντι 10,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).


Εξ αυτών, τα 8,2 δισ. ευρώ είναι κύρια οφειλή και τα 3,118 δισ. ευρώ, αφορούν τα πρόσθετα τέλη που έχει επιβληθεί.


Σε ότι αφορά τα έσοδα από τις ρυθμίσεις, τον Σεπτέμβριο, εισπράχθηκαν 35.017.750 ευρώ, από τα οποία τα 19.290.939 ευρώ αφορούν συνολικές εισπράξεις από ρυθμίσεις ανά φορέα, ενώ τα υπόλοιπα 15.726.811 ευρώ, προέρχονται από εισπράξεις ανά φορέα, εκτός ρύθμισης.


Τον ίδιο μήνα, 940 οφειλέτες απώλεσαν τη ρύθμιση, με συνέπεια να μην μπορούν να εισπραχθούν ποσά ύψους 74.915.923 ευρώ.


Επίσης, ελήφθησαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για το ποσό των 357.034.364 ευρώ και ξεκίνησε η διαδικασία για 18.662 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και για 1.198 παραγγελίες κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.


Επιπλέον, προχώρησε σε δεύτερο επίπεδο η διαδικασία κατάσχεσης για 162 ακίνητα και 17 περιπτώσεις κινητής περιουσίας, ενώ έγιναν 26 αναγγελίες για πλειστηριασμούς και 1 για πτωχεύσεις – εκκαθαρίσεις.


Για περιπτώσεις που έχουν απολέσει την ισχύουσα ρύθμιση οφειλών, έχει προχωρήσει η διαδικασία για 3.648 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων και 315 παραγγελίες για κατασχέσεις κινητών ή και ακινήτων.


Σε δεύτερο χρόνο, έχουν προωθηθεί 22 περιπτώσεις για κατασχέσεις ακινήτων και 6 για κατασχέσεις κινητής περιουσίας, ενώ έχουν γίνει και 3 αναγγελίες για πλειστηριασμούς.


Το συνολικό ποσό των οφειλών για τα οποία λήφθηκαν αναγκαστικά μέτρα ανέρχεται σε 63.589.297 ευρώ.


Τον Σεπτέμβριο το ΙΚΑ διαβίβασε στο ΚΑΕΟ ποσό 272.207.825 ευρώ και το ΕΤΑΑ 2.576.000 ευρώ.


Η οικονομική κατάσταση των Ταμείων και το Ασφαλιστικό είναι από τα ζητήματα που η τρόικα εξετάζει ενδελεχώς επιμένοντας για επώδυνες αλλαγές. Η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, και κάνει τα πάντα για να μην ανοίξει τώρα θέμα Ασφαλιστικού. Ωστόσο, η τρόικα δεν φαίνεται να πείθεται, ούτε να είναι διατεθειμένη να παραπέμψει το θέμα στο μέλλον.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ