Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Εξηγήσεις για τις περικοπές στα αγροτικά κονδύλια του 2015 καλείται να δώσει η Commission


Εξηγήσεις για τις περικοπές 465 εκατομμυρίων ευρώ από τον γεωργικά κονδύλια, που ενέκρινε πρόσφατα με «διορθωτική επιστολή» για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. του 2015 καλείται να δώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώπιον των μελών της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.
Τα εν λόγω κονδύλια προέρχονται κυρίως από την εκκαθάριση των λογαριασμών των κρατών μελών και από τις συμπληρωματικές εισφορές για το καθεστώς του γάλακτος.

Ωστόσο, αυτά τα επιπλέον ποσά δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από την ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, αλλά και για τη χρηματοδότηση άλλων μέτρων προτεραιότητας της ΕΕ, όπως η καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Γεωργίας, ως αποτέλεσμα, τα μέτρα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών της αγοράς αγροτικών προϊόντων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή κατά τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ρωσικής απαγόρευσης θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το γεωργικό αποθεματικό κρίσης του 2015 τα, αφήνοντας σχεδόν άδειο το ταμείο για το επόμενο έτος.

«Πάγος» στις περικοπές από την ολομέλεια

Θυμίζουμε πως ήδη η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, από τις 22 Οκτωβρίου, στην συνεδρίαση του Στρασβούργου απέρριψε όλες τις προτεινόμενες περικοπές στο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2015 και μεταξύ άλλων ζητά την ενίσχυση της χρηματοδότησης των οργανισμών χρηματοπιστωτικής εποπτείας, των αγροτών και των αλιέων που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο, καθώς και του ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας για τους άπορους πολίτες (ζητήθηκαν επιπλέον 6,1 εκατ. ευρώ, 30 εκατ. ευρώ και 35 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Πλέον, από τις 28 Οκτωβρίου, έχει ξεκινήσει να μετρά η ονομαζόμενη περίοδος συνδιαλλαγής, διάρκειας τριών εβδομάδων, όπου θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ευρωκοινοβουλίου με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως τις 17 Νοεμβρίου.

Στις 26 Νοεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος και να υπογραφεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( δείτε το σχετικό κείμενο που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές εδώ – κάνοντας κλικ στις 22 Οκτωβρίου 2014: ).


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου