Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΥΠΑΑΤ: 9 Μέτρα για την στήριξη των Αγροτών .


ΥΠΑΑΤ: 9 Μέτρα για την στήριξη των Αγροτών


Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Καταβολή 2,2 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο. Επιτάχυνση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης. Διαπραγμάτευση για τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια. Αναγραφή στις αποδείξεις ταμειακών μηχανών της προέλευσης του κρέατος

Σε εννέα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, προχωρεί η κυβέρνηση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου, εξήγγειλε:
1 Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Οπως είπε «έχει γίνει η σχετική προεργασία και το επόμενο διάστημα θα καταβληθεί». Το συνολικό ποσό είναι γύρω στα 160 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να καταβληθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
2 Την καταβολή της μισής ενιαίας ενίσχυσης τον Οκτώβριο. Σε δύο μήνες θα δοθούν 1,1 δισ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Το συνολικό ποσό είναι 2,2 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.
3 Την επιτάχυνση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης. Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, ξεκολλά... η αξιολόγηση 7.700 σχεδίων βελτίωσης που υποβλήθηκαν στο κοινοτικό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ που θέλουν να κάνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι.
4 Τη διαπραγμάτευση για τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ (είναι στο 23%) στα αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, στους σπόρους και στις ζωοτροφές θα τεθεί στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.
5 Την αναγραφή στις αποδείξεις ταμειακών μηχανών της προέλευσης του κρέατος. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων των κτηνοτροφικών προϊόντων, ο κ. Χαρακόπουλος έκανε γνωστό ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στις αποδείξεις λιανικής των κρεοπωλείων.
6 Την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους. Θύμισε την καταβολή ποσού 126 εκατ. ευρώ σε 69.015 κτηνοτρόφους.
7 Την αποπληρωμή έως το 2017 των δανείων των κτηνοτρόφων. Για τα ευνοϊκά δάνεια ύψους 273 εκατ. ευρώ που είχαν πάρει κτηνοτρόφοι το 2007, είπε ότι η καταβολή της πρώτης δόσης θα αρχίσει τέλος του χρόνου και η εξόφληση θα είναι μέχρι και το 2017.
8 Την επιδότηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου. Ο αναπληρωτής υπουργός στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είπε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο να είναι επιλέξιμη η δαπάνη για αγορά ζωικού κεφαλαίου. Δηλαδή οι κτηνοτρόφοι να επιδοτούνται για την αγορά ζώων ώστε να αυξήσουν το κοπάδι τους.
9 Τη λειτουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
Πάλι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας που θα στηρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους, όταν μειώνεται κατά 30% το εισόδημα σε σχέση με το μέσο εισόδημα της προηγούμενης τριετίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Αναδημοσίευση απο e-geoponoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου