Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Τούντας: Δεν κινδυνεύει η ενιαία ενίσχυση από τον συμψηφισμό χρεών

Τούντας: Δεν κινδυνεύει η ενιαία ενίσχυση από τον συμψηφισμό χρεών

“Δεν κινδυνεύει η Ενιαία Ενίσχυση από το συμψηφισμό των χρεών”, είπε μεταξύ άλλων ο Υποδιοικητής του ΟΓΑ κ. Κανέλλος Τούντας στον ενημερωτικό ιστότοπο Αgrotypos.gr και το δημοσιογράφο Χρήστο Διαμαντόπουλο, σχετικά με το συμψηφισμό των χρεών των αγροτών προς τον ΟΓΑ.
Δημοσιογράφος: Από που θα ξεκινήσει ο συμψηφισμός των χρεών των αγροτών προς τον ΟΓΑ;

Υποδιοικητής ΟΓΑ: Σημαντικό ρόλο στη σκέψη μας παίζει το να εστιάσουμε την προσοχή μας σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:
· στην κοινωνική δικαιοσύνη
· στη βιωσιμότητα του ταμείου
· στη διασφάλιση των κρατικών εσόδων και
· στην ενίσχυση του αγροτικού επαγγέλματος και παράλληλα στη δυνατότητα που παρέχεται στους νέους αγρότες να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα, δεδομένου ότι μέσα από την οικονομική κρίση δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουμε στις ρίζες μας που είναι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής.

Δημοσιογράφος: Με το συμψηφισμό όμως τι θα γίνει δεν θα υπάρχουν παρακρατήσεις;

Υποδιοικητής ΟΓΑ: Ο βασικός άξονας είναι ο συμψηφισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών, με κρατικά χρήματα. Δηλαδή, δεν μπορεί ο αγρότης να οφείλει και παράλληλα να του οφείλονται από το κράτος. Στη συνέχεια οτιδήποτε είναι εκείνο που μένει ως υπόλοιπο, με υπεύθυνη δήλωσή του δική του και κατά επιθυμία του μπορεί να συμψηφίζεται με τις κρατικές επιδοτήσεις.

Δημοσιογράφος: Μιλούμε ουσιαστικά για χρήματα που θα παρακρατηθούν από την επιστροφή του ΦΠΑ και του αγροτικού πετρελαίου;

Υποδιοικητής ΟΓΑ: Ακριβώς αυτό, πάντα με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί  ο αγρότης να οφείλει και παράλληλα να του οφείλει το κράτος και να μη γίνεται συμψηφισμός αυτών.

Δημοσιογράφος: Θα γίνεται παρακράτηση του συνόλου της οφειλής ή θα παρακρατούνται σε δόσεις;
Υποδιοικητής ΟΓΑ: Ο γνώμονας και η λειτουργία της σκέψης θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση του αγρότη. Το σύνολο των οφειλετών προς τον ΟΓΑ ανέρχεται σε 248.000, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ. Έχω την εκτίμηση ότι περίπου 150.000 αγρότες είναι μικροοφειλέτες, που σημαίνει ότι μετά τον συμψηφισμό με τα κρατικά χρήματα όποιο είναι το ποσό εκείνο που θα περισσεύει θα μπορούσε να γίνει κάτι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να διευκολύνει τους αγρότες και να μην τους προκαλεί οικονομική ασφυξία.

Δημοσιογράφος: Τελικά κινδυνεύουν οι αγροτικές επιδοτήσεις και τι θα γίνει με την Ενιαία Ενίσχυση;

Υποδιοικητής ΟΓΑ: Σύμφωνα με την Τροπολογία που έχει καταθέσει προς ψήφιση το ΠΑΣΟΚ μπορώ να πω ευθύς εξαρχής ότι όχι δεν κινδυνεύουν. Η Τροπολογία αυτή δίνει τη δυνατότητα να μην υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα στην Ενιαία Ενίσχυση και τις επιδοτήσεις.

Δημοσιογράφος: Αν ο συμψηφισμός για τον ΦΠΑ και το αγροτικό πετρέλαιο εφαρμοστεί από φέτος, μέχρι πότε θα ισχύσει;

Υποδιοικητής ΟΓΑ: Ο συμψηφισμός αφορά αποκλειστικά και μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οτιδήποτε είναι να γίνει στο μέλλον θα πρέπει να γίνει με γνώμονα τη συνέχιση του αγροτικού επαγγέλματος  και τη δυνατότητα ενίσχυσης της ενασχόλησης με το αγροτικό επάγγελμα νέων ανθρώπων έτσι ώστε επ' ουδενί να μην προκληθεί ασφυξία στην αγροτική οικονομία. Γνώμονας είναι ο αγρότης και το αγροτικό επάγγελμα. Άρα λοιπόν οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό το θέμα θα συζητηθεί σοβαρά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα μπορέσει να ισχύσει το μοντέλο εφαρμογής που ισχύει στον ΕΛΓΑ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο link:

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=89070

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου