Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ξαναγράφεται ο φόρος ακινήτων - αγροτεμαχίων

Σβήνει και γράφει το οικονομικό επιτελείο το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων – Αγροτεμαχίων, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις από τους βουλευτές των δυο κομμάτων.
Το νέο σχέδιο νόμου εκτιμάται ότι θα καταρτιστεί πολύ σύντομα, ώστε να κατατεθεί και να εγκριθεί από τους Αντ. Σαμαρά και Ευάγ. Βενιζέλο,
 
Ο φόρος ακινήτων αναμένεται να λάβει νέα μορφή και να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, ενώ τα έσοδα που έχουν υπολογιστεί (περίπου 2,9 δισ. ευρώ) να υποχωρήσουν ελαφρά, γύρω στα 2,5 δισ. με 2.6 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προς την κατεύθυνση αυτή μελετάται ένας φόρος που θα είναι συνδυασμός του ΕΕΤΗΔΕ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
 
Θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά ο φόρος ενδεχομένως να επιβάλλεται επί του συνόλου της περιουσίας με προοδευτικούς συντελεστές, κι όχι για κάθε ακίνητο ξεχωριστά.
 
Με τον τρόπο αυτό θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι έχοντες πολλά ακίνητα και θα ελαφρυνθούν οι έχοντες ένα ακίνητο ή περισσότερα μικρής αξίας.
 
Παράλληλα, στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να υπάρξει μείωση των συντελεστών φορολόγησης οικοπέδων, να ελαφρυνθούν τα βάρη για τις μικρές αξίες ακινήτων και να εξαιρεθούν από το φόρο οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι.
 
Διαλλακτικό το υπ. Οικονομικών
 
Δεκτικό σε αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αρκεί «να διατηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να πληρώνουν περισότεροι λιγότερα» εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με κλιμάκια στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποφασίστηκαν αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπως και η μετονομασία του φόρου.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται να λάβουν σήμερα το σχέδιο με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να κάνουν τις τελικές παρατηρήσεις τους.

Ο νέος φόρος θα είναι πιο προοδευτικός, προκειμένου όσο μεγαλύτερη είναι η αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας να αυξάνεται αντίστοιχα και η φορολογική επιβάρυνση. Θα προβλέπεται δε ελάχιστος φόρος ανά τετραγωνικό, για κάθε κτίσμα. Στόχος των αλλαγών είναι η ελάφρυνση των αγροτικών ακινήτων.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου