Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Διπλωματική μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο για κάλυψη απωλειών εισοδήματος στους ροδακινοπαραγωγούς



Διπλωματική μάχη σε όλα τα επίπεδα της Ε.Ε. δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης με στόχο να πιέσει την Κομισιόν για τη λήψη μέτρων στήριξης του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καρασμάνης ζήτησε από επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών κατά τη σημερινή ενημέρωσή τους από τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Dacian Ciolos, στο Στρασβούργο να παρέμβουν για το θέμα των ροδακινοπαραγωγών τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στο θέμα των τιμών η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, πρόβλημα που επιτάθηκε με το ρωσικό εμπάργκο.
Με εντολή του κ. Καρασμάνη προς τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, απεστάλη κείμενο σημείων παρέμβασης προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές προκειμένου να αναδείξουν περαιτέρω το εθνικό αυτό ζήτημα.

Στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δυσχέραινε τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, πριν την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, και είχε προκαλέσει σημαντική πτώση των τιμών και μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών.
Στην επικοινωνία δε, που είχε ο Υπουργός με επικεφαλής Ελλήνων ευρωβουλευτών τους οποίους ενημέρωσε για τις θέσεις της χώρας μας ως προς τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος όσων παραγωγών επλήγησαν από την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία και το επακόλουθο ρωσικό εμπάργκο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
  • την αδυναμία προσέγγισης της Νότιας Ρωσίας μέσω Ουκρανίας, που αύξησε το κόστος μεταφοράς, αλλά και γενικότερα την αρνητική ψυχολογία στην αγορά λόγω των εμποδίων στις εξαγωγές, καθώς συμπίεσαν τις τιμές παραγωγού στα 15 έως 20 λεπτά το κιλό φέτος, από 50, 60 έως και 80 λεπτά το κιλό τα προηγούμενα χρόνια.
  • την ανάγκη αναζήτησης τρόπων για άμεση αντιστάθμιση του εισοδήματος των γεωργών, τόσο με την ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων όσο και με την αξιοποίηση κονδυλίων πέραν του προϋπολογισμού της ΚΑΠ.
  • ότι τα έκτακτα μέτρα για τα ροδάκινα, που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή, δεν βοήθησαν ούτε βελτίωσαν την κατάσταση για τους Έλληνες παραγωγούς, ως προς την τιμή, αφού η διάθεση της παραγωγής είχε προηγηθεί σε ποσοστό άνω  του 75 % πριν από την εξαγγελία των Ρωσικών απαγορεύσεων και την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που έλαβε η Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Ιουλίου πρώτη η Ελλάδα είχε επισημάνει τις δυσμενείς επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία για τους Έλληνες παραγωγούς πολύ πριν την εξαγγελία του ρωσικού εμπάργκο.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου