Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Επιπλέον μέτρα για το ρώσικο εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα ζήτησαν οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις


Στην επείγουσα θέσπιση πρόσθετων μέτρων στήριξης των αγροτών και των συνεταιρισμών που έχουν πληγεί από την απαγόρευση των εξαγωγών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία, με ζημίες που αγγίζουν τα 11 δισεκατομμύρια €, προέτρεψαν τους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.
Η εν λόγω προτροπή έγινε κατά την διάρκεια συνάντησης με την ιταλική προεδρία της Ε.Ε., στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Copa, κ. Albert Jan Maat, τόνισε «Απαιτούνται περισσότερα μέτρα προκειμένου να βοηθηθούν οι γεωργοί και οι συνεταιρισμοί τους να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Οι τιμές στον τομέα των φρούτων και λαχανικών της ΕΕ και στον γαλακτοκομικό τομέα έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% σε ορισμένα κράτη μέλη, δεδομένου ότι το 29% των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών της ΕΕ συνήθως αποστέλλονται προς τη Ρωσία, καθώς και το 33% των εξαγωγών τυριών. Τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα έχουν βοηθήσει να σταθεροποιηθούν οι αγορές γαλακτοκομικών και οπωροκηπευτικών προϊόντων της ΕΕ, αλλά είναι ζωτικής σημασίας η λήψη περαιτέρω μέτρων προκειμένου να προληφθεί η συνολική κατάρευση των αγορών».

Σκιαγραφώντας τις βασικές δράσεις, ο κ. Albert Jan Maat, είπε: «Καλώ τον Επίτροπο Γεωργίας να εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει στην διάθεσή του για να ενθαρρύνει τις εκστρατείες προώθησης των εξαγωγών, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να βρούμε νέες διεξόδους στην αγορά για τα προϊόντα μας. Η γραφειοκρατία πρέπει να κοπεί και να αντιμετωπιστούν οι μη δασμολογικοί φραγμοί στο εμπόριο. Για παράδειγμα, στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, τα φυτοϋγειονομικά εμπόδια παρακωλύουν την είσοδο των ευρωπαϊκών φρούτων στην αγορά των ΗΠΑ. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι υπουργοί θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τη χρήση του γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία μέσω των προγραμμάτων ενθάρρυνσης της ανάπτυξης υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε νεαρή ηλικία. Επιπλέον, οι παραγωγοί που δεν ανήκουν σε οργανώσεις παραγωγών πρέπει να πάρουν το ίδιο ποσό αποζημίωσης για αποσύρσεις όπως αυτοί που ανήκουν σε οργανώσεις παραγωγών για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Λόγω της σοβαρής κατάστασης της αγοράς, οι παραγωγοί πρέπει να είναι ενεργοποιημένοι για να διαχειρίζονται καλύτερα τις προμήθειες στην αγορά, αξιοποιώντας πλήρως το άρθρο 222 του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εν συνεχεία, σκιαγραφώντας περαιτέρω ενέργειες ο πρόεδρος της Cogeca, κ. Christian Pees τόνισε «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για να σταθεροποιηθούν οι αγορές θα πρέπει να επεκταθούν ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά. Ο κατάλογος των γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι επιλέξιμα για προσωρινή ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση θα πρέπει να διευρυνθεί και η περίοδος να παραταθεί, καθώς πολλά προϊόντα δεν καλύπτονται από τα τρέχοντα μέτρα. Η τιμή παρέμβασης γάλακτος πρέπει επίσης να ενημερωθεί επειγόντως ώστε να λάβει υπόψη της αύξησης του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, ο κατάλογος των φρούτων και λαχανικών που είναι επιλέξιμα για τα μέτρα απόσυρσης θα πρέπει να επεκταθεί, ώστε να περιλαμβάνει για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή, και οι ποσότητες να αυξηθούν. Επίσης, η τιμή αναφοράς θα πρέπει να ενημερωθεί ώστε να καλύπτει την αύξηση του κόστους παραγωγής. Το πακέτο βοήθειας συνολικής αξίας 125 εκατομμυρίων ευρώ για τα φρούτα και λαχανικά δεν είναι αρκετό για να στηρίξει τον τομέα. Η στήριξη δεν θα πρέπει κατά συνέπεια να χρηματοδοτηθεί μόνο από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, αλλά και από άλλα ταμεία».

Και συνέχισε αναφέροντας «Επιπλέον, ο χοιροτροφικός τομέας της ΕΕ έχει υποφέρει εδώ και μήνες από την απαγόρευση και πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, για παράδειγμα, με τη δημιουργία εκστρατειών προώθησης για το χοίρειο κρέας».

Η κίνηση των δύο οργανώσεων έγινε καθώς ένα νέο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ρωσική απαγόρευση παρουσιάζει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και επρόκειτο να συζητηθεί από τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου