Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ η νέα πρόταση για τα μεταλλαγμένα


Συζήτηση για την νέα πρόταση που θα δίνει την δυνατότητα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), δηλαδή μεταλλαγμένων, θα έχουν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου με εκπρόσωπο της Ιταλικής Προεδρίας της Ε.Ε.
Σημειώνεται πως πρόκειται ουσιαστικά για πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, ενώ ήταν μπλοκαρισμένη επί σειρά ετών, πήρε το «πράσινο φως» από την προηγούμενη Προεδρία της Ε.Ε. - που την είχε η χώρα μας - και τον έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων ως «κερκόπορτα» για την νομιμοποίηση των μεταλλαγμένων καλλιεργειών στην Ε.Ε.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες και επί του θέματος η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ε.Κ. έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία ναφέρει τα εξής:

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την καλλιέργεια ΓΤΟ στην ΕΕ

Η ΕΕ έχει από τους αυστηρότερους κανονισμούς στον κόσμο στο ζήτημα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και η καλλιέργειά τους επιτρέπεται έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση στις εκκλήσεις των κρατών μελών να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στην απαγόρευση καλλιέργειας ΓΤΟ στην επικράτειά τους, προτείνει την τροποποίηση των κανόνων που ισχύουν. Έτσι, στις 3 Σεπτεμβρίου η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ συζητά τη θέση του Συμβουλίου σε αυτό το ζήτημα.

Επιτρέπεται η καλλιέργεια ΓΤΟ στην ΕΕ;

Ναι, αλλά μόνο αν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, έπειτα από αυστηρή αξιολόγηση που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Μετά την έγκρισή από την EFSA, τα κράτη μέλη μπορούν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια του ΓΤΟ κάνοντας χρήση της "ρήτρας διασφάλισης".

Καλλιεργούνται σήμερα στην ΕΕ ΓΤΟ; Υπάρχουν χώρες που απαγόρευσαν την καλλιέργεια των συγκεκριμένων ΓΤΟ;

Προς το παρόν καλλιεργείτε μόνο ένα ΓΤΟ, το ανθεκτικό στα έντομα αραβόσιτο ΜΟΝ 810 της Μονσάτο. Ωστόσο, μερικές χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Πολωνία, υιοθέτησαν ρήτρες διασφάλισης και απαγόρευσαν την καλλιέργειά του στην επικράτεια τους.

Γιατί η ΕΕ θέλει να αλλάξει το ισχύον σύστημα έγκρισης ΓΤΟ;

Ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία στην απαγόρευση ή τον περιορισμό ΓΤΟ στην επικράτειά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση στα κράτη μέλη, πρότεινε τροποποιήσεις στους ισχύοντες κανόνες, οι οποίες συζητιούνται προς το παρόν από το ΕΚ και το Συμβούλιο.

Πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες;

Το 2011, το ΕΚ υιοθέτησε θετική γνώμη στην πρώτη ανάγνωση της πρότασης και πρόσθεσε τροποποιήσεις. Μετά από χρόνια, το Συμβούλιο κατέληξε, στις 12 Ιουνίου 2014, σε πολιτική συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στους συν-νομοθέτες να συνεχίσουν τις συζητήσεις κατά τη δεύτερη ανάγνωση για την επίτευξη συμφωνίας για ένα κοινό κείμενο. Η πρόταση προβλέπεται για τελική έγκριση το 2015.

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΡΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου