Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Οι μετοχές στα χέρια των αγροτών

Οι μετοχές στα χέρια των αγροτών

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ίδιοι οι αγρότες και οι συνεταιριστές του νομού Ηρακλείου για το "αύριο" της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου με τη νέα μορφή λειτουργίας της αναλύει στην εφημερίδα "Ν.Κ." σήμερα ο πρόεδρός της Ανδρέας Στρατάκης, που αναλαμβάνει ξανά ως προσωρινός πλέον πρόεδρος μετά τη γενική συνέλευση της περασμένης Δευτέρας, οπότε και εγκρίθηκε ομόφωνα το νέο καταστατικό για τη μετεξέλιξη της ΕΑΣΗ σε Ανώνυμη Αγροτική Σύμπραξη.
«Εμείς κάνουμε πράξη τη διαφάνεια πριν από τις αλλαγές αυτές. Αλλά ειδικά τώρα, μπορούμε να οδηγήσουμε την οργάνωση σε μια καλύτερη εποχή», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατάκης, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να αγκαλιάσει την προσπάθεια!
 
 
Από 'δω και πέρα δεν είναι τα πράγματα απλά. «Για τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο, οι ευθύνες είναι τεράστιες. Πλέον, υπάρχει πιο σφιχτό διεκδικητικό πλαίσιο, που δε σου αφήνει περιθώρια να παρεκκλίνεις ούτε δεξιά, ούτε αριστερά», προσθέτει.
 
 
Διοίκηση
 
 
«Διοικητικά αλλάζουν κάποια πράγματα. Πλέον θα υπάρχει πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και ένας αντιπρόεδρος, ενώ όλες οι αποφάσεις της εταιρείας θα δημοσιεύονται και θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση όλων για κάθε ενέργειά μας», λέει ο κ. Στρατάκης.
 
 
Στο μεταξύ, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «εμείς πριν εφαρμόσουμε το νόμο είχαμε ξεκινήσει να λειτουργούμε όπως πρέπει. Ο ρόλος στο χώρο θα είναι ο ίδιος. Τα μέλη μας είναι οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί. Έχουν μπει ασφαλιστικές δικλίδες τέτοιες που δεν επιτρέπουν σε καμιά περίπτωση την εισχώρηση ιδιωτών, φυσικών προσώπων, αλλά θα αγοράζουν μετοχές μόνο πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί. Είναι 100 μέχρι σήμερα το πρωί όσοι συμμετέχουν».
Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν συνεταιρισμούς ώστε να προχωρήσουν μαζί με την ΕΑΣΗ στη λειτουργία του νέου σχήματος.
 
 
Καταστατικό
 
 
«Για να είναι ο συνεταιρισμός μέλος της Ανώνυμης Αγροτικής Σύμπραξης θα πρέπει να είναι νομιμοποιημένος. Δηλαδή να αλλάξει το καταστατικό του, να διεξάγει εκλογές και να υφίσταται. Δεν μπορεί δηλαδή να έρθει ένας συνεταιρισμός που είναι στα χαρτιά. Και το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι πρέπει να υπάρχουν συνεταιρισμοί που θα πλαισιωθούν από νέους ανθρώπους, νέους αγρότες και αγρότισσες. Να φτιάξουμε δηλαδή συνεταιρισμούς δυναμικούς, να έχουν φωνή, να έχουν ρόλο, όλοι μαζί γύρω από την εταιρεία αυτή, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που είναι μεγάλα. Ο αγροτικός χώρος έχει μεγάλα θέματα και προβλήματα και έρχονται πολύ μεγαλύτερα και περισσότερα».
 
 
Όροι συμμετοχής
 
 
Σημαντικό μέρος της λειτουργίας της Ανώνυμης Αγροτικής Σύμπραξης είναι αυτό που αφορά στις αγοραπωλησίες των μετοχών. Όπως διευκρινίζει ο συνεταιριστής, «με την τροπολογία του 4015, που ψηφίστηκε την 1η Αυγούστου, ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί κανείς μέτοχος να έχει πάνω από το 20% των μετοχών. Όταν δε είναι κάτω από πέντε οι μέτοχοι, δεν μπορεί κανείς να έχει πάνω από το 50%. Βάζει δηλαδή κάποιους όρους συμμετοχής που διασφαλίζουν το συνεταιριστικό ρόλο».
 
 
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που ένας συνεταιρισμός θέλει να πουλήσει τις μετοχές του; «Τότε ενημερώσει εγγράφως το Δ.Σ. της εταιρείας, το οποίο στη συνέχεια κινεί τη διαδικασία εντός 70 ημερών. Θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους μετόχους την πρόθεση του συνεταιρισμού να πουλήσει. Η αγοραπωλησία γίνεται με απόφαση μόνο της εταιρείας, ότι πωλεί ο αγροτικός συνεταιρισμός Α και αγοράζει ο αγροτικός συνεταιρισμός Β. Αν δεν υπάρχει αγοραστής, έρχεται η ίδια η εταιρεία και απορροφά τις μετοχές του συγκεκριμένου συνεταιρισμού».
 
 
Τι θα γίνει όμως αν ο συνεταιρισμός αυτός πουλήσει μετοχές στον ιδιώτη; Μπορεί να το κάνει; Η απάντηση του Ανδρέα Στρατάκη είναι πως όχι. «Δεν έχει το δικαίωμα αυτό. Και έτσι διατηρείται και διασφαλίζεται ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της εταιρείας. Ο στόχος είναι καταρχήν αυτός. Και από 'κει και πέρα τη διαφάνεια και την ευελιξία εμείς δεν περιμέναμε νόμους να μας τα επιβάλλουνε. Εγώ ήδη τα εφαρμόζω και θα συνεχίσω να τα εφαρμόζω».
 
 
πηγή: Ν.Κ.
 
Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου