Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

«Απαραίτητα περισσότερα μέτρα στήριξης των γαλακτοπαραγωγών της Ε.Ε.»


Αντιδρώντας στην κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεσπίσει μέτρα για την ανακούφιση των πιέσεων στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της ρωσικής απαγόρευσης στις εξαγωγές των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa - Cogeca δήλωσαν ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
Σύμφωνα με την εν λόγω κίνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Αυγούστου δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο, το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και για ορισμένα τυριά, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ και να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης ότι η περίοδος δημόσιας παρέμβασης του βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την άμεση δράση για βοήθεια στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απαγόρευσης για τον γαλακτοκομικό τομέα. Είναι σημαντικό να σταθεροποιηθούν οι αγορές. Αλλά η κίνηση δεν πάει αρκετά μακριά. Οι τιμές του γάλακτος σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κάτω από το 30%. Περαιτέρω δράση είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει επίσης να εργαστούμε σκληρά για να βρούμε νέες διεξόδους στην αγορά για τα προϊόντα μας και να επιταχύνουμε τις εκστρατείες προώθησης για να τονωθεί η νέα ζήτηση».

Και συνέχισε «Επιπλέον, ο χοιροτροφικός τομέας της ΕΕ υποφέρει για μήνες από την απαγόρευση και πρέπει να ληφθούν άμεσες δράσεις για τη βελτίωση της κατάστασης».

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε για στήριξη της ΕΕ στην εξισορρόπηση της αγοράς και για άμεση στήριξη σε γεωργούς και συνεταιρισμούς ειδικών τομέων και περιφερειών, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την απαγόρευση των εισαγωγών.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου