Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Καρποί με κέλυφος και σύκα ενισχύονται από τον αναπτυξιακό

Καρποί με κέλυφος και σύκα ενισχύονται από τον αναπτυξιακό
Καλλιέργειες με καρυδιές, χαρουπιές, καστανιές, αμυγδαλιές, φιστικιές, αλλά και συκιές, ενισχύονται, υπό προϋποθέσεις, μέσω του αναπτυξιακού νόμου εφόσον ενταχθούν σε σχετικό επενδυτικό σχέδιο.
Αναλυτικότερα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 6904 των υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 465/Β/25 – 2 – 2014, καθορίζονται τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων και υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 3908/2011, τόσο για την φυτική όσο και για την ζωική παραγωγή.

Ειδικά για τα ακρόδρυα και λοιπά δενδρώδη, όπως ονομάζονται στην υπ’ αριθ. 1415/28732/06−03−2013 σχετική απόφαση (ΦΕΚ 574/Β/13−03−2013), που είναι και προϋπόθεση για την ένταξή τους στον αναπτυξιακό, αναφέρονται τα εξής:

1. Καρυδιά

Βασικά οι ποικιλίες:
• GUSTINE (πλαγιόκαρπη, πρώιμης βλάστησης) με επικονιαστή είτε την AMIGO είτε την PEDRO.
• VIVA (πλαγιόκαρπη, κανονικής εποχής βλάστησης) με τους ίδιους, ως ανωτέρω επικονιαστές.
• CHANDLER (πλαγιόκαρπη, κανονικής εποχής βλάστησης) με πρώτο επικονιαστή την FRANQUETTE και δεύτερο ταυτόχρονα την RONDE DE MONTIGNAC ή την MEYLANNAISE.
• HARTLEY (με πολύ μικρή πλαγιοκαρπία, κανονικής εποχής βλάστησης) με επικονιαστή την FRANQUETTE.
• FRANQUETTE (ακρόκαρπη, όψιμη για ορεινές περιοχές) και με επικονιαστές είτε την RONDE DE MONTIGNAC ή την MEYLANNAISE.

Ποσοστό επικονιαστών επί της βασικής ποικιλίας 6%.

Δευτερευόντως κάθε άλλη ποικιλία η οποία αποδεδειγμένα κρίνεται από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων κατάλληλη για μια δεδομένη περιοχή και είναι εγγεγραμμένη στον Εθνικό κατάλογο της χώρας ή σε Εθνικό κατάλογο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε., αυτό δε θα διασφαλίζεται από ενδελεχείς ελέγχους των κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ.

2. Χαρουπιά

Η καλλιέργεια προωθείται σε περιοχές οι οποίες κρίνονται κατάλληλες από τις αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Χίου, Ρόδου, Κω, Καρπάθου, Καλύμνου καθώς και των Π.Ε. της περιφέρειας Κρήτης.

3. Καστανιά

Κάθε ποικιλία, η οποία κρίνεται από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, σαν κατάλληλη για τις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής, η οποία (τελευταία) δεν παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα προσβολής από τον μύκητα ENDOTHIA PARASITICA και είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο της χώρας ή σε Εθνικό κατάλογο άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε..

4. Αμυγδαλιά

Η καλλιέργεια προωθείται σε περιοχές οι οποίες κρίνονται κατάλληλες από τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Πιερίας, Λάρισας, Σερρών, Λασιθίου, Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, Αρκαδίας, Κιλκίς και Έβρου και βασικά με τις ποικιλίες FERRAGNES, FERRADUEL, TRUOITO, TEXAS, LAURANNE, ΡΕΤΣΟΥ και ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Επίσης στην Π.Ε. Λέσβου προωθούνται οι παραδοσιακές ποικιλίες ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΡΥΔΑΤΑ και ΛΗΜΝΟΥ ΑΦΡΑΤΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ.

5. Φιστικιά

Η ποικιλία Αιγίνης σε κατάλληλες τοποθεσίες των Π.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, των Π.Ε. Χαλκιδικής, παραλιακής ζώνης Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, στις Περιφέρειες Ιονίου, Βορείου, Νοτίου Αιγαίου στις Π.Ε. Εύβοιας, Πιερίας, Κοζάνης, στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης Πολυφυτού και όχι σε υψόμετρο άνω των 360 μ. και η θερμοκρασία τον χειμώνα να μην είναι χαμηλότερη των −6° C.

6. Συκιά

-Παραγωγή Ξηρών σύκων:
α) Η ποικιλία Καλαματιανή στις κατάλληλες περιοχές των Π.Ε. Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Ευβοίας και των Π.Ε. της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
β) Η ποικιλία Κύμης στις κατάλληλες περιοχές των Π.Ε. Εύβοιας, και των Π.Ε. των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
γ) Στις Π.Ε. των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης οι τοπικές ποικιλίες που ήδη καλλιεργούνται στις περιοχές αυτές ή συνιστώνται από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας Χανίων ή τις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και οι οποίες πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό κατάλογο της χώρας.
-Παραγωγή Νωπών σύκων:
α) Οι ποικιλίες «ΒΑΣΙΛΙΚΑ» και «ΜΑΥΡΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ» στα Μεσόγεια της Π.Ε. Αττικής στις Π.Ε. των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Η ποικιλία «ΜΠΟΥΚΝΙΑ» στην Π.Ε. Σάμου.
β) Οι ποικιλίες οι οποίες περιλαμβάνονται στο Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών της χώρας και κρίνονται κατάλληλες από τις αρμόδιες Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της περιφέρειας Πελοποννήσου, της περιφέρειας Κρήτης, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου των Π.Ε. Ευβοίας, Καβάλας, Αττικής, Λέσβου, οι οποίες προσαρμόζονται στις τοπικές συνθήκες της περιοχής.

Για περισσότερα δείτε:

Το ΦΕΚ B 465 - 25.02.2014 με τον καθορισμό των επενδυτικών σχεδίων:

Το ΦΕΚ B 574 - 13.03.2013 με τον καθορισμό των προωθούμενων ειδών:

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου