Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Δεν τα βρήκαν οι υπουργοί Γεωργίας για το γάλα – δυσαρέσκεια στους γαλακτοπαραγωγούς


Η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των αντιπροσωπειών κατά την διάρκεια της συζήτησης της έκδοσης κοινών συμπερασμάτων σχετικά με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων, σημάδεψε την τελευταία συνεδρίαση επί Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. την Δευτέρα 16 Ιουνίου, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των οργανώσεων των γαλακτοπαραγωγών.
Πλέον «σκυτάλη» του θέματος περνά στα χέρια της Ιταλίας, η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 2ο εξάμηνο του 2014.

Αναλυτικότερα, η εν λόγω έκθεση σχετικά με την κατάσταση της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων και τη λειτουργία της «δέσμης μέτρων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα» του 2012, δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από την Παρασκευή 13 Ιουνίου, και παρουσιάστηκε στους υπουργούς προκειμένου να εγκρίνουν κοινό ψήφισμα συμπερασμάτων σχετικά με το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα.

Συνοπτικά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις σε μεγάλο βαθμό θετικές προοπτικές για την παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, με σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ να βοηθά τους γαλακτοπαραγωγούς – ειδικά των μειονεκτικών περιοχών - στην αντιμετώπιση έντονης αστάθειας ή κρίσης στην αγορά μετά τη λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων, ιδίως για να εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη της γαλακτοκομικής παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποφευχθεί η εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση στις πλέον παραγωγικές περιοχές.

Πάντως, όπως επιβεβαιώνεται και από την έκθεση. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και θα διερευνήσει την ανάγκη για πρόσθετα εργαλεία καθώς και το πεδίο εφαρμογής τους.

Οι διαφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις οργανώσεις των γαλακτοπαραγωγών που παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα στην συζήτηση του θέματος από τους Υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε., αρχικά υπήρξε μια μειοψηφία που μπλόκαρε το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, και η ελληνική προεδρία κατέθεσε μια αναθεωρημένη εκδοχή η οποία ενσωμάτωσε ορισμένες ισπανικές απαιτήσεις.

Ακολούθως, έντεκα μέλη εξακολούθησαν να αντιτίθενται στο κείμενο, ιδίως η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Τσεχία, κ. ά. Ενώ 10 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Πολωνία, και της Λετονίας ζήτησαν περισσότερο χρόνο.

Νωρίτερα, η Μάλτα, η Εσθονία και η Κύπρος δήλωσαν ότι μπορεί να δεχθούν το κείμενο της Προεδρίας, και ο Επίτροπος Γεωργίας Ciolos είπε ότι θα αναλάβει δράση εάν υπάρξει μια σαφής πλειοψηφία.

Τελικά η  Ελληνική Προεδρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πλέον θέμα της επόμενης Προεδρίας της Ε.Ε. να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει το θέμα.

Δυσαρέσκεια από τις αγροτικές οργανώσεις

Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης του θέματος από τους υπουργούς Γεωργίας οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους για την αδυναμία λήψης μέτρων που θα ανακούφιζαν την πίεση που ασκείται στους γαλακτοπαραγωγούς, κυρίως από την έντονη αστάθεια τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς αγοράς γαλακτοκομικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για το γάλα, κ. Mansel Raymond, τόνισε ότι «οι ευρωπαίοι παραγωγοί γαλακτοκομικών περίμεναν ένα σαφές μήνυμα από τους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εξελίξεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται και χρειαζόμαστε έναν ισχυρό τομέα που μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Η παγκόσμια ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα προβλέπεται μεσοπρόθεσμα θετική, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3% ετησίως έως το 2020. Οι αγρότες πρέπει να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις εν λόγω αυξανόμενες ευκαιρίες της αγοράς. Αλλά υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα αποκατάστασης της χρηματοδοτικής ροής του τομέα, η οποία έχει αντίκτυπο στο εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών. Προκειμένου να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες της αγοράς, θέλαμε να ανακουφιστεί η πίεση για τους παραγωγούς. Θέλαμε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα από την εισφορά για το γάλα θα διατηρηθούν στον κλάδο και ότι θα ληφθούν μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος για τους παραγωγούς γάλακτος, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να ανακτήσουν την ρευστότητά τους. Είμαστε απογοητευμένοι από την σημερινή έλλειψη απόφασης για το θέμα από τους υπουργούς.

Επίσης, κατά την διάρκεια συνάντησης με την Ελληνική Προεδρία, ο Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca, κ. Pekka Pesonen τόνισε την ακραία αστάθεια των τιμών που επηρεάζουν τους ευρωπαίους παραγωγούς γάλακτος και δήλωσε πως είναι ζωτικής σημασίας θέμα να διατηρηθούν τα τρέχοντα εργαλεία αντιμετώπισης της αυξημένης αστάθειας της αγοράς, όπως η δημόσια παρέμβαση. Επίσης, επισήμανε πως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω το πώς θα αντιμετωπιστεί η αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών με προσανατολισμένους προς την αγορά τρόπους, και συμπληρωματικά με τις διατάξεις του «πακέτου γάλακτος» του 2012.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:

Την έκθεση με την εξέλιξη της αγοράς γαλακτοκομικών:

Το παράρτημα στην προηγούμενη έκθεση:

Την ιστοσελίδα της δέσμης μέτρων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον σύνδεσμο:
http://ec.europa.eu/agriculture/milk/milk-package/index_en.htm

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου