Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Προωθείται η ίδρυση Πανελλαδικού Φορέα για τη λειτουργία των Αγορών Αγροτών. Έκλεισε η μοναδική αγορά που λειτουργούσε πιλοτικά στην Πρέβεζα


Στα χαρτιά μένει μέχρι και σήμερα η πολυδιαφημισμένη από την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ λειτουργία των Farmer’s Market (Αγορές Αγροτών). Αρνητική εξέλιξη αποτελεί η είδηση ότι ακόμα και η μοναδική αγορά που κατάφερε να λειτουργήσει πιλοτικά στην Πρέβεζα ανέστειλε τη λειτουργία της αφού τα εμπόδια που παρουσιαζόντουσαν κατά καιρούς ήταν ανυπέρβλητα. Για τους παραπάνω λόγους οι αγρότες (κυρίως νέοι) που έχουν εμπλακεί με τη λειτουργία τέτοιων αγορών προωθούν την ίδρυση ενός Πανελλαδικού Φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν οι παραγωγοί από όλη την χώρα. Μάλιστα σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΝΑ Λακωνίας κ. Δημήτρης Σταματάκος που οργανώνει την προσπάθεια, στον φορέα κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν και παραγωγοί βιολογικών προϊόντων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αρνητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι καθυστερεί η έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία των συγκεκριμένων αγορών. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο, μας αναφέρει ότι με την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε συμφωνηθεί στην δημιουργία αυτής της ΚΥΑ να συμμετέχουν και φορείς των αγροτών έτσι ώστε να είναι λειτουργική και να αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν προκύψει στην πράξη, όπως για παράδειγμα αυτά που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί στην Πρέβεζα.

 

 

Έκλεισε το Farmer’s Market Πρέβεζας

Στις αρνητικές εξελίξεις της λειτουργίας του θεσμού των Αγορών Αγροτών θα πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι πρόσφατα ανέστειλε την λειτουργία της η μοναδική αγορά που λειτουργούσε πιλοτικά στην Ελλάδα, αυτή της Πρέβεζας. «Φύγαμε από την αγορά διότι δεν υπάρχουν όροι και κανόνες. Η αγορά σαν ιδέα είναι πολύ καλή αλλά έχουν εμπλακεί οι πολιτικοί. Αν δε μπουν όροι και κανόνες και αν δεν εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ με τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία της δε μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΝΑ Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός, που είχε πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία της.

Υπάρχει ενδιαφέρον

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΑ Λακωνίας, κ. Δημήτρης Σταματάκος τονίζει: «Ενδιαφέρον υπάρχει μεγάλο, δεδομένου μάλιστα ότι τους τελευταίους μήνες έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, μετά και την ψήφιση του νόμου Σκορδά».
Και προσθέτει: «Η ΚΥΑ που θα βγει θα πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή όλων εμάς που ενδιαφερόμαστε για το θεσμό, αλλά και ανθρώπων όπως των αγροτών της Πρέβεζας που λειτούργησαν πιλοτικά το θεσμό και αντιμετώπισαν πραγματικά προβλήματα. Με τον κ. Τσαυτάρη είχαμε συμφωνήσει σε αυτό, αλλά μεσολάβησε και ο ανασχηματισμός. Μέχρι να βρει η νέα πολιτική ηγεσία το βηματισμό της πολύ φοβάμαι ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό που ονομάζουμε ασυνέχεια του κράτους.

Επιτροπές για τρεις ΚΥΑ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, λίγο πριν την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο ΥπΑΑΤ συστάθηκαν αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες επεξεργάζονται συνολικά τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Η μια αφορά τις αγορές αγροτών (Farmer’s Market), η δεύτερη τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα και η τρίτη το θεσμό της οικοτεχνίας. Σε πιο “προχωρημένο” στάδιο από άποψη επεξεργασίας βρισκόταν η ΚΥΑ για την Οικοτεχνία και ακολουθούσε αυτή για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα. Στόχος ήταν η δημοσίευση των πρώτων ΚΥΑ να γίνει τον Ιούλιο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι. Όσον αφορά την ΚΥΑ, για τα Farmers Market σκοπός της είναι να ξεκαθαρίσει ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία της αδειοδότησης, τη δημιουργία του ανεξάρτητου φορέα που θα εποπτεύει τις αγορές κ.α. Με την ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καθορίζονται: α) τα αρμόδια όργανα, τα δικαιολογητικά και η τηρούμενη διαδικασία για την έναρξη λειτουργίας, τη μετακίνηση και την κατάργηση των Αγορών Παραγωγών, β) ειδικά θέματα ως προς τους κανόνες λειτουργίας των Αγορών Παραγωγών, τον έλεγχο τήρησης των κανόνων αυτών, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων κατά των παραβατών, τα αρμόδια όργανα ελέγχου και γ) ειδικότερα θέματα ή θέματα με τοπικό ενδιαφέρον ή με χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι, εκτός από την Πρέβεζα που όπως έχουμε ήδη γράψει λειτουργεί πιλοτικά μια αγορά, συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Σπάρτη, η Δράμα, η Χίος και η Λάρισα.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

ΠΗΓΗ :  agrotypos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου