Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Veto από ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές


Αλλαγή θέσεων εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ σε δύο επίμαχες διατάξεις για τις λαϊκές αγορές, δημιουργώντας εμπλοκή λίγο πριν την ψηφοφορία επί των άρθρων, που ήταν προγραμματισμένη για χθες Δευτέρα 5 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, στηριζόμενο από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, γνωστοποίησε τη Δευτέρα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ότι το κόμμα του διαφωνεί με τον διαχωρισμό παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές, καθώς και με την κλήρωση των θέσεων.

«Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, είχαμε την άποψη ότι ο διαχωρισμός των θέσεων παραγωγών και εμπόρων λαϊκών αγορών θα είναι το καλύτερο για τους παραγωγούς. Δυστυχώς, όμως, το τριήμερο που μεσολάβησε προκύψαν πάρα πολλά θέματα. Και δεν είναι μόνο οι έμποροι των λαϊκών αγορών στο δρόμο σήμερα και είναι κλειστές οι λαϊκές, είναι και οι παραγωγοί, κύριε υπουργέ» είπε ο κ. Κασσής.

Σημειώνεται ότι την ώρα της συζήτησης οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα ήταν κλειστοί, λόγω συγκέντρωσης που πραγματοποιούσαν παραγωγοί και έμποροι λαϊκών αγορών, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κασσής, μετά και τις κινητοποιήσεις που δείχνουν αντιδράσεις όχι μόνο των παραγωγών αλλά και των εμπόρων, το κόμμα του χωρίς να αμφισβητεί τις προθέσεις του υπουργού Ανάπτυξης θεωρεί ότι είναι δίκαιο το αίτημά τους και προτείνει να μην αλλάξει το καθεστώς των θέσεων με τον  διαχωρισμό παραγωγών και εμπόρων αλλά να παραμείνουν ως έχει.

Παράλληλα, απέρριψε και το θέμα της κλήρωσης προτείνοντας να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2015 μόνο για τις αδιάθετες θέσεις.

«Ίσως να πείτε ότι είναι μια αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ επειδή υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις. Όμως, είναι λογικό και πρέπει πραγματικά να δείτε, κύριε υπουργέ, ότι οι άνθρωποι αυτοί βγήκαν στο δρόμο και σήμερα είναι ακόμη σε κινητοποιήσεις -και δεν ξέρω πόσο θα συνεχίσουν- γιατί πράγματι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία. Από εκεί και πέρα, εν ευθέτω χρόνω, θα το δούμε, εάν υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Κασσής.

Σήμερα η ψηφοφορία μετά από διαβούλευση

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση της αλλαγής στάσης του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Θανάση Μπούρα με την συμμετοχή και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του υπουργού ξεκαθαρίστηκε ότι το θέμα του διαχωρισμού παραγωγών και εμπόρων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Ως προς το θέμα της κλήρωσης, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στο παρασκήνιο.

Αργότερα, με σύντομη παρέμβασή του στη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοτεχνικές βελτιώσεις με κυριότερη αυτή που αφορά το καθεστώς της κλήρωσης θέσεων στις λαϊκές αγορές.

Ακόμα προανήγγειλε νέα βελτιωτική ρύθμιση για τη διάταξη που αφορά τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών που ως διεύθυνση μεταφέρεται στην περιφέρεια.

Πιθανό θεωρείται το θέμα να λυθεί σε επίπεδο κορυφής, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο σήμερα Τρίτη.

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ αρχικά η συζήτηση του νομοσχεδίου είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα στην ημερήσια διάταξη της Βουλής προβλέφθηκε να υπάρχει εμβόλιμη συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης.



ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου