Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Συνεδριάζουν σήμερα στο Ζάππειο οι Υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε.


«aGRidiversity»: η ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής γεωργίας στην καρδιά των πολιτικών της Ε.Ε.» είναι το βασικό θέμα της ατζέντας του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό την προεδρία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρη.
Η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. επέλεξε ως θέμα της συνάντησης αυτής την πρωτοβουλία της με τίτλο «aGRidiversity» ή «πως θα μετατραπεί η ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής γεωργίας σε δύναμη». Η ποικιλομορφία αυτή επεκτείνεται από το δυναμικό παραγωγής, μέχρι τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών της Ε.Ε., ενώ η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), για την περίοδο 2014-2020, αναγνωρίζει και βασίζει την εφαρμογή της στην εκτεταμένη διαφοροποίηση της Ευρωπαϊκής γεωργίας κατά μήκος της Ε.Ε.

Η επιλογή του θέματος σηματοδοτεί την πεποίθηση της Ελληνικής Προεδρίας ότι η ποικιλομορφία αποτελεί συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ε.Ε. έναντι των εμπορικών της εταίρων, στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον και κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Οδηγεί σε τεράστια διαφοροποίηση των παραγόμενων προϊόντων, των δομών και των μεθόδων παραγωγής, που απαντά αποτελεσματικά στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για δημόσια αγαθά και αποτελεί παράγοντα για την ενίσχυση της αειφορίας και της τοπικής ανάπτυξης με πυλώνα τον αγροτικό τομέα.

Στόχος της Προεδρίας είναι, από τη συζήτηση των Υπουργών της Ε.Ε., να προκύψουν σαφείς προσανατολισμοί για την κινητοποίηση πολιτικών και μέσων, που μέσα από τη διαφύλαξη και την προώθηση της γεωργικής ποικιλομορφίας, θα καταδείξουν τη συμβολή της γεωργίας στην μακροπρόθεσμη εξέλιξη της οικονομίας, της κοινωνίας, της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων και της προσέλκυσης νέων στον τομέα αυτό, που διαθέτει εκτεταμένη δυναμική για δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας, της οικογενειακής γεωργίας, της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές κ.ά.

Για το σκοπό αυτό, η συζήτηση θα βασισθεί σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που περιλαμβάνονται σε έγγραφο της Ελληνικής Προεδρίας. Οι υπουργοί, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούνται να τοποθετηθούν για τους τρόπους, με τους οποίους η γεωργική ποικιλομορφία της Ε.Ε θα αποτελέσει «κεφάλαιο» για τους Ευρωπαίους γεωργούς και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο. Καλούνται επίσης να προτείνουν τα μέτρα πολιτικής της νέας ΚΑΠ, που μπορούν να κινητοποιηθούν για να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί η ποικιλομορφία, καθώς και τους τρόπους, με τους οποίους τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν την ευελιξία που παρέχει η νέα ΚΑΠ για να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.

Παράλληλες εκδηλώσεις

«Αν διατηρήσουμε την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γεωργίας, έχουμε διασφαλίσει και την διατροφή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Γεωργίας Ντάσιαν Τσιόλος, ενώ ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με τα περισσότερα ενδημικά είδη φυτών.

Οι δηλώσεις έγιναν τη Δευτέρα Μαΐου, κατά την διάρκεια της επίσκεψης των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στην εταιρεία μεταποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών APIVITA.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του άτυπου Συμβουλίου στη χώρα μας ξεκίνησαν με την επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Κυριακή 4 Μαΐου, ενώ χθες το απόγευμα ξεναγήθηκαν στο Κτήμα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι.

Νωρίτερα στο Ζάππειο, σε συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA), έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη δημιουργία δύο ακόμη προαιρετικών σημάτων ποιότητας για τα Νησιωτικά προϊόντα και «Τοπική γεωργία και άμεσες πωλήσεις».

Για το πρόγραμμα του Συμβουλίου και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, δείτε εδώ.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου