Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Δορυφορικά δεδομένα στη διάθεση αγροτών της Αφρικής



Επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA συνεργάζονται με μία αφρικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο τη διάθεση δορυφορικών δεδομένων σε αγρότες την Αφρική.
Το εγχείρημα χρηματοδοτείται  στο πλαίσιο του προγράμματος Advanced Collaborative Connections for Earth Systems και θα βασίζεται σε δύο τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο Γκόνταρντ για τη συλλογή και παρακολούθηση δεδομένων από επιστήμονες (LabNotes, FieldNotes).
«Η διάθεση πληροφοριών στους αγρότες είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που μπορούμε να επιδείξουμε τα οφέλη των δορυφορικών δεδομένων στην κοινωνία» αναφέρει η Μόλι Μπράουν, ερευνήτρια του κέντρου.
Η Μπράουν και οι συνεργάτες της έχουν ήδη αναπτύξει μία βάση δεδομένων δορυφορικών πληροφοριών 30 ετών σχετικά με χαρακτηριστικά περιοχών στην Αφρική που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή. Επίσης, σε συνεργασία με ερευνητές του Columbia University αναπτύσσεται ένα σύστημα που απευθύνεται σε ασφαλιστικές εταιρείες, με στόχο τον καθορισμό τον τιμών σε προγράμματα ασφάλισης για ξηρασία.
Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα σε αγρότες και διανομείς τροφίμων οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν σε ποιες περιοχές υπάρχει πλεόνασμα τροφίμων, προκειμένου να αγοράζουν από εκεί για να πωλούν σε αγορές – κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της καλλιέργειας τροφίμων, καθώς οι παραγωγοί θα ξέρουν ότι υπάρχει αγορά. Αυτό, με τη σειρά του, θα είχε αποτέλεσμα την βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων στην Αφρική.
«Όλη η δουλειά έχει γίνει, απλά χρειάζεται να γράψουμε μια εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο» σημειώνει η Μπράουν. «Βάζεις τις συντεταγμένες και μαθαίνεις αν έβρεξε ή όχι την προηγούμενη εβδομάδα κλπ. Το ερώτημα είναι πώς πάει το τρέχον έτος σε σχέση με προηγούμενα. Αυτές ακριβώς είναι οι πληροφορίες που θέλουν οι άνθρωποι».
Μετά από συνάντηση με εκπρόσωπο της AGRA (Alliance for a Green Revolution in Africa) η Μπράουν άρχισε να αναζητεί τρόπους για τη διάθεση δορυφορικών δεδομένων σε αγρότες και διανομείς στην Αφρική μέσω της πλατφόρμας mFarms, που παρέχει γεωργικού ενδιαφέροντος πληροφορίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε 80.000 άτομα σε 17 αφρικανικές χώρες. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα συνδέει τους αγρότες με μεσάζοντες και αγοραστές, παρακολουθώντας παράλληλα την παραγωγικότητα των εκτάσεων. Με τα στοιχεία της NASA, το σύστημα θα μπορούσε να επεκταθεί, πληροφορώντας τους χρήστες τους για τις συνθήκες σε διάφορες περιοχές και παρέχοντας ενημερώσεις για τον καιρό.
«Η συνεργασία με τη NASA θα είναι επαναστατική» αναφέρει ο Ματιεγεντού Κονλαμπίγκουε, στέλεχος της AGRA. «Τα γεωφυσικά δεδομένα θα μετατρέπονται σε χρήσιμες πληροφορίες και θα διοχετεύονται μέσω φορητών συσκευών σε άτομα που συμμετέχουν στην αλυσίδα της αγροτικής παραγωγής, για να βελτιωθεί ο σχεδιασμός και η λήψη αποφάσεων από πλευράς τους». 

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου