Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Κτηνοτρόφοι Ροδόπης: Μας εξαπάτησαν οι έμποροι με τα αμνοερίφια


Η αρχική συμφωνία ήταν τα αμνοερίφια να παραδοθούν με 4,6 ευρώ το κιλό, όμως ο έμπορος δε συμφώνησε. Πίεσε να κατέβει η τιμή και τελικά να φτάσει στα 4 ευρώ το κιλό.
Την παραπάνω καταγγελία έκανε στο «Χ» ο αντιπρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου  Ροδόπης Γιώργος Μάντζαρης, δηλώνοντας αγανακτισμένος από το περιστατικό.


Όλα συνέβησαν το πρωί της Παρασκευής στο δημοτικό σφαγείο Κομοτηνής. «Μετέφερα με το δικό μου φορτηγό τα ζώα κάποιων συναδέλφων στο δημοτικό σφαγείο. Μόλις πήγαν ο έμπορος που ήρθε από την Κόρινθο, τους είπε ότι έχει συμπληρώσει τον αριθμό των ζώων που ήθελε και δεν μπορεί να αγοράσει και ζήτησε να πάρουν πίσω τα ζώα τους. Το έκανε αυτό επίτηδες για να μειώσει την τιμή». Αυτό το αίτημα του εμπόρου είχε ως αποτέλεσμα η προσυμφωνημένη τιμή των 4,6 ευρώ το κιλό, να μειωθεί στα 4,20 ευρώ το κιλό και να καταλήξει στα 4 ευρώ.   Είναι προσφιλής τακτική, ειδικά τώρα που η κτηνοτροφία πλήττεται στην περιοχή μας,  αλλά προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους που μετέφεραν τα ζώα τους.


Περισσότερα από 600 αμνοερίφια συγκεντρώθηκαν έξω από τα σφαγείο και όπως ανέφερε ο κ. Μάντζαρης,  οι κτηνοτρόφοι εγκλωβίστηκαν. Μπήκαν σε έξοδα για τη μεταφορά των ζώων και επιπλέον  τα έβαλαν σε κίνδυνο λόγω της ύπαρξης της ευλογιάς. «Στο δημοτικό σφαγείο πήγαν 10 τρακτέρ από διάφορες περιοχές της Ροδόπης είναι δυνατόν να επιστρέψουν πάλι στα μαντριά τους, ενώ υπάρχει το πρόβλημα της ευλογιάς» αναρωτήθηκε ο κ. Μάντζαρης. 



ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 


Όμως η κίνηση του εμπόρου αφύπνισε τους κτηνοτρόφους, υποστήριξε ο κ. Μάντζαρης, γιατί «είπαμε να μπούμε σε ένα πρόγραμμα να μισθώσουμε το δημοτικό σφαγείο, να διακινούμε το είδος που παράγουμε μόνοι μας». Οι κτηνοτρόφοι θα επιδιώξουν, να δημιουργήσουν μία ομάδα που θα αναπαράγει τα ζώα, θα τα σφαγιάζει και θα τα διαθέτει χωρίς μεσάζοντες στους καταναλωτές. Θα πετύχουν καλύτερες τιμές για τους ίδιους και φθηνότερα προϊόντα για τους καταναλωτές. Όμως η προσπάθεια πρέπει να γίνει οργανωμένα και με την προϋπόθεση ότι ο δήμος στον οποίο ανήκει το δημοτικό σφαγείο, θα αποφασίσει να αξιοποιήσει με ιδιώτες τις εγκαταστάσεις. Όπως και να έχει πάντως, υπάρχει βούληση και σύμφωνα με τον κ. Μάντζαρη ήδη 100 κτηνοτρόφοι τοποθετήθηκαν υπέρ μία τέτοιας κίνησης.   Αν και δεν υπάρχουν τελικές συμφωνίες,  από το σχέδιο των κτηνοτρόφων δεν αποκλείονται και οι κρεοπώλες της περιοχής. Είναι μία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι και είχε θετικές αντιδράσεις, είπε ο αντιπρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου. Το επόμενο διάστημα θα δείξει κατά πόσο είναι και υλοποιήσιμη.

 

Πηγή: ΧΡΟΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου