Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τσαυτάρης:Στρατηγική επιλογή η επένδυση στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων


Για την στρατηγική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επενδύσει στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, μίλησε ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και στη Δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου.
Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της συνέντευξης έχουν ως εξής:

Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και προώθησης των ελληνικών  αγροτικών προϊόντων

Υπουργός: Δικαιώνεται μια σειρά προσπαθειών που κάναμε το τελευταίο διάστημα, είτε με τη θέσπιση μέτρων, δημιουργία εργαλείων, αλλά το πιο σημαντικό ήταν η στροφή η στρατηγική επιλογή που έκανε το Υπουργείο να επενδύσει στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Δειλά – δειλά τα αποτελέσματα  είναι εντυπωσιακά. Είχαμε οργανώσει προχθές μια μεγάλη  ημερίδα για να τονίσουμε αυτές τις προσπάθειες και να δείξουμε και σε άλλους πώς μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία και τους θεσμούς, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα και έτσι βλέπουμε μια ραγδαία αύξηση των εξαγωγών, των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων. Δεν είναι παράξενο ότι από τα 10 – 15 κορυφαία προϊόντα που εξάγει αυτός ο τόπος απ’ όλες τις κατηγορίες των προϊόντων, είτε είναι βιομηχανικά, είτε είναι ορυκτά κλπ. τα 7 - 8 είναι αγροτικά προϊόντα.

Δημοσιογράφος: Πάμε να δούμε, συγκεκριμένα λοιπόν ποια είναι τα ελληνικά προϊόντα που πηγαίνουν καλά διεθνώς και πως αποτυπώνονται. Μπορούμε να ξεκινήσουμε κατ’ αρχήν με τα αγροτικά προϊόντα.

Υπουργός: Φέτος θα έλεγα πρώτο προϊόν σε ό,τι αφορά τα χρήματα που φέρνει στον τόπο μας είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές μας. Πάνε πολύ καλά. Πέρσι ήταν δεύτερο, πρώτα ήταν τα ψάρια των υδατοκαλλιεργειών μας. Φέτος είναι το λάδι. Η αξία φτάνει περίπου μισό δις.  Δεν είμαστε μια χώρα γιγάντια που να παράξουμε, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας αυξάνοντας την ποσότητα. Άρα λοιπόν πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητά μας. Δηλαδή, δεν διστάζω να πω και έχουμε παραδείγματα, παρά το ότι ο κόσμος μπορεί να το χλευάσει, εμείς δεν πρέπει να πουλάμε ένα λίτρο λάδι μας 5 ευρώ, πρέπει να το πουλάμε 50 ευρώ. Μα, θα πει κάποιος αυτό είναι αδιανόητο. Κι όμως. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που το προσπάθησαν, γιατί; Γιατί χάνουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ποιότητάς μας, τον τρόπο που εκχυλίζουμε. Αυτό έτσι όπως βγάζουμε τα λάδια μας στο ελαιοτριβείο, χάνουμε ένα κομμάτι της ποιότητάς μας στην τυποποίηση, στην πιστοποίησή του κλπ. Και το 70% χάνεται εκεί. Κι άλλο  ένα 30% στον τρόπο που καλλιεργούμε, τον τρόπο που κλαδεύουμε, πότε και  πως συγκομίζουμε, πόσο χρόνο περνάει. Άρα λοιπόν έχουμε μεγάλα περιθώρια, δηλαδή απ’ ό,τι είπα εάν το κάνουμε το 5 – 50 θα δεκαπλασιάσουμε την αξία του προϊόντος μας γιατί το αξίζει. Η χώρα μας παράγει την πιο μεγάλη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στον κόσμο. Εκεί είναι το μέλλον μας.

Δημοσιογράφος:  Πάμε να συνεχίσουμε και στα υπόλοιπα προϊόντα, γιατί αμέσως μετά ακολουθούν τα ψάρια. Είπατε νωρίτερα ποιες είναι οι επιδόσεις μας. Μπορούμε να δούμε και τα σχετικά στοιχεία και εσείς να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς εξάγουμε. Τι είδους ψάρια εξάγουμε. Ποια είναι αυτά που κατά κύριο λόγο στέλνουμε προς τα έξω; Βλέπουμε εδώ ότι η αξία είναι στα 414 εκατομμύρια ευρώ. Εάν μπορούμε να δούμε και τα στοιχεία. Τα βλέπουμε και εδώ.

Υπουργός: Αυτό ήταν πέρσι νούμερο ένα. Υπάρχει μια μικρή κάμψη του τομέα, ένεκα των δυσκολιών της ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Βλέπετε τις 4 – 5 μεγάλες εταιρείες υδατοκαλλιεργειών τι δυσκολίες έχουν, όπως και άλλοι παραγωγικοί φορείς και άλλες βιομηχανίες από τις δυσκολίες εξασφάλισης χρημάτων, ρευστότητας δηλαδή από τις τράπεζες. Αυτό τους αναγκάζει για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες λειτουργίας τους να μαζεύουν τα ψάρια τους και να τα πουλάνε μικρότερα. Εξ ου και η μικρή κάμψη και φυσικά φθηνότερα γιατί έχουν ανάγκη να βρούνε χρήματα. Όμως αυτά δειλά – δειλά διορθώνονται και θα τους διευκολύνουμε. Αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή το  νομοσχέδιό μας για τη διευκόλυνση, την απλούστευση των διαδικασιών της αδειοδότησης των υδατοκαλλεργειών και μια σειρά άλλων μέτρων που θα υποστηρίξουν αυτό τον κλάδο. Χάρη στο Αιγαίο μας.

Η Κεντρική Ευρώπη είναι μεγάλος προορισμός των προϊόντων μας. Φανταστείτε ότι η γειτονική Ιταλία παίρνει περίπου το 65% της τσιπούρας από τις υδατοκαλλιέργειες μας. Τι σημαίνει αυτό; Παρά το ότι η ίδια  έχει πολύ υδατοκαλλιέργεια, είναι η ποιότητα των δικών μας ψαριών και η νοστιμιά στην τσιπούρα και στο λαυράκι.  Ο κόσμος δεν ξέρει. Μιλήσαμε λίγο πριν για τη φέτα, η οποία βάζει φέτος κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές μας. Πρέπει όμως ο κόσμος να γνωρίζει ότι περίπου μόνο το 20% της φέτας μας εξάγεται, γιατί το άλλο 80% έρχεται να καλύψει τις ανάγκες και της εσωτερικής αγοράς. Και μάλιστα εάν αναλογιστούμε και τα 17 – 18 εκατομμύρια τουριστών που έρχονται εδώ, είναι και μια εξωτερική αγορά, που ένεκα του τουρισμού, έρχεται να καταναλώσει και στη χώρα μας.

Για τους θεσμούς και τα εργαλεία υποστήριξης του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση και απλούστευση της εξαγωγικής δραστηριότητας

Υπουργός: Από το σύνολο των νέων επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για τις εξαγωγές είναι άνθρωποι που επενδύουν στα αγροτικά προϊόντα. Σε όλη την αλυσίδα παραγωγής επενδύουν νέοι. Δεν είναι μόνο αυτοί που θα γυρίσουν να εκτρέφουν ένα ζώο ή να καλλιεργήσουν ένα χωράφι, ή να κάνουν ένα θερμοκήπιο. Βλέπουμε ανθρώπους να μπαίνουν στη μεταποίηση των τροφίμων. Και αυτή τη στιγμή αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ανεργία μας.
Κατ’ αρχήν να πούμε τα εργαλεία που βοήθησαν προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί έχει σημασία. Μερικοί θεσμοί «χτυπούν» τη γραφειοκρατία, απλουστεύουν τις διαδικασίες και επιταχύνουν τις εξαγωγές, είτε την καλλιέργεια, είτε τη μεταποίηση με τον ίδιο τρόπο. Παράδειγμα, κάναμε το θεσμό του εγκεκριμένου εμπόρου. Χρόνια το ζητούσαμε. Αυτό έγινε. Τι σημαίνει αυτό; Πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά η επιχείρηση του εμπόρου που εξάγει αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά στην προκειμένη περίπτωση. Γιατί αυτό; Γιατί μέχρι τώρα πιστοποιούσαμε το προϊόν. Το κεράσι, το ροδάκινο. Εάν όμως κάποιος είναι καλός έμπορος, δεν περιορίζεται μόνο στο να πουλάει κεράσια. Άρα λοιπόν το ξέρουν 10 – 20 χρόνια. Ωραία. Γι’ αυτόν τον καλό έμπορο έχουμε απλουστεύσει τις διαδικασίες. Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα που κάποιος μπορεί να πάρει όλα τα πιστοποιητικά του με την υπηρεσία μιας στάσης. Να μη γυρίζει δηλαδή από υπηρεσία σε υπηρεσία. Το πρόγραμμα αυτό, συνδεδεμένο με το ψηφιακό πρόγραμμα των τελωνείων, μπορεί να λειτουργεί μέρα νύχτα και Σαββατοκύριακο.

Καλεσμένη στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ήταν και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη η οποία,  μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Κατ’ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω που με καλέσατε μαζί με τον Υπουργό, γιατί εκείνος είναι ο πιο αρμόδιος βεβαίως, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά όχι μόνο. Από τότε που ανέλαβε το υπουργείο, έχει κάνει πάρα πολλά καινούργια, καινοτόμα πράγματα, όπως στην προώθηση των προϊόντων,  στην απλούστευση των διαδικασιών, σε νέους θεσμούς. Μπορεί να αναπτύξει ο ίδιος καλύτερα από εμένα αυτά τα θέματα, πάντως θα ήθελα να σας πω ότι έχουν πάρει ο Υπουργός και το Υπουργείο του με τους συνεργάτες του, εύσημα και από το εξωτερικό.

Πραγματικά κυρίως για τους νέους είναι σημαντικότατη η απλούστευση των διαδικασιών. Γι’ αυτό, αυτό το νομοσχέδιο το οποίο είναι τώρα στη Βουλή για να ψηφιστεί, το χαιρετίσαμε και σαν Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, διότι ο νέος επιχειρηματίας δεν μπορεί να μπλέκει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ήδη πριν ξεκινήσει. Ήδη ξέρετε ότι υπάρχει περίπτωση να ιδρύεται μια εταιρεία του ενός ευρώ. Αυτό είναι σημαντικότατο και πολύ ενθαρρυντικό. Από εκεί και πέρα όμως, ενώ μπορεί κάποιος να ιδρύσει επιχείρηση  με ένα ευρώ, ωστόσο  έμπλεκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Με αυτό όμως το νομοσχέδιο έρχεται η απλούστευση και ξέρουμε ότι σε όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, είχαμε περίπου 3.000 καινούργιες επιχειρήσεις. Οι νέοι δηλαδή στρέφονται στην εξωστρέφεια και μάλιστα το 30% αυτών των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προορισμό πηγαίνουν στον κλάδο των αγροτικών προϊόντων».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου