Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τις λαϊκές αγορέςΤην Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου, αντί της 22ας όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένη, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου του υπ, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τίτλο «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος» λόγω άμεσης κατάθεσής στη βουλή.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, στο εισηγητικό της διαβούλευσης, με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου κωδικοποιούνται όλα τα νομοθετικά κείμενα που μέχρι τώρα αφορούσαν στην άσκηση των εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος, μεταξύ αυτών του υπαιθρίου εμπορίου, των λαϊκών αγορών, των βιολογικών αγορών και των εμπορικών εκθέσεων.

Παράλληλα, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου τίθεται πλέον η βασική αρχή της άσκησης δραστηριοτήτων με τρόπο διαφανή ώστε να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή.

Σκοπός είναι το νέο πλαίσιο να αποτελέσει το εργαλείο της άσκησης δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και σαφές πλαίσιο δραστηριότητας για τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες καθώς και ένα υγιές περιβάλλον για τους καταναλωτές που δικαιούνται καλύτερη ποιότητα και τιμές.

Οι  παρεμβάσεις για τις λαϊκές

Σύμφωνα με τον υπουργό, ειδικά για το θέμα των λαϊκών αγορών, σε εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και στην προσπάθεια να επιβάλει όρους ανταγωνισμού, διαφάνειας και τάξης, προωθεί έξι παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας τους, οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που πρόκειται ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου και αφορούν στα εξής:

1. Οι θέσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών θα καθορίζονται με δημόσια κλήρωση.

2. Δίνεται η δυνατότητα πώλησης νέων κατηγοριών προϊόντων, όπως παραδοσιακά ζυμαρικά και αλλαντικά. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές να διαθέτουν περισσότερες από μια κατηγορίες προϊόντων.

3. Προβλέπεται σαφής χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και διαμορφώνονται πλέον δύο ξεχωριστά τμήματα στις λαϊκές αγορές.

4. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε όλες τις κατηγορίες των παραπτωμάτων και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Επίσης τρίμηνη φυλάκιση για απασχόληση μη ασφαλισμένου εργαζομένου και φυλάκιση ενός έτους για πώληση χωρίς άδεια.

5. Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά το υπαίθριο εμπόριο και σήμερα διατυπώνεται σε 15 νομοθετήματα.

6. Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και όλοι όσοι εκδίδουν άδειες λαϊκών αγορών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές καθώς το 2013 έγιναν 131.000 έλεγχοι και κατασχέθηκαν 10 εκατ. προϊόντα.

Στο μεταξύ, τον Οκτώβριο του 2014 θα επανεξετασθεί το σύνολο των αδειών λαϊκών αγορών με βάση τον προηγούμενο νόμο και βασική προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαθέτει αυτές τις δύο ενημερότητες προτεραιότητα έχουν οι άνεργοι και εντός των ανέργων, επιμέρους κατηγορίες όπως οι ανάπηροι, οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και οι Ρομά. Οι άδειες θα ανανεώνονται κατ' έτος με βασική προϋπόθεση πάντα τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Τέλος, σημειώνεται ότι καταργούνται οι ομαδικές άδειες για τα παζάρια και περιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής τους με ανώτατο όριο τις τρεις ημέρες, ενώ εξαιρούνται τα χριστουγεννιάτικα και πασχαλιάτικα παζάρια.ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ