Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών

Μάχη με το χρόνο προκειμένου να βρεθεί λύση στα πιεστικά προβλήματα βιωσιμότητας του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών διαμηνύουν πως θα δώσουν τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, εκτιμώντας ότι μέχρι τον Απρίλιο θα υπάρχουν κάποια αποτελέσματα.
Αυτό προέκυψε από όσα αναφέρθηκαν στη δίωρη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης, την Τρίτη 11 Μαρτίου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, των Τραπεζών και των εταιρειών του κλάδου (Νηρέας, Σελόντα και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και Ανδρομέδα).

Επί του θέματος ο υφυπουργός, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ως επικεφαλής της Διυπουργικής επιτροπής Εξωστρέφειας κάλεσα σήμερα τους εκπροσώπους των τραπεζών, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις διοικήσεις των μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας για να συζητήσουμε τα θέματα βιωσιμότητας του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Είναι ένας κλάδος ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική οικονομία. Αποτελεί βασικότατη πηγή εξαγωγών και κατάφεραν εντός 10 ετών να υπερπολλαπλασιάσουν την παραγωγή και τις ελληνικές εξαγωγές. Όλοι συμφωνήσανε σήμερα στην σύσκεψη ότι ο κλάδος είναι βιώσιμος. Ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία. Είναι απαραίτητο να αναληφθούν οι δράσεις αυτές οι οποίες θα επιτρέψουν την βιωσιμότητα της κεφαλαιακής επάρκειας των εταιρειών. Οι τράπεζες πρέπει να προστατεύσουν ως κόρη οφθαλμού τον κλάδο και οι εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν και με ιδίους πόρους για να βοηθήσουν την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την επίτευξη οριστικής λύσης. Όλοι συμφώνησαν ότι μπορεί να επιτευχθεί μία τέτοια λύση. Είναι σημαντικό τώρα να εργαστούν όλοι συστηματικά σε ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα και σε αυτή την προσπάθεια εμείς όπου είναι εφικτό θα είμαστε αρωγοί».

Πάντως, από την πλευρά τους στελέχη του κλάδου που συμμετείχαν στη σύσκεψη εμφανίστηκαν επιφυλακτικά για το αποτέλεσμα της σύσκεψης καθώς όπως σημείωσαν ο χρόνος είναι πολύ πιεστικός και «πρέπει να βρεθεί σήμερα και όχι αύριο η φόρμουλα μετοχοποίησης των χρεών από τις τράπεζες».

Τα στελέχη του κλάδου θεωρούν τη συνάντηση μία καλή αρχή αλλά σημειώνουν ότι πρέπει να προσδιοριστεί συγκεκριμένο στενό χρονοδιάγραμμα που θα βρεθεί λύση.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου