Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Και οι κτηνίατροι κατά της απόφασης για το γάλα

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, με κείμενο που αποτελεί θέση των κτηνιάτρων της χώρας επισημαίνει:
«Με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία παρουσιάζει το ελληνικό φρέσκο γάλα ακριβότερο κατά 35% από το μέσο όρο της Ε.Ε. (στοιχεία ανακριβή αφού στην Ελλάδα το γάλα έχει διάρκεια ζωής 5 ημερών με χαμηλή παστερίωση, ενώ πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει γάλα αντίστοιχων προδιαγραφών), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συζητά την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του από τις πέντε στις εφτά ημέρες και πιθανόν στις δέκα ημέρες.


Η αλλαγή αυτή παρουσιάζεται, εκ πρώτης όψεως, ως συμφέρουσα για τον καταναλωτή. Με μια δεύτερη ανάγνωση όμως, διαπιστώνεται ότι η μέση ελληνική οικογένεια θα κερδίζει περίπου 1,5 ευρώ μηνιαίως, αγοράζοντας, όμως, ένα γάλα σαφώς χαμηλότερης θρεπτικής αξίας και θα επιτραπούν οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος αμφιβόλου ποιότητας, που πιθανόν να εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.


Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής για την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή είναι καταστροφικά.


Αν υπολογίσουμε ότι το κόστος παραγωγής είναι ήδη οριακό, η επιμήκυνση θα περιορίσει τη διανομή στην εισαγωγή γάλακτος, παραγκωνίζοντας το εγχώριο φρέσκο γάλα, επειδή θα είναι ακριβότερο κατά 0,10λεπτά περίπου, οδηγώντας στην ανεργία πολλούς παραγωγούς, αλλά και τους εργαζόμενους στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες.


Η μείωση της παραγωγής, αλλά και η μείωση των απασχολούμενων στην βοοτροφία είναι εμφανής και από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ:  η εθνική ποσόστωση βοοτροφίας ανέρχεται σε 842.000 τόνους, ενώ η  η παραγωγή γάλακτος  το 2012-2013 έφτασε τους  627..000 τόνους από 642. 000 τόνους το 2011-2012. Το 2012-2013 ασχολούνταν με βοοτροφία 3.686 παραγωγοί έναντι 3.930 παραγωγών τη γαλακτική περίοδο 2011-2012.


Σε μία εποχή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δυσχερή θέση και μάλιστα όταν είναι κοινή διαπίστωση, ότι ο πρωτογενής τομέας και δη η κτηνοτροφία, αποτελεί μία από τις διεξόδους, δεν κατανοούμε για ποιους λόγους παίρνονται αποφάσεις  που αντί να την ενισχύουν την οδηγούν σε αφανισμό.


Η επιμήκυνση ζωής του φρέσκου γάλακτος αποτελεί καταστροφική επιλογή για την ελληνική κτηνοτροφία και την ύπαιθρο, καταστρέφει τον Έλληνα κτηνοτρόφο και δυναμιτίζει την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη.


Η ελληνική πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα  ώστε να μειωθεί και η τιμή του τελικού προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή, ενισχύοντας ταυτόχρονα  και τον Έλληνα παραγωγό. Οφείλει να προχωρήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής του εγχώριου φρέσκου γάλακτος με πιθανή μείωση του ΦΠΑ, μείωση του κόστους των ζωοτροφών, του κόστους συλλογής του γάλακτος εξαιτίας των μικρών διασκορπισμένων γεωγραφικά κτηνοτροφικών μονάδων, οφείλει να μειώσει τα φορολογικά βάρη των συντελεστών παραγωγής, να ελέγξει επιτέλους την αγορά και την διαμόρφωση καρτέλ σε αυτή, για να μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, να καταναλώνει γάλα με ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε προσιτή τιμή.


Η ελληνική κτηνοτροφία είναι ένας από τους βασικότερους κλάδους της αγροτικής οικονομίας και ταυτόχρονα καθοριστικός παράγοντας της περιφερειακής ανάπτυξης. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να συνεχίζει να εισάγει για τις ανάγκες της διατροφής του λαού της, τρόφιμα ζωικής προέλευσης, άμεσα (κρέας, γάλα) ή έμμεσα (ζωοτροφές, ζώα αναπαραγωγής), των οποίων η αξία ξεπερνά το αντίστοιχο σε ενέργεια!


Επιβάλλεται , η αγροτική πολιτική, να γίνει πιο επιθετική και στο χώρο της Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως, ώστε να κατασταθούν ανταγωνιστικά τα πιστοποιημένα προϊόντα μας, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.


Το νέο δόγμα για την οικονομία πρέπει να είναι το τρίπτυχο:
α) Αυτάρκεια ασφαλών τροφίμων,
β) Εξαγωγικές δυνατότητες,
γ) Προστασία του περιβάλλοντος.


Χωρίς γεωκτηνοτροφία δεν υπάρχει μέλλον για τη χώρα μας».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου