Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Συνάντηση Τσαυτάρη με την Ομάδα Παραγωγών ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Συνάντηση Τσαυτάρη με την Ομάδα Παραγωγών ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού


Τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού επισκέφθηκε, το Σάββατο 15 Μαρτίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια περιοδείας σε καινοτόμες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και καθετοποιημένες μονάδες μεταποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Νομό Κοζάνης.
Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού αποτελεί μια από τις πλέον δυναμικές Ομάδες Παραγωγών της χώρας με σημαντική παρουσία κυρίως στην καλλιέργεια και εμπορία ροδάκινου, αλλά και άλλων προϊόντων, όπως νεκταρίνια, αχλάδια, κηπευτικά κ.ά, καθώς και με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Ο κ. Τσαυτάρης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του από τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών κ. Νίκο Κουτλιάμπα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τα μέλη του συνεργατικού αυτού σχήματος δίνουν μεγάλη έμφαση στην παραγωγή, εμπορία και πιστοποίηση ποιοτικών προϊόντων, εφαρμόζοντας από το 2002 την ολοκληρωμένη διαχείριση, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων που φθάνουν στον καταναλωτή. 

Επιπλέον, ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της συνέργειας της Ομάδας Παραγωγών Βελβεντού είναι η μαζική προμήθεια των  γεωργικών εφοδίων, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής σε ποσοστό που αγγίζει το 30%, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ρευστότητα στην πράξη για τους καλλιεργητές - μέλη της Ομάδας.

Οι παραγωγοί της Ομάδας Παραγωγών Βελβεντού  συμβουλεύονται επίσης  το γεωτεχνικό τμήμα πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε καλλιεργητικής φροντίδας, ενώ κάθε χρόνο  εφαρμόζονται πειραματικά νέες καλλιεργητικές μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν με επιτυχία σε άλλες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ομάδα Παραγωγών του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού θα προχωρήσει σύντομα στην επέκταση των εγκαταστάσεων της, καθώς εγκρίθηκε από το ΥπΑΑΤ με διαδικασίες  fast track το επενδυτικό τους σχέδιο μέσω του Μέτρου 123 του προγράμματος Μεταποίησης, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί επιπλέον ότι η Ομάδα Παραγωγών Βελβεντού αποτελεί την πρώτη Ομάδα που έλαβε το σήμα του Εγκεκριμένου Εμπόρου από το ΥπΑΑΤ, ενός θεσμού που αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για την απλοποίηση και διευκόλυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας νωπών οπωροκηπευτικών.

Ο κ. Τσαυτάρης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού τόνισε πως «η Ομάδα Παραγωγών Βελβεντού αποτελεί πρότυπο υγιούς συνεργατικού σχήματος που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή και πιστοποίηση  υψηλής ποιότητας προϊόντων, με δυναμική παρουσία και στον κλάδο των εξαγωγών. Στο Υπουργείο υποστηρίζουμε τη δημιουργία αυτών των Ομάδων που έχουν παραγωγικό προσανατολισμό με έμφαση στην ποιότητα και θα τις υποστηρίξουμε ποικιλοτρόπως και από τη νέα ΚΑΠ».

Οι λοιπές επισκέψεις

Ο κ. Τσαυτάρης  συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥπΑΑΤ επισκέφθηκε αρχικά μια καινοτόμο και σύγχρονη εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, με την επωνυμία  «Πατσίκας Στέφανος & ΣΙΑ Ο.Β.Ε» στην Αναρράχη, που στηρίζει όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης την  παραγωγή του ελληνικού κατσικίσιου γάλακτος.

Όπως ανέφεραν στον υπουργό οι εκπρόσωποι της γαλακτοκομικής επιχείρησης, μέχρι τις αρχές Απριλίου  θα καταθέσουν φάκελο στο πρόγραμμα Μεταποίησης του Υπουργείου συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις να λάβουν χρηματοδότηση για τη δημιουργία σύγχρονης μονάδας συμπύκνωσης γάλακτος και αξιοποίησης του τυρογάλακτος.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων «Πατσίκας Στέφανος & ΣΙΑ Ο.Β.Ε» - που συνεργάζεται με 200 ντόπιους κτηνοτρόφους και απασχολεί 40 εργαζόμενους - έχει ως αντικείμενο εργασιών την επεξεργασία γίδινου και πρόβειου γάλακτος και την παραγωγή  παραδοσιακής φέτας. Η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 60 τόνους γάλα ανά 12ωρο, ενώ ο κύκλος εργασιών τριετίας ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ, με την εξαγωγική δραστηριότητα της να αυξάνεται κατά 10% ετησίως.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της εταιρίας  ενημέρωσαν τον Υπουργό και για τη συμφωνία στην οποία έχουν προχωρήσει με Γαλλικό Όμιλο για την προµήθεια, ετησίως, τουλάχιστον 6.000 τόνων αίγειου γάλακτος. Στην περίπτωση αυτή οι συνεργαζόμενοι κτηνοτρόφοι από 200 θα ανέλθουν σε 500 και οι εργαζόμενοι  στο εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος από 40 που είναι σήμερα  θα αυξηθούν στους 100.

Με αφορμή την επίσκεψή του στη σύγχρονη μονάδα γαλακτοπαραγωγής ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε: «Η εν λόγω γαλακτοκομική επιχείρηση δραστηριοποιείται δυναμικά στην επεξεργασία κατσικίσιου γάλακτος και στην παραγωγή φέτας και μάλιστα έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της εκτός των ελληνικών συνόρων. Όπως με ενημέρωσαν έχει κλειστεί συμφωνία με Γαλλικό Όμιλο που επιθυμεί να επενδύσει κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να δημιουργηθεί νέα μονάδα, η οποία και θα αυξήσει τον αριθμό των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων από 200 σε 500 και το προσωπικό της εταιρείας σε 100 άτομα. Βλέπουμε λοιπόν μια μονάδα μεταποίησης που χάρη στα ποιοτικά προϊόντα που παράγει με σύγχρονες μεθόδους να δραστηριοποιείται δυναμικά στον τομέα των εξαγωγών και να συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης της περιοχής,  με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εμείς τέτοιες προσπάθειες τις υποστηρίζουμε σθεναρά  μέσα και από το Πρόγραμμα Μεταποίησης ύψους 100 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο οποίο για πρώτη φορά εγκρίνονται επενδυτικά σχέδια μεταποίησης στον αγροδιατροφικό τομέα, με διαδικασίες  fast track. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στο τέλος του 2013 και για πρώτη φορά μέσα σε ένα μήνα εγκρίθηκε η πρώτη επένδυση μεταποίησης, ακολούθησε πρόσφατα και δεύτερη έγκριση και σε λίγες μέρες προχωρούμε στην έγκριση και άλλων τριών επενδυτικών πρωτοβουλιών στο δευτερογενή τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Επίσκεψη σε μονάδα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Στη συνέχεια, ο υπουργός κ. Τσαυτάρης επισκέφθηκε στην ίδια περιοχή  την καθετοποιημένη μονάδα αρωματικών και φαρμακευτικών με την επωνυμία  «Διοσκουρίδης».

Η μονάδα επεξεργάζεται πάνω από 10 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που καλλιεργούνται με ολοκληρωμένη διαχείριση στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, τα οποία και μεταποιεί,  παράγοντας από την υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη αφεψήματα, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά, ροφήματα, αρτύματα, ζωοτροφές, προστατευτικά προϊόντα για τις μέλισσες, τα ψάρια κ.ά τα οποία και προωθεί σε φαρμακεία,  καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, όπως και σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε μελισσοκόμους και ιχθυοτροφεία.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ξενάγησαν τον κ,. Τσαυτάρη στις εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια και τους χώρους απόσταξης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Μάλιστα έκαναν ιδιαίτερη αναφορά για τη ρίγανη και το ριγανέλαιο που παράγουν, το οποίο, όπως είπαν, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αποτελεί άριστο «φάρμακο» της φύσης για την αντιμετώπιση της ασθένειας βαρρόα στις μέλισσες, ενώ η χρήση του στην άλμη τυροκομικών προϊόντων προσδίδει, όπως είπαν, ισχυρή  αντιοξειδωτική δράση στο τελικό προϊόν. «Η καθετοποιημένη μονάδα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αξιοποιεί τον πλούτο της ελληνικής γης και όπως με ενημέρωσαν,  οι μεγαλύτεροι πελάτες τους είναι κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές μονάδες, που αξιοποιούν τα προϊόντα τους, ιδίως το ριγανέλαιο, τα οποία και δε φέρουν αντιβιοτικά. Οι δυνατότητες του τομέα είναι μεγάλες και εμείς θα τον υποστηρίξουμε» επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου