Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Σε ένα νομοσχέδιο διάρκεια ζωής γάλακτος και λοιπά μέτρα για το νέο μνημόνιο με τη Τρόικα

Σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα όπως: η αναθεώρηση της διάρκεια του φρέσκου γάλακτος και λοιπά μέτρα της λίστα του ΟΟΣΑ, οι κεφαλαιακές ανάγκες τραπεζών, τα νέα φορολογικά, κ.λ.π., που απαιτούνται για να καταλήξει σε συμφωνία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σήμερα Παρασκευή, 14 Μαρτίου, επαναλαμβάνονται στο υπουργείο Οικονομικών οι διαδοχικές συσκέψεις υπουργών με την τρόικα προκειμένου έως την Κυριακή να υπάρξει συμφωνία για το αναθεωρημένο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κλείσει η συμφωνία έως την Κυριακή, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Eurogroup, ενώ ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αφήνουν να διαφανεί ότι αυτό είναι εφικτό και ότι η διαπραγμάτευση κινείται σε θετικό έδαφος.

Ήδη, κατά τη χθεσινή συνάντηση των Ματίας Μορς, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα άρχισε η επεξεργασία του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από διαρροές προς δημοσιογράφους:
-Για τα δημοσιονομικά η τρόικα δεν επιμένει σε νέα μέτρα για το 2014, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια προσδιορισμού των παρεμβάσεων του 2015.
- Για τα θέματα των βιβλίων και των φαρμάκων (δηλαδή τις προτάσεις του ΟΟΣΑ) θα φανεί σήμερα και αύριο από τις διαπραγματεύσεις το τι, τελικά, θα γίνει.
- Ομοίως και για το θέμα του γάλακτος. Όμως, όπως έχει διαρρεύσει από κυβερνητικούς κύκλους, γίνεται προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις των γαλακτοπαραγωγών με την διατήρηση του όρου «φρέσκο» στα χαμηλής παστερίωσης γάλατα, με παράλληλη όμως κατάργηση του πενθήμερου και παραχώρηση στις γαλακτοβιομηχανίες του δικαιώματος να καθορίζουν οι ίδιες τη διάρκεια ζωής του προϊόντος τους έως τις 10 ημέρες.
-Για τις ομαδικές απολύσεις εκφράζεται αισιοδοξία πως θα αποφευχθεί η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την άρση του βέτο του υπουργού. Κατά πληροφορίες η πλευρά των δανειστών δεν επιμένει στις αρχικές θέσεις της για τα εργασιακά.
-Σχετικά με την κινητικότητα, δεν τίθεται θέμα να προσδιοριστεί στόχος απολύσεων το 2015.
-Στα φορολογικά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία (η τρόικα διαφωνεί με τη μείωση των προστίμων για τη μην υποβολή δήλωσης ΦΠΑ).
-Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν είναι πλέον στο τραπέζι.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ