Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Μάχη για φέτα και παρμεζάνα μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑΤην προστασία των τυροκομικών της προϊόντων στην αμερικανική αγορά -και ιδιαίτερα της παρμεζάνας και της φέτας- επιθυμεί η ΕΕ με το σκεπτικό πως τα παραγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ δεν μπορούν να συναγωνιστούν την ποιότητα και την αυθεντικότητα στην παραγωγή τους με αυτά από την Ιταλία και την Ελλάδα, αναφέρει ρεπορτάζ στην εφημερίδα Ottawa Citizen.
Ειδικά για την φέτα τονίζεται ότι η παραγωγή της συνδέεται τόσο στενά με την Ελλάδα ώστε αυτή να αποτελεί ένα προϊόν συνδεδεμένο με την ίδια την χώρα. Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να δεσμευθούν για την άρση όλων των εμπορικών δασμών στην επικείμενη διμερή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων όσο και οι εταιρείες που πωλούν τα αμερικανικά προϊόντα με τις ευρωπαϊκές ονομασίες, σε μία αγορά 4 δισ. δολαρίων, εναντιώνονται σε ενδεχόμενους περιορισμούς από πλευράς ΕΕ θεωρώντας ότι θα πληγεί η αγορά και ότι θα δημιουργηθεί σύγχυση στους καταναλωτές.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι από πλευράς ΕΕ δεν αναφέρεται τι προτείνεται ενώ τονίζεται ότι αυτήν την εβδομάδα θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες η συζήτηση για επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ.Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ακόμα πως ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ τόνισε ότι το θέμα των τυροκομικών είναι ένα σημαντικό θέμα για την ΕΕ. Επιπλέον τονίζεται ότι στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά υπάρχει ο όρος που προβλέπει πως οι νέοι παραγωγοί φέτας που παρασκευάζεται στον Καναδά είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τα προϊόντα τους ως «στυλ φέτας», ή «τύπου φέτας» και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν σύμβολα ή απεικονίσεις που παραπέμπουν στην Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι από πλευράς ΕΕ δεν έχει δηλωθεί τίποτα δημοσίως, θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη μία αντίστοιχη προσέγγιση για μία σειρά τυριών, μεταξύ αυτών και της φέτας, στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.Τέλος, στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ μπορεί να περιλαμβάνει προβλέψεις και για άλλα προϊόντα όπως το ελληνικό γιαούρτι, τα πορτοκάλια βαλέντσια, το προσούτο κ.α.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ