Ευνοημένοι από τη νέα αλιευτική πολιτική της ΕΕ θα βγουν οι μικροί παράκτιοι αλιείς, που ψαρεύουν με παραδοσιακά εργαλεία, χιλιάδες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς οι Βρυξέλλες «παγώνουν» τη χρηματοδότηση των μεγάλων αλιευτικών σκαφών και θέτουν τα μικρά στο επίκεντρο, σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν το κέντρο βάρους στη βιωσιμότητα των θαλασσών.
Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 13 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την Αλιευτική Ικανότητα, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ. «Η νέα αλιευτική πολιτική ευνοεί τους μικρούς παράκτιους ψαράδες, με σκάφη κάτω των 12 μέτρων. Γι' αυτό πολεμήθηκε από τα συμφέροντα των μεγάλων σκαφών των ωκεανών. Σταματάμε να χρηματοδοτούμε το χτίσιμο μεγάλων σκαφών και δίνουμε τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων στο να βοηθήσουμε τους μικρότερους. Η Ελλάδα έχει περίπου 10.000 ιδιοκτήτες μικρών σκαφών, που ψαρεύουν με παραδοσιακά μέσα. Αυτοί είναι στο κέντρο της φροντίδας μας», είπε χαρακτηριστικά η κα Δαμανάκη και διευκρίνισε ότι στα προγράμματα χρηματοδότησης των μικρών αλιέων η Κομισιόν εισφέρει το 75%-85%, ενώ σε εκείνα των μεγάλων σκαφών, που καταπλέουν τους ωκεανούς μόνο 50%. Παράλληλα, λύσεις επιδιώκονται και στο θέμα της διάθεσης των φρέσκων ψαριών.
«Χρηματοδοτούμε σχέδιο δημιουργίας σύγχρονων ιχθυαγορών, που ελπίζουμε σύντομα να έρθει και στην Ελλάδα, όπου τα φρέσκα ψάρια θα φέρουν ειδικές ετικέτες. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό μέτρο για τους μικρούς ψαράδες, γιατί σήμερα τα φρέσκα εγχώρια ψάρια τους πωλούνται περίπου στην ίδια τιμή με τα εισαγόμενα ή τα κατεψυγμένα», σημείωσε η κα Δαμανάκη. Κοινή Δήλωση «κλειδί» για τη βιωσιμότητα των θαλασσών υπογράφεται αύριο στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, σε «μεγάλη μέρα» για τον έλεγχο της αλιευτικής ικανότητας παγκοσμίως, προς όφελος της βιωσιμότητας των θαλάσσιων πόρων, μπορεί να εξελιχθεί η αυριανή, καθώς με το πέρας του συνεδρίου πρόκειται να υπογραφεί Κοινή Δήλωση, αφιερωμένη στον συγκεκριμένο σκοπό.
Μάλιστα, αν τη διακήρυξη υπογράψουν και χώρες-κλειδιά, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, η απήχησή της θα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, «σκοπός της συνάντησης της Θεσσαλονίκης είναι να δραστηριοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα προς τον συγκεκριμένο στόχο. Στόχος μας είναι την αυριανή διακήρυξη να την υπογράψουν όχι μόνο οι χώρες της ΕΕ, αλλά και οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και μικρότερων κρατών, όπως θα είναι ίσως το Μαρόκο. Η υπογραφή αυτή θα αποτελέσει πολιτική τους δέσμευση στο περιεχόμενο του κειμένου και θα σημάνει ότι όταν γυρίσουν στις χώρες τους δεσμεύονται να ελέγξουν την αλιευτική ικανότητα προς όφελος της βιωσιμότητας».
Στόχος επέκταση και σε άλλες χώρες
Από την πλευρά της, η κα Δαμανάκη επισήμανε ότι τη Διακήρυξη θα την υπογράψουν αύριο όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς υπάρχει σχετική εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν η δήλωση υπογραφεί από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, «αυτό σημαίνει ότι θα αφορά πάνω από το 50% της κατανάλωσης ψαριών παγκοσμίως», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στόχος είναι οι υπογραφές να επεκταθούν και σε άλλες χώρες, ώστε «να πετύχουμε την παγκόσμια διακυβέρνηση, να έχουμε το παγκόσμιο μητρώο αλιευτικών σκαφών και το παγκόσμιο πιστοποιητικό που θα συνδέει τα αλιεύματα με τον τόπο προέλευσής τους». Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η κα Δαμανάκη επισήμανε ακόμη πως σε ό,τι αφορά τον αλιευτικό τουρισμό, χρειάζεται να έρθει στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Εξέφρασε δε την ελπίδα «να συντονιστούν σύντομα» τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού και να φέρουν το θέμα στη Βουλή για να μπορέσουν οι παράκτιοι αλιείς να επεκταθούν και στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού.
Περί αλιείας μεταξύ γειτονικών χωρών
Στο μεταξύ, ερωτηθείς για το ζήτημα που ανακύπτει στην αλιεία, όσον αφορά το ψάρεμα σε περιοχές γειτονικών κρατών, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, ο κ.Τσαυτάρης απάντησε ότι για αυτό «φτιάχνουμε τα λεγόμενα περιφερειακά σχέδια», με στόχο τη διαχείριση του κοινού θαλάσσιου πλούτου με βάση τις αρχές της αειφορίας. Από την πλευρά της, η κα Δαμανάκη σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο, γιατί η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα, με γείτονες που δεν είναι πάντα εύκολοι συζητητές. Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Τουρκία και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, «θα έχουμε σιγά-σιγά καλυτέρευση των συνθηκών».
Για τις κινητοποιήσεις των αλιέων
Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις αλιέων ενάντια στον περιορισμό της αλιευτικής ικανότητας, ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε: «Μπορούμε να κάνουμε πράγματα και πχ, με τον περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένη περίοδο ή περιοχή, όταν και όπου έρχονται τα ψάρια να αναπαραχθούν. Δεν είπαμε να μην ψαρεύει μπακαλιάρο ο ψαράς, αλλά να τον περιορίσει, πχ, στο 20%. Με σωστά επιστημονικά στοιχεία, συζήτηση και τεκμηρίωση θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε. Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε μόνο για οικονομικά βιώσιμη αλιεία, αλλά και για κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμη αλιεία. Δεν μπορώ να διανοηθώ την Ελλάδα χωρίς ψάρια. Δεν θέλουμε να περιορίσουμε τα εισοδήματα ων ψαράδων, αλλά να βρούμε ένα modus operandi», κατέληξε.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου