Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μολυσμένα φορτία εισαγόμενων εσπεριδοειδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση συναγερμό τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca



Με την ασθένεια της μαύρη κηλίδας βρέθηκαν μολυσμένα φορτία εισαγόμενων εσπεριδοειδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Νότια Αφρική, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που δόθηκε στην δημοσιότητα την προηγούμενη Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.
Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στους ευρωπαίους παραγωγούς και έθεσε σε συναγερμό τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca οι οποίες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει επείγουσα δράση προκειμένου να σταματήσουν οι εισαγωγές των μολυσμένων εσπεριδοειδών.

Ζητούν, επίσης, να ενταθεί η παρακολούθηση και στις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τη Νότια Αμερική, καθώς και να ενισχυθεί το σύστημα προστασίας της υγείας των φυτών της ΕΕ.

Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας για τα φρούτα και τα λαχανικά των Copa – Cogeca, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, και αναμένεται να συζητηθεί με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της σχετικής συμβουλευτικής επιτροπής της ΕΕ σήμερα, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου.

Όπως σημειώθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η νέα επικαιροποιημένη έκθεση της EFSA, που κυκλοφόρησε την προηγούμενη Παρασκευή, επιβεβαιώνει εκ νέου τον υψηλό κίνδυνο της εισαγωγής της «Μαύρης κηλίδας» στην ΕΕ από μολυσμένα εσπεριδοειδή της Νότιας Αφρικής. Η ασθένεια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ε.Ε., αλλά μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα από το ένα στο άλλο φρούτο, όχι μόνο για τα εσπεριδοειδή.

Αυτό που ζητούν οι δύο οργανώσεις είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα για το 2014, πριν ξεκινήσουν οι εισαγωγές του Μαρτίου. Όπως επισημαίνουν «αντιμετωπίσαμε έναν πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης την προηγούμενη σεζόν και δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο φέτος». Θα πρέπει, επίσης, να ενταθούν οι έλεγχοι, στις εισαγωγές που προέρχονται από άλλες χώρες, όπως η Νότια Αμερική, όπου επίσης έχει ανιχνευθεί η νόσος. Ζητούν επίσης να ενισχυθούν τα συστήματα προστασίας της υγείας των φυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου