Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

«Καμπανάκι» προς τον πολιτικό κόσμο για γάλα και γιαούρτη από τον ΣΕΚ και τους αγελαδοτρόφους

 
 
ενεργό ποιότητας του γάλακτος φωτογραφικό υλικόΤα δύο κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της κτηνοτροφίας, που αφορούν την επιχειρούμενη επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος καθώς και το θέμα της χρήσης σκόνης γάλακτος για την παρασκευή γιαούρτης, έθεσαν τα προεδρεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, της Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας και του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και στα κόμματα της Βουλής.
Όπως επεσήμαναν, η αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις δέκα ημέρες θα είναι η καταδίκη της ελληνικής κτηνοτροφίας και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και πολύ γρήγορα μάλιστα στον αφανισμό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγούς αγελαδοτροφίας.
 
Επίσης, τόνισαν για άλλη μια φορά ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα είναι αναγκασμένοι να καταναλίσκουν ένα υποβαθμισμένο προϊόν, λόγω θερμικής επεξεργασίας, αλλά και λόγω έλλειψης φρεσκάδας.
 
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς  για το γάλα μιας ημέρας, αυτό μόνο τοπικά μπορεί να λειτουργήσει και σε πολύ περιορισμένη κλίμακα λόγω του απαιτούμενου υψηλού κόστους διανομής, ενώ παράλληλα δεν θα μπορούν να τροφοδοτηθούν οι καταναλωτές στα μεγάλα αστικά κέντρα.
 
Για τη γιαούρτη, η οποία έχουμε πετύχει να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά, η χρήση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή του σημαίνει ότι, αφενός, χάνουμε το brand name στο προϊόν αυτό και ένας κλάδος ιδιαίτερα σημαντικός για τη χώρα μας, δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής θα οδηγηθεί σε εξαφάνιση, αφετέρου, ο καταναλωτής θα καταναλίσκει προϊόν παραγόμενο από φθηνή εισαγόμενη σκόνη γάλακτος, και ενδεχομένως επικίνδυνη για την υγεία του.
 
Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαρακόπουλο, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Πεβερέτος, ο Αντιπρόεδρος  του ΣΕΚ και Πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας κ. Βασιλέκας, ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων κ. Κεφαλάς, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χαρουτουνιάν και ο Γενικός Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας κ. Φωτόπουλος.
 
Κατά την διάρκειά της ο κ. υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των Φορέων ότι συμφωνεί με τις θέσεις τους, τόσο για το φρέσκο γάλα όσο και τη γιαούρτη και ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.
 
Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία των Φορέων των κτηνοτρόφων επαφές με τα κόμματα της Βουλής προκειμένου να τους ενημερώσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου