Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

«Φλερτάρουν» με το ευρώ οι τιμές γάλακτος

γάλα τρώειΑνοδικές τάσεις καταγράφει το ρεπορτάζ του paseges.gr για τις τιμές στο πρόβειο γάλα. Τον…. τόνο δίνει η Λέσβος όπου οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά το 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνεταιρισμού Στύψης που εκτός από το ελαιόλαδο συγκεντρώνει και γάλα για λογαριασμό των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι τιμές το 2013 κυμάνθηκαν κοντά στο ένα ευρώ το κιλό, ήτοι 98 λεπτά. Το 2012 οι τιμές παραγωγού ήταν σαφώς χαμηλότερες, γεγονός που αποδίδει ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, κ. Στρατής Σλουμάτης «στη πτώση τιμών των ζωοτροφών λόγω μεγάλης παραγωγής δημητριακών το 2013».



Οι τιμές το 2012


Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) για την παραγωγή και τις τιμές του πρόβειου και του γίδινου γάλακτος. Σύμφωνα με αυτά, η παραγωγή εμφάνισε πτωτική πορεία, ακολουθώντας αυτή των τιμών που καρπώνονται τελικώς οι κτηνοτρόφοι.

Στο πρόβειο γάλα και το 2012, όπως προκύπτει από τις παραδόσεις, συνεχίστηκε η πτωτική πορεία που είχε ξεκινήσει από το 2009, με αποτέλεσμα η παραγωγή να κατρακυλήσει στους 497 χιλιάδες τόνους.


Όσον αφορά στις τιμές, κι εδώ υπάρχει κάμψη, πάλι από το 2009 κι έπειτα, που κορυφώνεται το 2012 με μέση τιμή πώλησης στα 93 λεπτά του ευρώ.


Γίδινο γάλα


Ίδιο εμφανίστηκε το σκηνικό και στο γίδινο γάλα, με την παραγωγή να πέφτει από το 2009 κι έπειτα και το 2012 να φτάνει τελικώς μόλις τους 115 χιλιάδες τόνους.

Αλλά και οι τιμές δεν γλίτωσαν την πτώση, επιστρέφοντας κατά κάποιο τρόπο στα επίπεδα του 2008, κυμαινόμενες περί τα 55 λεπτά του ευρώ.


Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΦΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου