Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

«Καμπανάκι» για το μέλλον της ζάχαρης από τις ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις

Έκκληση προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε., κάνουν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, να απορρίψουν τα νέα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εφαρμογή των οποίων θα ανατρέψει την ισορροπία της αγοράς ζάχαρης και θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη νέα συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.
Τα εν λόγω σχέδια πρόκειται να ψηφιστούν κατά την επόμενη συνεδρίαση της σχετικής διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου .

Επί του θέματος, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, στις 12 Φεβρουαρίου, προειδοποίησε πως «οι τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ μειώνονται κατά μέσο όρο συνεχώς από τον Ιανουάριο του 2013 κάτω από 100 € / τόνο, ενώ τα τελικά αποθέματα της ποσόστωσης ζάχαρης της ΕΕ αναμένονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2007/8. Η αγορά έχει υπερπροσφορά και η τιμή της διεθνούς αγοράς για τη λευκή ζάχαρη δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής των πλέον ανταγωνιστικών παραγωγών παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, είναι εντελώς απαράδεκτο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισαγάγει περισσότερα μέτρα που θα κατακλύσουν την αγορά με τη ζάχαρη. Αυτά θα διαταράξουν σοβαρά την ισορροπία της αγοράς και θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στον τομέα, απειλώντας την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε πτώση των τιμών της αγοράς που θα προκύπτει από τα μέτρα αυτά θα ωφελήσει μόνο τους βιομηχανικούς κλάδους που χρησιμοποιούν ζάχαρη, αφού η μείωση δεν έχει περάσει στους καταναλωτές, προκαλώντας μόνο περαιτέρω επιδείνωση του εισοδήματος των αγροτών που είναι ήδη το μισό του μέσου επίπεδου».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Pesonen δήλωσε: «Σύμφωνα με τη νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να διατηρήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής ζάχαρης της ΕΕ μέχρι το 2016/7 για να παράσχουν κάποια σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης. Τα τελευταία σχέδια θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις αυτές. Κατά συνέπεια παροτρύνει τα κράτη μέλη να τα απορρίψουν όταν θα συναντηθούν αυτό το μήνα».
 
Παράλληλα, από τις Copa-Cogeca διαβιβάστηκε σχετική επιστολή με όλες τις παραπάνω επισημάνσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου