Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Eurostat: Οι αγρότες αντιμετωπίζουν πιέσεις καθώς το κόστος αυξάνεται σε αντίθεση με την μείωση της αξίας της γεωργικής παραγωγής.




Οι νέες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ότι τα εισοδήματα των γεωργών της ΕΕ για το 2013 είναι κατά μέσο όρο κάτω από 1,3 % σε σχέση με τα του περασμένου έτους σε πραγματικούς όρους, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των εισροών.
Μιλώντας επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa- Cogeca, κ. Pekka Pesonen, τόνισε « Τα στοιχεία για το γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο επιβεβαιώνουν ότι οι αγρότες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις καθώς το κόστος των εισροών αυξάνεται με πολύ ταχύτερο επιπεδα από την αξία της γεωργικής παραγωγής. Η κατάσταση του εισοδήματος είναι εύθραυστη».

Νέα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2103 από έρευνες του γεωργικού βαρομέτρου των Copa-Cogeca, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2013, σε 10 κράτη μέλη δείχνουν εν τω μεταξύ ότι οι αγρότες ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στις τιμές των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Και παρόλο που υπάρχει κάποια βελτίωση του κόστους των εισροών, κυρίως των ζωοτροφών, πολλοί αγρότες εξακολουθούν να το βρίσκουν ιδιαίτερα επαχθές, όπως το κόστος των καυσίμων. Η αισιοδοξία στον γεωργικό τομέα αυξήθηκε ελαφρά σε ορισμένες χώρες το 2013, αλλά η εμπιστοσύνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, όπως αποκαλύπτει το βαρόμετρο. Πολλοί ανησυχούν για το παρόν αλλά και για το μέλλον της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεών τους.

Οι Copa - Cogeca έχουν τρέξει αυτό το βαρόμετρο, σε συνεργασία με εθνικούς οργανισμούς από το 2010. Ο δείκτης εμπιστοσύνης δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο στην ιστοσελίδα τους, με βάση έρευνες σε αγρότες στο Βέλγιο (Φλάνδρα), Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία και Ουαλία).

Ο κ. Pesonen κατέληξε λέγοντας «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε σε επερχόμενες προκλήσεις όπως η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση τροφίμων, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι κατά την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η μεταρρύθμιση δεν θα προσθέσει στο κόστος των γεωργών και πως θα αυξηθούν οι επενδύσεις στον τομέα».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου