Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Δραστική μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της ΠΑΣΕΓΕΣ


Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, η παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2012/13 σε σχέση με αυτήν του 2011/12 αυξήθηκε κατά 22% και έφθασε τους 360.000 τόνους. Ωστόσο εντελώς διαφορετική διαμορφώνεται η εικόνα την περίοδο 2013/14, οπότε αναμένεται δραστική μείωση της παραγωγής. Μάλιστα η κάμψη προβλέπεται να μην ξεπεράσει τους 230.000 τόνους, λόγω κυρίως των καιρικών συνθηκών, καύσωνος, που επικράτησαν στην χώρα μας στα τέλη Απριλίου και αρχές Μαΐου. Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρονται σε έγγραφο εργασίας της ΠΑΣΕΓΕΣ και συγκεκριμένα του στελέχους, κ. Θ. Βλουτή.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, η μείωση της κατανάλωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας αναμένεται να συνεχισθεί  και την επόμενη χρονιά και αυτό οφείλεται κυρίως στην συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα αλλά και στις υψηλές τιμές καταναλωτή του ελαιόλαδου σε σχέση με αυτές των σπορέλαιων.


Πάραλληλα , όπως αναφέρεται οι εξαγωγές την περίοδο 2012/13 παρουσίασαν σημαντικότατη αύξηση της τάξης του 50% και έφθασαν τις 150.000τον. το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους, την δραματική μείωση της παραγωγής στην Ισπανία που άγγιξε το -145% και την αυξημένη σχετικά παραγωγή που παρουσίασε η χώρα μας την αντίστοιχη περίοδο. Λόγω της μειωμένης παραγωγής που αναμένεται για την περίοδο 2013/14 προβλέπεται και μείωση των εξαγωγών που σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 95.000τον. Αντίστοιχα αναμένεται μικρή αύξηση των εισαγωγών που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα φθάσουν τους 10.000τον. από σχεδόν μηδενικές που ήταν τις προηγούμενες περιόδους.

Ολόκληρο το έγγραφο

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου