Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ημερίδα από την Ε.Ν.Α. Σερρών για το μέλλον του αγροτικού κόσμου στα Πορόϊα




https://thumbp5-ir2.thumb.mail.yahoo.com/tn?sid=29273397858808500&mid=AIQo5C4AABDeUq%2FrFvC9wGAOziA&midoffset=2_0_0_1_1636056&partid=2&f=1732&fid=Inbox&w=3000&h=3000


Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 15-12-2013


Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως είναι οι πραγματικές Ενώσεις Νέων Αγροτών, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται θετικά και να προβληματίζονται με τους πολίτες των περιοχών τους, ειδικότερα σε θέματα που αφορούν το μέλλον όσων θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό κόσμο.
Στον θερμό και φιλόξενο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Πορόϊα Σερρών (http://kpe-poroion.ser.sch.gr), στο εν εξελίξει πρόγραμμα ημερίδων του ΚΠΕ (23270 23227) η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών συμμετείχε και ενημέρωσε δασκάλους και συμπολίτες για τις δυνατότητες δραστηριοποίησης στον αγροτικό τομέα. Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ «in», και όλοι, σοβαροί και «ασόβαροι», ακόμα και ευκαιριακοί, έχουν άποψη για τα αγροτικά επαγγέλματα.
Στην ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση στην οποία ανταποκρίσθηκαν ο κ. Μιχάλης Δαδακόπουλος, ο κ. Σταύρος Δελεφέρης (πρόεδρος ΕΝΑ Σερρών) & ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος, συνεργάτης ΑΓΡΟΡΑΜΑ), συμμετείχαν, με πρόσκληση του προϊσταμένου του ΚΠΕ κ. Πασχάλη Γκίρμπα, αρκετοί Σερραίοι μεταξύ των οποίων ο κ. Δημήτρης Γανίκας (κτηνοτρόφος, Γραμματέας ΕΝΑ Σερρών), ο κ. Άγγελος Πεχλιβανίδης (ΕΝΑ Σερρών), ο κ. Δημήτρης Κωφίδης (ΕΝΑ Σερρών), ο κ. Βασίλης Χρυσοχόου, ο κ. Δημήτρης Ζεφαλής, η κα Μίτσκα-Χειρούλη Φρόσω, η κα Ελευθερία Τσολάκη και άλλοι.
Τους συμμετέχοντες ενημέρωσαν υπεύθυνα για τις πραγματικές συνθήκες στον αγροτικό χώρο οι κκ Μ. Δοδακόπουλος, Σ. Δελεφέρης και Δ. Μιχαηλίδης. Από όσα ακουστήκαν επισημαίνονται:
  1. Αγρότης δεν είναι επάγγελμα μόνο, αλλά κυρίως τρόπος ζωής.
  2. Ο αγρότης είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, φυσικού και άλλων, ως μέλος της οργανικής αγροτικής κοινωνίας στην ύπαιθρο.
  3. Τα αγροτικά επαγγέλματα είναι: γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς και δασοκόμος, και συμπληρωματικά προς αυτά: παραγωγός ενέργειας, μεταποιητής & έμπορος της δικιάς του παραγωγής και πάροχος υπηρεσιών τουρισμού (αγροτουρισμός) στον δικό του χώρο.
  4. Τα αγροτικά επαγγέλματα απαιτούν χώρο-έδαφος, προσωπική συνεχή απασχόληση και σοβαρές επενδύσεις σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, χωρίςνα παραβλέπουμε ούτε προς στιγμή ότι είναι επιλογή ζωής.
  5. Η φύση παρουσιάζει κύκλους, όπως ο 11ετής κύκλος των ηλιακών κηλίδων, ο 6ετής κύκλος του φαινόμενου el ninio κλπ, με αποτέλεσμα οι φυτικές εκμεταλλεύσεις να παρουσιάζουν 5ετή κύκλο παραγωγής και οι ζωικές εκμεταλλεύσεις 3ετή κύκλο. Κάθε διαφορετική φορολογική ρύθμιση (πχ ετήσια) θα ήταν συνειδητή καταστροφή των επαγγελματιών αγροτών.
  6. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί αντικειμενικά αποδεκτή μέθοδος αποτίμησης της αξίας ενός δένδρου ή ενός ζώου. Η παραγωγική τους περίοδος προαπαιτεί κάποιας μορφής περίοδο αναμονής από 2-5 χρόνια, που δεν φαίνονται εύκολο σε «βιβλία φορολογικά». Οι αποφάσεις προαπαιτούν μακρύ χρόνο αντικατάστασης και κόστος.
  7. Η αγροτική επιχειρηματικότητα, όπως παρουσιάζεται σήμερα ευκαιριακά στην Ελλάδα, ηχεί ως το πιο σύντομο ανέκδοτο, λόγω της ανεπαρκούς επαφής των αγροτών με την αγροτική έρευνα (αν υπάρχει ή παράγεται στην Ελλάδα), λόγω της ανεπαρκούς αγροτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και λόγω της παντελούς έλλειψης υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας, αφού οι αγρότες δεν εγγράφονται στα τοπικά επιμελητήρια ούτε έχει συσταθεί ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.
  8. Την έλλειψη εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας εκμεταλλεύονται διάφοροι, και χωρίς 7ετή ή 10ετή στοιχεία εκμετάλλευσης στην Ελλάδα προτείνουν και τελικά φαίνεται ότι πετυχαίνουν να απορροφήσουν, όσα χρήματα υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα, σε πειράματα, όπως αποδεικνύεται σιγά-σιγά ότι ήταν οι προτάσεις για τα βατόμουρα, για τις στρουθοκαμήλους, για την τρούφα, για τα ρόδια, για τα σαλιγκάρια, για το ιπποφαές, για το γκότζι μπέρι ή ακόμα και για πολύ χαριτωμένα-εύηχα εξωτικά ονόματα φυτών ή ζώων.
  9. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος είναι η μεγάλη (τεράστια) βιοποικιλότητα της, τα πολλά μικροκλίματά της και ο ζωντανός της πολιτισμός.
  10. Οτιδήποτε προταθεί για την αγροτική επιχειρηματικότητα θα πρέπει να αγγίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της καινα φθάνει στον καταναλωτή.
  11. Η ισχύς είναι με το μέρος αυτού που έχει τον καταναλωτή. Επομένως προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, σε μικρές ποσότητες, επώνυμα, με το όνομα του παραγωγού, είναι η μόνη πιθανότητα για να συγκράτηση ο αγρότης μέρος του πλούτου που παράγει κοντά του.
  12. Η «ψαλίδα» τιμών παραγωγού-καταναλωτή φθάνει από 5 και 8 φορές έως 15 φορές. Εάν συγκρατηθεί τμήμα αυτής της τεράστιας διαφοράς (400% έως 1400% ! …) στην ύπαιθρο θα δημιουργηθούν συνθήκες τοπικής ενδογενούς ανάπτυξης.
  13. Σε περιόδους έντασης και γρήγορων μεταβολών συνίσταται η ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΗ διοίκηση, η οποία πάλι επιβάλει κεντρική εξουσία και γρήγορη ροή και εκτέλεση πληροφοριών. Η Ελλάδα της τελευταίας εκατονταετίας χαρακτηρίσθηκε από ευμετάβλητες συνθήκες. Αναπτύχθηκε λοιπόν κεντρικό κράτος και μεγάλη γραφειοκρατία. Κατά το ποσοστό της σταθεροποίησης της δημοκρατίας και της ειρήνης και στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετακινούμαστε συνεχώς προς ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ προγραμματισμό και αποκέντρωση με επιτελικό κράτος.
  14. Επομένως η γνωστή Εφοδιαστική Αλυσίδα, που μετέφερε τρόφιμα και άλλα από την ύπαιθρο στις μεγάλες πόλεις, σε συνδυασμό με την μετατροπή της υπαίθρου από χώρο παραγωγής και σε χώρο καταναλωτών, δημιουργεί συνθήκες δημιουργίας Σύντομης Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Short Supply Chain), που συγκρατεί τα χρήματα στην τοπική κοινωνία και δημιουργεί συνθήκες αυτάρκειας και βιωσιμότητας με όραμα την ΤΟΠΙΚΗ ανάπτυξη, με ενδογενείς πόρους.
  15. Και η τοπική κοινωνία της υπαίθρου λειτουργεί αποτελεσματικότερα με συστήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όπως είναι οι συνεταιρισμοί, οι σύλλογοι και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, των οποίων τις αρχές λειτουργίας και τις αξίες οι νεοέλληνες δεν διδάχθηκαν σχεδόν ποτέ, για να μπορούν να έχουν το δικαίωμα της επιλογής.
  16. Η ανάγκη δημιουργίας εξαρτημένων ψηφοφόρων από τα συστήματα εξουσίας απαξίωσε συστηματικά τα αγροτικά επαγγέλματα, που δημιουργούσαν παλαιότερα αυτάρκεις πολίτες.
  17. Η επιλογή αγροτικού επαγγέλματος, εκτός λοιπόν από επιλογή τρόπου ζωής, είναι βαθειά πολιτική πράξη προσπάθειας επαναφοράς της εξουσίας στον πολίτη. Και σε όλο αυτό το σύστημα των εξαρτημένων, και εξαρτημάτων, των όποιων εξουσιών χρειάζεται και επιβάλλεται συλλογική δράση.
  18. Δεν είναι άσχετο το ότι ενώ όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι παρουσιάζονται σε μια ενιαία δομή-ομπρέλα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ κλπ), μόνο στον αγροτικό κλάδο υπήρχαν μέχρι προ ολίγου η οργάνωση ΓΕΣΑΣΕ (προκείμενη ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ), η οργάνωση ΣΥΔΑΣΕ (προσκείμενη ιδεολογικά στην ΝΔ) , η κομματική δομή ΠΑΣΥ (του ΚΚΕ), οι σκόρπιοι αναξάρτητοι του Πανελλαδικού Συντονιστικού, οι επιτροπές καταληψιών, η μη τυπικά εκπροσωπούμενη πλέον ΠΕΝΑ και οι κανονικά λειτουργούσες Ενώσεις Νέων Αγροτών για θέματα Νέων Αγροτών.
Σε αυτό το «τοπίο» η επιλογή να είσαι επαγγελματίας αγρότης δεν είναι αγροτική επιχειρηματικότητα, αλλά ηρωϊσμός …
Η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών προγραμμάτισε τακτικές συναντήσεις-συζητήσεις σε διάφορες πόλεις των Σερρών στις 14/1/2014, 21/1/2014 και 28/1/2014, όπως ενημέρωσε ο κ. Σ. Δελεφέρης (πρόεδρος ΕΝΑ Σερρών, 6975656920), ενώ το καθιερωμένο κόψιμο της βασιλόπιτας προγραμματίσθηκε για τις 20/1/2014 στις Σέρρες.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου