Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Περιφέρει Ηπείρου: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ρίψης δολωμάτων εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας


Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο το πρόγραμμα ρίψης, από αέρος, δολωμάτων εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας, με τις επιχειρήσεις που είχαν αφετηρία το αεροδρόμιο του Αγρινίου. Με το πρόγραμμα καλύφθηκε σχεδόν το σύνολο της Ηπείρου. Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σήμερα και αύριο Τρίτη θα γίνουν ορισμένες ακόμη ρίψεις, με αφετηρία το αεροδρόμιο Πολυκάστρου Κιλκίς, κυρίως σε περιοχές κοντά στα σύνορα.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί όσοι πολίτες βρίσκουν εμβόλια- δολώματα σε δρόμους, προαύλια, μονοπάτια κλπ, πρέπει να το συλλέξουν με γάντια ή πλαστική σακούλα και να το παραδώσουν στις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, ή να το εναποθέσουν σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με ανθρώπους.
Υπενθυμίζεται ότι τα δολώματα, όπως εικονίζονται στη φωτογραφία, έχουν χρώμα καφέ (μοιάζουν με σοκολάτα) και έχουν μυρωδιά ψαριού που ελκύει τις αλεπούδες και απωθεί τους ανθρώπους. Στο εσωτερικό τους περιέχουν πλαστική κάψουλα γεμάτη με εμβόλιο (εξασθενημένος ιός λύσσας) σε υγρή μορφή. Σύμφωνα με την ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργείου, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης αν το εμβόλιο δόλωμα είναι άθικτο και δεν υπάρχει επαφή με το υγρό της κάψουλας. Ωστόσο επισημαίνει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το εμβόλιο δόλωμα με γυμνά χέρια..