Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Α. Ταυτάρης :Αντίθετος στην παράταση της ημερομηνίας για το φρέσκο γάλα

 
 
Αντίθετος στην παράταση της ημερομηνίας για το φρέσκο γάλα εμφανίστηκε, για άλλη μία φορά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους. Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Ευρωπαϊκή Ένωση στον σχετικό κανονισμό δεν έχει δώσει ενιαία διάρκεια για το φρέσκο γάλα, αλλά άφησε τα κράτη μέλη να την ορίσουν, «διότι γνωρίζει ότι κάθε χώρα έχει ιδιαιτερότητες τόσο στο παραγωγικό σύστημα όσο και στις κλιματολογικές συνθήκες».
Ο υπουργός έκανε τη σύγκριση με την Ολλανδία, ένα κράτος με μεγάλες εντατικές κτηνοτροφικές μονάδες. Εκεί, όπως επεσήμανε, μπορεί η διάρκεια του γάλακτος να είναι μεγαλύτερη. Όπως εξήγησε, στη συγκεκριμένη χώρα τέσσερις με πέντε μονάδες μπορούν να παραγάγουν μια μεγάλη ποσότητα γάλακτος.
 
Τα ζώα στην Ολλανδία (όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Βόρειας Ευρώπης) αρμέγονται με μηχανές, το φορτηγό φτάνει γρήγορα εκεί - οι αποστάσεις είναι μικρές και η χώρα επίπεδη -, το παίρνει και σε λίγη ώρα βρίσκεται στη γαλακτοβιομηχανία για παστερίωση. Το ίδιο γρήγορα γίνεται και η διανομή του γάλακτος στα σουπερμάρκετ, με χαμηλές θερμοκρασίες στο εξωτερικό περιβάλλον.
 
Στην Ελλάδα, όπως περιέγραψε ο υπουργός, οι κτηνοτρόφοι είναι διασκορπισμένοι στα χωριά και συνήθως παράγουν μικρές ποσότητες γάλακτος. Άρα το φορτηγό θα πρέπει να πηγαίνει πόρτα-πόρτα για να το συλλέξει και θα επιστρέψει στη βιομηχανία το βράδυ.
 
Στην αντίστροφη διαδρομή το φορτηγό θα πρέπει να πάρει το φρέσκο παστεριωμένο γάλα από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και να το διανείμει και πάλι σε πόλεις και χωριά, αλλά και στα πιο απομακρυσμένα νησιά και μάλιστα το καλοκαίρι με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 40°C.
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης, μιλώντας όχι ως υπουργός αλλά κυρίως ως επιστήμονας, στον τόπο μας το φρέσκο γάλα μπορεί να έχει διάρκεια το πολύ πέντε ημέρες.
 
Άλλωστε, η αύξηση της διάρκειας του γάλακτος δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τον καταναλωτή. Όπως υποστήριξε ο υπουργός, στη χώρα μας πωλούνται ήδη γάλατα μακράς διαρκείς (ελληνικά και εισαγωγής) με υψηλότερες τιμές από το φρέσκο γάλα.
 
 
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου