Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Στην "τσιμπίδα" της εφορίας επιστροφές φόρου και αγροτικές επιδοτήσεις για χρέη στο Δημόσιο

Στην κατάσχεση επιστροφών φόρου και αγροτικών επιδοτήσεων προχωρεί η εφορία, προκειμένου να εισπράξει χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία όμως δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα, εφαρμόζοντας διάταξη του νόμου 3943/2011, συμψηφίζουν ποσά που δικαιούνται να εισπράξουν οι φορολογούμενοι από το Δημόσιο με όλες τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς τις ΔΟΥ, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
Όπως γράφει και η Ημερησία, η συγκεκριμένη διάταξη για αυτεπάγγελτο συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2012 με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία είχε διευκρινιστεί ότι:
  • Σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι. Επίσης σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή ή καταβάλλονται τμηματικά, λόγω υπαγωγής τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε έκτακτη ρύθμιση βάσει νόμου. Στην περίπτωση αυτή ο συμψηφισμός δεν γίνεται μόνο με την πρώτη ανεξόφλητη δόση, αλλά υποχρεωτικά με όλο το ποσό της οφειλής προς το Δημόσιο. Επιπλέον, σε συμψηφισμό υπόκεινται και οι οφειλές που έχουν παραγραφεί, εφόσον δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία παραγραφής τους.
  • Συμψηφισμός μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να υποβάλει σχετική αίτηση ο δικαιούχος της απαίτησης κατά του Δημοσίου. Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός επιτρέπεται ακόμη και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης.
  • Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, διενεργείται και σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος επιστροφής φόρου ή άλλης χρηματικής απαίτησης κατά του Δημοσίου μικρότερης των 1.500 ευρώ.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου