Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Πετράκος: Να θέσει βέτο η Ελλλάδα για τη Φέτα και τις ελιές Καλαμών


Πετράκος: Να θέσει βέτο η Ελλλάδα για τη Φέτα και τις ελιές Καλαμών
«Έχουμε τονίσει και το επαναλαμβάνουμε ότι οφείλει στην τελική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση να κάνει τα αδύνατα δυνατά, να διαγραφει αυτή η παράγραφος που υπάρχει στην αρχική συμφωνία και για την φέτα για τις ελιές Καλαμάτας και αν δεν γίνεται διαφορετικά ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΒΕΤΟ», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, για θέματα του τομέα της Κτηνοτροφίας.
Παρατίθεται η ομιλία του Θ. Πετράκου

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Όπως τόνισαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, με πολύ συνοπτικό τρόπο, θα θέσω το ζήτημα και θα σας ζητήσω, κύριε Υπουργέ, το θέμα του γάλακτος. Το θέμα της φέτας το έχουμε εξαντλήσει από την πλευρά μας, τουλάχιστον., Έχουμε τονίσει και το επαναλαμβάνουμε ότι οφείλει στην τελική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση να κάνει τα αδύνατα δυνατά, να διαγραφει αυτή η παράγραφος που υπάρχει στην αρχική συμφωνία και για την φέτα για τις ελιές Καλαμάτας και αν δεν γίνεται διαφορετικά ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΒΕΤΟ . Λοιπόν, δεν θα σταθώ εκεί σήμερα
ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ Οφείλετε κ. Υπουργέ να τοποθετείτε σήμερα εδώ, όχι μόνο στο τι λέτε εσείς ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά στο πώς θα παρέμβετε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο πρώτον, κατήργησε την αναγραφή της χώρας προέλευσης. Τί κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Θέτει θέμα στην κυβέρνηση, στο Υπουργικό συμβούλιο, ότι αυτά είναι σοβαρό, ότι δεν δέχεστε ή απλώς μόνο εκφράζετε την δυσφορία σας; Δεν φτάνει, νομίζω.
 Δεύτερον, όπως είπαν και οι άλλοι συνάδελφοί, είναι σήμερα όλα τα μέσα με μια ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, πάλι, ετοιμάζει νόμο είτε να αυξηθούν άμεσα ημέρες είτε ότι να αναγνωρίζεται ως φρέσκο γάλα και να γίνουν οι μέρες πάρα πολλές ή να κάνει την άλλη η πιο πονηρή - επιτρέψτε μου να πω – κομπίνα, να πει φρέσκο γάλα είναι της μιας μέρας. Γιατί μπορεί να γίνει και καμία τέτοια πονηρή διάταξη, η οποία είναι ακόμα πιο απαράδεκτη, γιατί αυτή θα γίνει εκ του πονηρού. Επομένως, για να προστατευθεί η κτηνοτροφία πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην υποχωρήσει απέναντί στις πιέσεις, τις οποίες έχει ενημερώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιατί είναι σαφές και δεν θέλω να πω περισσότερα. Επειδή τα άλλα ζητήματα τα είπε ο κύριος Αποστόλου.
Αυτό που λέω, κύριε Υπουργέ, είναι ότι εσείς έχετε υποχρέωση, όχι απλώς να εκφράσετε τη δυσφορία σας, αλλά να θέσετε θέμα ότι είναι μείζον για την κτηνοτροφία. Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό θέμα που δεν πρόλαβε ο κύριος Αποστόλου να αναφερθεί. Το θέμα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Βλέπω και τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το γνωρίζει πάρα πολύ καλά και στον νομό Μεσσηνίας και στον νομό Λακωνίας και σε όλη τη χώρα, γίνεται χαμός με την ιστορία της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Και δεν εννοώ, φυσικά, τις νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα ανεγερθούν τώρα και θα ζητήσουν να αδειοδοτηθούν, γιατί εκεί τα πράγματα είναι καθαρά.
Αναφέρομαι στις εγκαταστάσεις οι οποίες υφίστανται και στηρίζουν τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Κύριε Υπουργέ, γι’ αυτή την περίπτωση με το νόμο 4656/2012, επιχειρήθηκε να δοθούν λύσεις στα θέματα ίδρυσης και λειτουργίας των σταβλικών αυτών εγκαταστάσεων και να απλουστευτούν οι διαδικασίες, επιχειρήθηκε. Μετά το νόμο, όμως ακολούθησε η Διευκρινιστική Εγκύκλιος 1464, στις 13 Ιουνίου 2012 της Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα και απορίες. Έτσι τουλάχιστον είχε πει τότε. Μέσω αυτής της εγκυκλίου πολλαπλασιάστηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, επιμηκύνθηκαν οι χρόνοι ολοκλήρωσης και εγκαθιδρύθηκε κυριολεκτικά ένα καθεστώς γραφειοκρατικής τρομοκρατίας απέναντι στους κτηνοτρόφους όπου τα τρία δικαιολογητικά έγιναν δεκατρία. Σήμερα, λοιπόν, έχει «φρενάρει» όλη η διαδικασία αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτροφικών μονάδων, που αυτό με τη σειρά του ακυρώνει νέους γεωργούς, παρακωλύει επενδυτές προγράμματος σχεδίων βελτίωσης και τελικά διατηρεί ένα καθεστώς μη νόμιμης λειτουργίας σε χιλιάδες εκμεταλλεύσεις. Μπορείτε να το διαπιστώσετε με μία επιστολή στις κατά τόπου διευθύνσεις. Θα μου πείτε μα, είναι της περιφέρειας, του Υπουργείου Εσωτερικών, τι να κάνουμε; Λύστε το θέμα και συνεννοηθείτε με τον κ. Μιχελάκη, και με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα. Επομένως, πρέπει να λάβετε μέτρα για να επισπευθούν οι διαδικασίες ώστε οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν απρόσκοπτα το παραγωγικό τους έργο και να σταματήσει αυτή η γραφειοκρατική τρομοκρατία. Σας ευχαριστώ.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου