Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Σε βρετανικά χέρια έρευνα ΙΤΕ και Πανεπιστημίου Κρήτης για την καταπολέμηση του δάκου

Σε βρετανικά χέρια έρευνα ΙΤΕ και Πανεπιστημίου Κρήτης για την καταπολέμηση του δάκου

Για άλλη μια φορά η αδυναμία και ανικανότητα της χώρας μας και των πολιτικών παραγόντων της να αξιοποιήσουν το σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο που παράγεται στην Ελλάδα παραδίδει στα χέρια ξένων δεδομένα που και χρήσιμα θα ήταν παραγωγικά αλλά και επωφελή οικονομικά.
Ο λόγος για την σημαντική ερευνητική δουλειά επιστημόνων του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφορικά με τον περιορισμό των πληθυσμών του δάκου την οποία έρχεται να εκμεταλλευτεί μεγάλη εταιρεία που δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης φέρνοντας έτσι επανάσταση σε ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας για τις ελαιοπαραγωγές χώρες.
 
Όπως αποκάλυψε το Ράδιο Κρήτη ,η βρετανική εταιρεία OXITEC πήρε στα χέρια της την έρευνα που είχε γίνει προ ετών από τους Μπάμπη Σαββάκη (ΙΤΕ) και Γιάννη Βόντα (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα μικρό θαύμα.
 
Η έρευνα που είχε γίνει από τους Κρητικούς επιστήμονες και τους συνεργάτες τους είχε οδηγήσει στη δημιουργία μεταλλαγμένου αρσενικού πληθυσμού δάκου που θα έδινε τη δυνατότητα ερχόμενος σε επαφή με άγριο πληθυσμό δάκου να αναπαράγει  απογόνους που θα πέθαιναν πριν φτάσουν σε ενηλικίωση, εξολοθρεύοντας έτσι το καταστροφικό έντομο πριν κάνει ζημιά στις ελιές.
 
Πειράματα μικρής κλίμακας είχαν γίνει σε θερμοκήπιο της Κρήτης και ήταν τόσο θεαματικά που οδήγησαν την βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας στο να αρπάξει την ευκαιρία, κι εκεί που η Ελληνική Πολιτεία αδιαφορούσε, να προσπαθήσει εκείνη να πατεντάρει την έρευνα και να περιμένει τώρα έγκριση για δοκιμή της μεθόδου στην ανταγωνίστρια μας Ισπανία.
 
Η OXITEC εισήγαγε στο έντομο του δάκου ένα γονίδιο που προκαλεί το θάνατο των θηλυκών απογόνων όταν ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης.
 
Η ιδέα είναι να απελευθερωθούν σε ελαιώνες γενετικά τροποποιημένα αρσενικά που θα ζευγαρώσουν με τα άγρια θηλυκά και θα οδηγήσουν σε θάνατο τους θηλυκούς απογόνους αυτού του ζευγαρώματος περιορίζοντας έτσι τους πληθυσμούς του δάκου.
 
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο συνιδρυτής της OXITEC Λούκ Άλφι, στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο εντομοκτόνα αξίας 35 εκ ευρώ για την καταπολέμηση του δάκου. Χωρίς τη λήψη μέτρων η ζημιά στους αγρότες θα μπορούσε να φτάσει τα 650 εκ ευρώ το χρόνο.
 
Η εν λόγω εταιρεία περιμένει να πάρει άδεια από τις Ισπανικές αρχές για να δοκιμάσει την τεχνολογία που τελειοποίησε σε περιορισμένο αριθμό δέντρων, τα οποία θα καλύψει με δίχτυα για να αποτραπεί η απόδραση των μεταλλαγμένων εντόμων.
 
Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο Γιάννης Λειβαδάρας, ειδικός τεχνικός επιστήμονας του ΙΤΕ στο εργαστήριο μοριακής εντομολογίας ο οποίος συμμετείχε στην αρχική ερευνητική ομάδα, για να προχωρούσε περαιτέρω η έρευνα εδώ και να μην έφτανε στη Βρετανία απαιτούνταν μια μονάδα παραγωγής εντόμων και ίσως μια συνεργασία της χώρας μας με το εξωτερικό, κάτι που δεν έγινε .
 
Όμως αυτό δεν έγινε κι έτσι η έρευνα κατέληξε στη Βρετανία, όπου μάλιστα βρίσκονται και αρκετοί από τους νέους ανθρώπους που κάνοντας το διδακτορικό τους τότε είχαν δουλέψει στην Κρήτη πάνω στην ιδέα του μετάλλαξης του δάκου.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου