Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ο Θωμάς Κουτσουπιάς για τη φορολογία των αγροτών

Ο Θωμάς Κουτσουπιάς για τη φορολογία των αγροτών

Αλλάζει ολοκληρωτικά από τον επόμενο χρόνο ο τρόπος με τον οποίο θα φορολογούνται 1.000.000 αγρότες. Εφαρμόζοντας ένα σύστημα φορολόγησης παρόμοιο με αυτό που αφορά στις επιχειρήσεις, οι αγρότες καλούνται πλέον να τηρούν βιβλίο εσόδων-εξόδων, ενώ ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%. Βάση για τον υπολογισμό του θα αποτελούν τα τιμολόγια αλλά και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του 2013. Δεν αποκλείεται όταν λάβει την τελική μορφή του να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις για όσους αποκομίζουν μικρά εισοδήματα από αγροτικές εργασίες, της τάξης των 1.500-3.000 ευρώ ετησίως. Ενδεχομένως να υπάρξει επίσης και κάποια δυνατότητα απομείωσης του φόρου, με δήλωση δαπανών για την παραγωγή προϊόντος, έξοδα για φάρμακα, αγορές εξοπλισμού και υλικών κτλ.

Το καθαρό αγροτικό εισόδημα που θα δηλωθεί το 2015 (και θα αφορά σε εισοδήματα του 2014), θα φορολογηθεί με συντελεστή 13%, αφού καταργείται το έως τώρα αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επίσης, όπως ισχύει για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, οι αγρότες θα κληθούν να προκαταβάλουν και φόρο 55% για το επόμενο έτος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτές οι αλλαγές στη φορολόγηση βρίσκουν αντίθετους τους αγροτικούς συλλόγους του νομού, με πολλούς να κάνουν λόγο για «μέτρο το οποίο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση». Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπάκτου, Νίκος Σύρρος, μας είπε ότι ο Συνεταιρισμός θα περιμένει την αναλυτική εγκύκλιο για να ενημερωθεί για το πως θα λειτουργήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού του φόρου, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους αγρότες. Μάλιστα, στόχος και επιδίωξη του Συνεταιρισμού είναι η λειτουργία ενός Γραφείου Εξυπηρέτησης Αγροτών από τις αρχές του επόμενου έτους, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι αγρότες για να λαμβάνουν βοήθεια με τα φορολογικά τους αλλά και όχι μόνο.

Ο Ερωτόκριτος Γαλούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξηρομέρου, θεωρεί από την πλευρά του πως η φορολόγηση αυτή κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, λέγοντας τα εξής: «Από τη στιγμή που πολλοί αγρότες στην περιοχή μας βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας, πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να υφίσταται μια τέτοια φορολογία για τόσο χαμηλά εισοδήματα. Το πράγμα βέβαια αλλάζει όταν έχουμε να κάνουμε με εταιρείες αγροτών, όπου τα πράγματα και τα εισοδήματα είναι εντελώς διαφορετικά».

Λίγο διαφορετική άποψη διατυπώνει ο Θωμάς Κουτσουπιάς, πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, ο οποίος θεωρεί πως η τήρηση λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Με τον τρόπο αυτό θα λυθούν πολλές παθογένειες της αγροτικής παραγωγής, όπως είναι η διακίνηση προϊόντων χωρίς χαρτιά, η μη απόδοση ΦΠΑ και τα πλασματικά τιμολόγια για επιστροφή ΦΠΑ». Ο κ. Κουτσουπιάς όμως θεωρεί άδικη την φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ αγροτικού εισοδήματος και πιστεύει ότι θα έπρεπε να υπάρχει αφορολόγητο όριο, όπως υπάρχει σε όλες τις άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η ύπαρξη ή μη παιδιών. «Ένας φόρος στο 10% θα ήταν πιο δίκαιος», συνεχίζει ο ίδιος, «Επίσης νομίζω ότι θα έπρεπε να εξαιρούνται από την τήρηση βιβλίων όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και βιβλία να κρατάνε αυτοί που έχουν μεγάλα αγροτικά εισοδήματα».

Λαμβάνοντας υπόψη και το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, σύμφωνα με τον οποίο καλούνται για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο και οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες για τα αγροτεμάχιά τους, οι πιέσεις που ασκούνται σε έναν κλάδο που κυριολεκτικά φυτοζωεί, είναι πολύ μεγάλες. Βλέπουμε ότι για άλλη μια φορά, όχι απλώς δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη μέριμνα για τους αγρότες, αλλά πλέον αυτοί θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες και τα χωράφια τους ως κεφάλαιο.

Παραδείγματα

Ένας αγρότης ο οποίος είχε ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ, δεν πλήρωνε φόρο καθώς βρισκόταν κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Τώρα, θα πληρώνει 624 ευρώ
Αγρότης με εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε μηδέν φόρο για τα πρώτα 5.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα 5.000 θα φορολογούνταν με 10%, άρα θα πλήρωνε 500 ευρώ. Τώρα, θα πρέπει να πληρώσει 1.300 ευρώ.

Με στοιχεία από εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ΑΝΑΔΗΜΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ  ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου