Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

2.700 τόνοι η φετινή παραγωγή σύκων

2.700 τόνοι η φετινή παραγωγή σύκων

Τους 2.703 τόνους έφτασαν τα σύκα που έχουν παραδοθεί μέχρι τώρα στη Συκική. Είναι ήδη περίπου 400 τόνοι περισσότεροι από πέρσι που ήταν συνολικά 2.330, όμως το νούμερο αυτό είναι και πάλι μικρό σε σχέση με την παραγωγή πριν από 5-10 χρόνια πριν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον πρόεδρο της Συκικής Παν. Παπαγεωργίου, σύκα θα παραλαμβάνονται πλέον μόνο στις κεντρικές εγκαταστάσεις της οργάνωσης, καθώς τα απεντομωτήρια έκλεισαν. Γύρω στους 2.200 τόνους βρίσκονται στα τυποποιητήρια (Συκικής και ιδιωτών) και εκτιμάται ότι 1.800 με 2.000 τόνους έχουν εξαχθεί.
Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι όλα τα σύκα είναι σχεδόν πουλημένα, με βάση τις παραγγελίες που έχουν δοθεί. Ανέφερε πως σύκα εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης Αυστρία, Πολωνία, Ιταλία, Τσεχία και λιγότερα σε Γαλλία και Αγγλία, αλλά και σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. Παρατήρησε ότι ήταν καλή η χρονιά, γιατί ήταν ιδανικές οι καιρικές συνθήκες, και διευκρίνισε: «Μπορεί να μην είχαν πολλά σύκα τα δέντρα, αλλά τα πήραμε όλα. Ηταν καθαρά, δεν είχαν ζημιές και απόσυκα. Πέρσι η παραγωγή ξεκίνησε να είναι μεγαλύτερη, αλλά στην πορεία έγιναν ζημιές από τον καιρό».
Για την ανάγκη ανανέωσης της καλλιέργειας, ο πρόεδρος της Συκικής επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα ανασύστασης υλοποιείται από την κεντρική εξουσία με επιδότηση». Πληροφόρησε, ωστόσο, πως «εμείς δίνουμε δωρεάν φυτά συκιάς στα μέλη μας και τα βοηθάμε με ανάλυση εδάφους και παρακολουθώντας αρχικά την καλλιέργεια. Υπάρχει ενδιαφέρον για νέα φυτά». Ανέφερε ότι «η καλύτερη περίοδος για τη φύτευση είναι Φλεβάρη με αρχές Μάρτη, ανάλογα με το έδαφος. Από 5 χρονών το δέντρο αρχίζει να δίνει, αν είναι καλό το έδαφος και υπάρχει φροντίδα».
Οσον αφορά την πληρωμή των παραγωγών, ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι «το 80% της παραγωγής που έχει παραδοθεί, έχει πληρωθεί. Προγραμματίζουμε μια ακόμα πληρωμή αυτές τις μέρες. Οσοι δεν είναι μέλη μας πάνε πιο πίσω, πληρώνονται μια εβδομάδα αργότερα. Στόχος μας είναι μέχρι τις 20 Οκτωβρίου να έχουν εξοφληθεί όλοι». Τέλος, εκτίμησε ότι «και γύρω στους 3.500 τόνους σύκα να είχαμε, θα τους δίναμε όλους. Παρότι χάνεις πελάτες όταν είναι μικρή η παραγωγή μιας χρονιάς, όπως ήταν πέρσι. Για το λόγο αυτό συμμετέχουμε και στην έκθεση της Ανούγκα στη Γερμανία».

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/29621-syka

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου