Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

«Ψηλά» στην ατζέντα του υπηρεσιακού υπουργού ΥΠ. Α.Α.Τ η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγροτική οικονομία.


«Ψηλά» στην ατζέντα του Ναπ. Μαραβέγια η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγροτική οικονομία

«Ψηλά» στην ατζέντα του Ναπ. Μαραβέγια η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγροτική οικονομία




Ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπισαν την εφετινή χρονιά, πιο έντονα από κάθε άλλη, αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας δίδει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ναπολέων Μαραβέγιας. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έγκαιρα έχει επισημάνει το πρόβλημα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα.
Γεωργοί και κτηνοτρόφοι φέτος αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα, ιδίως πριν τη σπορά, αφού για να προμηθευτούν τα αναγκαία εφόδια έπρεπε να μπορούν να πληρώσουν μετρητοί ς τα χρήματα σε όσους τους προμήθευαν, με αποτέλεσμα ν’ αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσχέρειες.

«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έχει περιέλθει σε γνώση μας και αναζητούμε λύσεις», δήλωσε στο paseges.gr ο Ναπολέων Μαραβέγιας, που ανέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σ’ αυτή τη γενικότερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός γνωρίζει καλά το πρόβλημα και ήδη από τις πρώτες κιόλας κινήσεις του στο υπουργείο ήταν να συναντηθεί με εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να συζητήσει για τη ροή χρηματοδότησης.

«Στη συνάντηση με τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας ζήτησα συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη χρηματοδότηση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και του κλάδου γενικότερα, αφού πρόκειται για πρόβλημα με επίπτωση σε ολόκληρη την αλυσίδα του τομέα, από το γεωργό δηλαδή που δυσκολεύεται να πληρώσει τα εφόδια για να σπείρει τα χωράφια του, μέχρι τον κτηνοτρόφο, του οποίου η καθυστέρηση στις πληρωμές εκ μέρους των εμπόρων καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει γενικότερα η παραγωγική διαδικασία και ο όγκος της παραγωγής»

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα σε σχέση με τη ροή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα το έχει διαπιστώσει η ΠΑΣΕΓΕΣ εδώ και αρκετό καιρό.
 
Η κορυφαία συνομοσπονδία της χώρας επικαλείται πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από την ανάλυση της τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται ότι ο τομέας της γεωργίας απορροφά μόλις το 1,7% του συνόλου των δανείων.

Πραγματικά, τον Οκτώβριο του 2011, το υπόλοιπο των δανείων που προορίζονται για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ανέρχεται σε 2,018 δις €, έναντι των 25,153 δις € του εμπορίου (20,7%) των 23,884 δις € της βιομηχανίας (19,6%), των 17,600 δις € της ναυτιλίας (14,5%), των 10,962 δις € των κατασκευών (9 %) και των 7,291 δις € του τουρισμού (6 %).
 
Τονίζεται ότι από το 2009, από την έναρξη της ύφεσης στην οικονομία μέχρι και πρόσφατα, ο ρυθμός επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, με βάση τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων (2009 : 3,962 δις, Οκτώβριος 2011: 2,018 δις €) καταγράφει πτώση της τάξεως του 49% και πλέον. Εξάλλου και σε μηνιαία βάση διαπιστώνεται η έντονα πτωτική πορεία στη χρηματοδότηση των γεωργικών επιχειρήσεων (από 0,8 % τον Οκτώβριο του 2010, σε αρνητικό ρυθμό -4,7 % τον Οκτώβριο του 2011) σε σχέση με τη χρηματοδότηση των άλλων τομέων της οικονομίας.
 
Σημειώνεται ότι στους άλλους κλάδους της οικονομίας η ροή τραπεζικής χρηματοδότησης στο ίδιο χρονικό διάστημα (Οκτώβριος 2010-Οκτώβριος 2011) ήταν σαφώς ευνοϊκότερη, με σημαντική αύξησή της κυρίως προς τη ναυτιλία (2,68%) και μικρότερη προς τον τουρισμό (0,65%), ενώ η μείωση που καταγράφεται στη βιομηχανία (-3,25%), στις κατασκευές (-2,26%) και στο εμπόριο (-1,99%), ήταν σαφώς μικρότερη εκείνης προς τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

Αλέξανδρος Μπίκας


ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου