Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΜΑΤ αντί πληρωμών στους κτηνοτρόφους από την «Δωδώνη»

ΜΑΤ αντί πληρωμών στους κτηνοτρόφους από την «Δωδώνη»

Αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ βρέθηκαν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της Ηπείρου που συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη", την Παρασκευή 26 Ιουλίου, διεκδικώντας για μια ακόμη φορά τα χρήματα που τους οφείλονται από την εισκόμιση γάλακτος επί ένα τετράμηνο.
Οι κτηνοτρόφοι, που εδώ και μήνες εμπαίζονται από τη διοίκηση της εταιρείας, συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική πύλη της "Δωδώνης", όπου από νωρίς το πρωί της Παρασκευής βρίσκονταν παρατεταγμένες τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις, μάλιστα, έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των παραγωγών στις κεντρικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Ένας κτηνοτρόφος έπεσε λιπόθυμος και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, ενώ τα επεισόδια έγιναν όταν το μεγαλύτερο μέρος των συγκεντρωμένων είχε αποχωρήσει δίνοντας ραντεβού στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Μία ομάδα όμως παρέμεινε και ήταν αυτή που ήρθε αντιμέτωπη με τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αναλάβει τη φύλαξη της γαλακτοβιομηχανίας. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων της περιοχής.
 
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Τζίμα, εκπρόσωπο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, οι εκπρόσωποι της εταιρείας «συνεχίζουν τον εμπαιγμό των παραγωγών, καθώς μοιράζουν μόνο υποσχέσεις και δεν δεσμεύονται για τις εξοφλήσεις». Είναι χαρακτηριστικό πως, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, η ένταση πυροδοτήθηκε όταν ο εκπρόσωπος της ιδιοκτησίας είπε πως η "Δωδώνη" «θα προσπαθήσει να εξοφλήσει τον επόμενο μήνα τα οφειλόμενα του Απριλίου και τον Σεπτέμβριο θα καταβληθεί προσπάθεια να πληρωθούν στους παραγωγούς οι οφειλές του Μαΐου».
 
Η καθυστέρηση των εξοφλήσεων από την ιδιωτικοποιημένη "Δωδώνη" έχει φέρει σε κατάσταση απόγνωσης περίπου 6.000 παραγωγών γάλακτος, καθώς η έλλειψη ρευστότητας δεν τους επιτρέπει την προμήθεια ζωοτροφών. «Η κατάσταση είναι οριακή. Ή μένουμε στο επάγγελμα, αλλά με όρους που να το καθιστούν βιώσιμο, ή σηκωνόμαστε και φεύγουμε από τον κλάδο, γιατί η κατάσταση όπως είναι τώρα είναι τραγική», υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, καθώς οι συνολικές οφειλές της εταιρείας φτάνουν σήμερα τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Οι κτηνοτρόφοι, που βρίσκονται σήμερα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, τάσσονται πλέον υπέρ της επιστροφής της "Δωδώνης" σε συνεταιριστική μορφή.
 
Στο πλευρό των παραγωγών έχει ταχθεί και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, η οποία, με ανακοίνωση συμπαράστασης προς τους κτηνοτρόφους, υπενθυμίζει μεταξύ άλλων την αντίθεσή της στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της "Δωδώνης", αλλά και τη δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το καταστατικό και τη μετοχική σύνθεση της βιομηχανίας. Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί γάλακτος καλούν τα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, καθώς και όλους τους φορείς, να ενισχύσουν τον αγώνα διάσωσης της κτηνοτροφίας στην περιοχή, και να γίνει ξανά η "Δωδώνη" μοχλός στήριξης και διάσωσης των κτηνοτρόφων.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου