Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Οι δρόμοι της αγροτικής ανάπτυξης για την κοιλάδα του Αχελώου και με παρουσία της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας



«Η Ελλάδα έχει σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά και στον 20ο αιώνα. Η Ευρώπη της οφείλει χρέος ευγνωμοσύνης και για το λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Μάρτιν Σούλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ημερίδα στην Κοιλάδα του Αχελώου που διοργάνωσαν τα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ημερίδα είχε θέμα: "ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ" και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Δήμους Αργιθέας, Γ. Καραϊσκάκη, Αγράφων και Αμφιλοχίας το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013(19:00-22:00) στην Κοιλάδα του Αχελώου, Δημοτικό Διαμέρισμα Βραγκιανών, Παναγία Επισκοπή, Δήμος Αργιθέας Καρδίτσας.

Συμμετείχαν οι:
-Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τηλεδιάσκεψη
-Γιώργος Παπανικολάου, Ευρωβουλευτής ΝΔ
-Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
-Σοφοκλής Σοφοκλέους, Ευρωβουλευτής Κύπρου, ΕΔΕΚ
-Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
-Μάρτιν Σούλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βιντεοπαρέμβαση

Συντόνισαν οι Δημοσιογράφοι: Κώστας Αργυρός και Μάκης Μάκκας

Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές επεσήμαναν τα παρακάτω:

Ο Μάρτιν Σούλτς: “Αγαπητοί φίλοι της Κοιλάδας του Αχελώου

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα και οι έλληνες πολίτες έχουν καταβάλει μία

Ηράκλειο προσπάθεια. Αντέξατε απίστευτες προκλήσεις.

Ο κατάλογος είναι μακρύς: αγωνιστήκατε κατά της ύφεσης, της αυξανόμενης ανεργίας και των μειωμένων μισθών.

Παρακολουθήσατε οικονομολόγους και αναλυτές να συζητούν για την τύχη της Ελλάδας σαν να μιλούσαν για την τροχιά μιας μπάλας ποδοσφαίρου αντί για ένα περήφανο έθνος με ιστορία χιλιάδων ετών και έναν πολιτισμό που έχει προσδιορίσει τα ίδια τα θεμέλια της σημερινής Ευρώπης.

Οι οικογένειες έχουν υποφέρει. Υπήρξε δυστυχία και υπήρξε απελπισία. Οι πολίτες έχουν γίνει περισσότερο σκεπτικοί σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πολιτική και το κοινό μας νόμισμα.

Ο δρόμος για την επιστροφή στην κοινωνική ειρήνη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς θα είναι μακρύς και απαιτητικός, αλλά ο σωστός δρόμος έχει τελικά παρθεί. Οι Έλληνες έχουν ανακαλύψει μια νέα αίσθηση αλληλεγγύης και ζητούν μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την πολιτική τάξη τους ως ανταπόδοση των προσπαθειών τους.

Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχετε δρομολογήσει φαίνεται τελικά να αποδίδουν καρπούς, και για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, το 2014 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Το μεγάλο και περήφανο έθνος σας επέζησε τη ναζιστική κατοχή και τις θηριωδίες που τη χαρακτήρισαν. Το μεγάλο και περήφανο έθνος σας επιβίωσε έναν τρομερό εμφύλιο πόλεμο. Το 1974, το μεγάλο και περήφανο έθνος σας έριξε μια στρατιωτική δικτατορία και έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία του εκδημοκρατισμού της νότιας Ευρώπης.

Η χώρα σας έχει κάνει μια σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά και στον 20ο αιώνα.

Η Ευρώπη σας οφείλει χρέος ευγνωμοσύνης. Και για το λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας σας.”

Η νέα ΚΑΠ

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης αναφέρθηκε στην νέα ΚΑΠ υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση των πόρων ώστε να μπορέσει να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας

«Σήμερα έχουμε μια νέα ΚΑΠ συμφωνημένη σε πολιτικό επίπεδο για την νέα προγραμματική περίοδο με σημαντικούς πόρους, και η χώρα μας είχε μια σημαντική συμβολή με τεκμηριωμένες θέσεις και αντικειμενικά επιχειρήματα  στην διαμόρφωσης αυτής της ΚΑΠ.

Κάναμε προσπάθεια να υποστηρίξουμε τα θέματα των βοσκοτόπων , να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό στην γεωργία δίνοντας την δυνατότητα να ξοδευτούν έως και το 2% των χρημάτων για τους νέους ανθρώπους, αλλά και προσπάθεια στα πλαίσια του πρασινίσματος της νέας ΚΑΠ που είναι μια καινοτομία που προσπαθεί να εισάγει την αειφορία μέσα στην γεωργική παραγωγική διαδικασία και στην ορθή διαχείρηση των φυσικών πόρων.

Ο προϋπολογισμός στην προηγούμενη ΚΑΠ για τη συνδεδεμένη ενίσχυση ήταν στο 2%, ενώ με την νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020, το ποσοστό αυτό θα μπορεί να φτάσει στο 8%. , και μπορεί να αυξηθεί κατά 2% και φτάσει στο 10% με μια προϋπόθεση ότι αυτό θα πάει στην καλλιέργεια για ψυχανθή φυτά είτε για κτηνοτροφές είτε για παραγωγή οσπρίων»

Ο Γιώργος Παπανικολάου: «Έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα αφού τα ελληνικά προϊόντα ιδίως σε περιοχές όπως ο Αχελώος είναι ποιοτικά και μοναδικά στην Ε.Ε.

Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της περιφέρειας στην Ελλάδα προϋποθέτει τις εξής δράσεις και πολιτικές:
-Περισσότεροι να ασχοληθούν με την ντόπια παραγωγή και ιδίως νέοι (ασχολείται μόνο το 6% του πληθυσμού). Η πρόταση που επανειλημμένως έχει διατυπωθεί για αναδιανομή αναξιοποίητων γαιών δημόσιας ιδιοκτησίας είναι καιρός να εφαρμοστεί περισσότερο αποφασιστικά.
-Στήριξη νέων και μικρών οικογενειών να στήσουν την δική τους εξωστρεφή επιχείρηση βασιζόμενη στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.
-Εκπαίδευση, πρακτική άσκηση, κατάρτιση. Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, πρωτοτυπία.
-Καλύτερη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Βλέπουμε σε ορισμένα προγράμματα από ΕΣΠΑ και Ταμείο Συνοχής να είμαστε ακόμα σε ποσοστά απορρόφησης γύρω στο 30% όταν σε λιγότερο από έναν χρόνο λήγει το ΕΣΠΑ.
-Πρόωρος επταετής σχεδιασμός και στρατηγική σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της Νέα Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
-Προβολή: Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές προώθησης, μάρκετινγκ. Αυτό προϋποθέτει γνώσεις νέων τεχνολογιών από τους παραγωγούς. Απαραίτητη η εκπαίδευση.
-Τουρισμός: Ελάχιστη προβολή μέχρι σήμερα της περιοχής. Αγροτουρισμός: Συνδυασμός δηλαδή της ομορφιάς του τόπου με την παραγωγή της περιοχής, το προσωπικό βίωμα κτλ. Εδώ θα πρέπει να γίνουν σοβαρές επενδύσεις από το ΕΣΠΑ.
-Αξιοποίηση καλών πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ενδεικτικά στην Ολλανδία και στο Βέλγιο οι οργανώσεις παραγωγών εμπορεύονται περίπου το 75% της παραγωγής οπωροκηπευτικών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 15% σε έναν μάλιστα τόσο σημαντικό τομέα της γεωργικής μας παραγωγής) ή Δημοπρατήριο γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (Mechelen – Βέλγιο).»

Ο Σπύρος Δανέλλης αναφέρθηκε στη διαδικασία και τη σημασία της επίτευξης πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που θα ισχύσει στο διάστημα 2014-2020. Τόνισε ότι παρά τις αποκλίσεις από τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που λάμβαναν πιο δυναμική στάση έναντι των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας με τρόπο συμβατό προς το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, η νέα ΚΓΠ εξακολουθεί να κρύβει μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία. "Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να αρθούν εθνικές στρεβλώσεις και περιορισμοί στην αξιοποίηση των δυναμικών στοιχείων του τομέα και των ευκαιριών που εξακολουθεί να δίνει στη χώρα η γεωργική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ευκαιρίες που δίνονται από τα δύο σημαντικότερα νέα στοιχεία της μεταρρύθμισης - το περιφερειακό μοντέλο και το πρασίνισμα- θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο προς την κατεύθυνση μιας αδιάληπτης προσαρμογής, αναγκαίας για την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας."

Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους: "Σήμερα, η Ελλάδα, όπως επίσης και η Κύπρος περνούν δύσκολες στιγμές. Η κρίση μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Η ανεργία αποτελεί μάστιγα στον τόπο, ενισχύει την ύφεση, χτυπά κυρίως τους νέους ανθρώπους. Τα μέτρα λιτότητας δεν είναι η λύση. Αντίθετα, μπήκαμε σε ένα φαύλο κύκλο και το παρόν και το μέλλον του τόπου βρίσκεται σε μια διαρκή ανασφάλεια.
Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πολιτική. Η πολιτική της ασύδοτης και φιλελεύθερης πρότασης έκλεισε τον κύκλο της. Και έχει όνομα. Εκφράζεται η πιο σωστά επιβάλλεται από την Μέρκελ και τους εταίρους της. Πρέπει να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για την Κύπρο, θα έλεγα για την Ευρώπη γενικότερα. Πρέπει να εμπιστευτούμε και να επενδύσουμε στην αγροτική οικονομία. Η Ελλάδα, η Κύπρος, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Τις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες που μπορούν να βοηθήσουν, να στηρίξουν και να αναπτύξουν τις οικονομίες μας. Πρέπει να επιστρέψουμε στη γη, να επενδύσουμε στη γη.

Έχουμε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Δύο σημαντικές προϋποθέσεις, όμως, οφείλουμε να αναδείξουμε για να πετύχουμε:
- Η Ευρώπη μέσα από τα αγροτικά κονδύλια, αλλά και μέσα από την αλλαγή του τρόπου επιδοτήσεων να στηρίξει τους αγρότες. Αυτούς που πραγματικά ασχολούνται με την αγροτική οικονομία. Ορθά αναθεωρήθηκε η Κοινή Αγροτική Πολιτική και ελπίζουμε να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
- Οι αγρότες να εργαστούν σκληρά, παραγωγικά, να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, να αναπτύξουν τις μονάδες τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά για να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Είμαι βέβαιος ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο. Αγροτική οικονομία, υπηρεσίες, τουριστική βιομηχανία και οι άνθρωποί μας, αποτελούν την λύση. Φτάνει να το πιστέψουμε."

Ο Τάσος Χανιώτης τόνισε: «Η πρόσφατη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ επιβεβαιώνει τόσο τη σημαντική δημοσιονομική στήριξη που ο κοινοτικός προϋπολογισμός προσφέρει στον γεωργικό τομέα της Ένωσης, όσο και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διανομής της. Βασικό χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης αποτελεί η αλλαγή στον τρόπο ενίσχυσης των παραγωγών με έμφαση στην ενίσχυση της ορθολογικότερης χρήσης γης. Η σταδιακή σύγκλιση ανάμεσα στα κράτη μέλη στοχεύει στη μείωση των σημαντικών ανισοτήτων στην στρεμματική ενίσχυση. Στο εσωτερικό των κρατών μελών η επιλογή σύγκλισης θα στηριχθεί είτε στην προσέγγιση των στρεμματικών ενισχύσεων σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο μέχρι το 2019, είτε στην σταδιακή αύξηση των ενισχύσεων κάτω του 90% του εθνικού ή περιφερειακού μέσου όρου , με απόφαση των ίδιων των κρατών. Το 30% των ενισχύσεων θα δίδεται με την τήρηση οικολογικών κριτηρίων, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό μέτρων ανάπτυξης της υπαίθρου θα είναι υποχρεωτικά περιβαλλοντικής φύσης.»

Οι κάτοικοι

Κάτοικοι του ορεινού Βάλτου, των Αγράφων και της πανέμορφης Κοιλάδας του Αχελώου παίρνοντας τον λόγο ζήτησαν να αναμορφωθεί ο κτηνοτροφικός -αγροτικός τομέας αλλά, κυρίως, να δοθεί μεγάλη ώθηση στους υπάρχοντες φυσικούς, περιβαλλοντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή και αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για να μπορεί να εξασφαλίσει μία σταθερή ανάπτυξη και να μπορέσει να ξεφύγει από τη θέση που είναι Η περιοχή όπως σημείωσαν αντιµετωπίζει µία σειρά προβληµάτων και ενώ ορισµένα τµήµατα του πληθυσµού της απολαµβάνουν ένα βελτιούµενο επίπεδο διαβίωσης, άλλα τµήµατα αντιµετωπίζουν λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά προβλήµατα οικονοµικής προσαρµογής.

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισµός δεν έχουν εξαλειφθεί από πολλές περιοχές του ορεινού Βάλτου, των Αγράφων και της πανέμορφης Κοιλάδας του Αχελώου, ενώ οι προσφερόμενες υπηρεσίες -δηµόσιες και ιδιωτικές - δεν είναι οι προσδοκώμενες και σε ορισµένες περιπτώσεις αποµακρυσµένων περιοχών απουσιάζουν παντελώς

Χωρίς αλλαγή στην υφιστάµενη πολιτική, τα προβλήµατα αυτά θα οξυνθούν ακόµα περισσότερο, µε σοβαρές επιπτώσεις σε ορισµένες περιοχές.

Χωρίς µια νέα εξειδικευµένη πολιτική για την ελληνική γεωργία και την ύπαιθρο, είναι βέβαιο πως πολλές περιοχές της του ορεινού Βάλτου, των Αγράφων και της πανέμορφης Κοιλάδας του Αχελώου θα συνεχίσουν να αντιµετωπίζουν σοβαρές οικονοµικές δυσχέρειες

Απαιτούμε τόνισαν έργα και παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής μας ενώ με τις κατάλληλες υποδομές που επιβάλλεται να δημιουργηθούν, να δοθεί η ευκαιρία αξιοποίησης της με την δημιουργία οικονομικά βιώσιμων και ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ειδικότερα, το κράτος πρέπει να συµβάλει στη διατήρηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τον πληθυσµό της κοιλάδας του Αχελώου, δημιουργώντας οικονομικές ευκαιρίες για τους κατοίκους της υπαίθρου και διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα και την εικόνα της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος ανέφεραν ότι για να υπάρχουν βιώσιµες και ισχυρές τοπικές κοινότητες γεµάτες ζωντάνια, µε δηµογραφική ισορροπία, ικανοποιητικό εισόδηµα και επαρκή απασχόληση που οι κάτοικοι θα απολαµβάνουν ένα επίπεδο διαβίωσης και µία ποιότητα ζωής αντάξια των αναγκών τους, οι προσφερόµενες  κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες θα πρέπει να βελτιωθούν ακόµα περισσότερο στο εγγύς µέλλον.

Η προσπάθεια όλων των κοινωνικών και θεσμικών δυνάμεων πρέπει να επικεντρωθεί στο στόχο να γίνει και πάλι η ευρύτερη περιοχή ένας ελκυστικός τόπος διαβίωσης και απασχόλησης.

Στον παρακάτω σύνδεσμο στο διαδίκτυο μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή http://www.filothea.com/acheloosvalley/vragkiana


Η Κοιλάδα του Αχελώου βρίσκεται μεταξύ Άρτας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Αχελώος - Άσπρος ή Ασπροπόταμος, ο Απολλώνιος ποταμός

Τα φαράγγια του Αχελώου στα πόδια των Ελληνικών, της Καλής Κώμης και του Πετρωτού από τη μεριά της Αργιθέας και των απόκρημνων βράχων του Νεγκοζίου και του Σέλτσου από τη μεριά της Άρτας ως τα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου αλλά και η Κοιλάδα του που απλώνεται στα πόδια του Αη Βασίλη και της Γρέβιας, των Πηγών, των Γλύνικων, του Τσιφλικίου, της Μεγαλόχαρης και του Μεσόπυργου ως τον Εμπεσσό, τα Βρουβιανά και το Περδικάκι από τη μεριά της Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας αλλά και του Μαράθου, των Βραγκιανών, των Γρυμπιανών, του Αρδάνοβου και του Αργυρίου και Καταφυλίου Αργιθέας - όπου η περίφημη πετρογέφυρα - ως το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας συνθέτουν ένα πραγματικά μαγευτικό γεωφυσικό σύνολο με περίσσεια ομορφιά σε κάθε εποχή του χρόνου!!!.

Εικόνες από την Κοιλάδα του Αχελώου: http://youtu.be/qQ9R7DdOnI4

πηγή : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου